Prijava
   

Korupcija

Korupcija (lat. Platikus Patiuradius), u narodu poznata kao "razumemo se". Predstavlja jedan od načina da se reši određeni problem. Rešenje. Često se vezuje za transakciju novca sa jednog računa, ili džepa, na drugi račun, ili džep. Transakcije nisu regulisane samim zakonom, ali se primenjuje običajno pravo. Karakteristično je odsustvo reči pri obavljanju same transakcije ali su, u ovom slučaju bitna dela.

Policajac:"Dobar dan, prošli ste kroz crveno i zgazili pešaka na pešačkom prelazu, a pri tome imate i četiri promila alkohola u krvi! Kazna za ovaj prekršaj je milion dinara, oduzimanje dozvole i deset godina zatvora!"

Razgovor traje.

Policajac nakon 200 evra: "Dakle, kao što sam rekao, iako ste bili savestan vozač i pratili saobraćajnu signalizaciju, zgazili ste pešaka. Kazna za ovaj prekršaj je oduzimanje dozvole i 5 godina zatvora!"

Razgovor traje.

Policajac nakon 400 evra: "Dakle, kao što sam rekao, puno je nesavesnih pešaka koji prelaze ulicu na neobeleženom mestu, ovo bi sigurno bio njegov prekršaj da je ostao živ. Pošto ste savestan vozač, dođete državi još 100 evra i srećan put. Samo vežite pojas, molim Vas."