Prijava
 1.    

  Kulturiška

  Izraz koji na "kultivizacionoj skali" predstavlja aritmetičku sredinu Rakijade u Pranjanima i Novogodišnjeg bečkog koncerta (da, ono što jedva čekaš da se završi pa da počne skakaonica u Garmišu). Dakle, nešto što ostavlja jako dobar utisak na sva čula, nije poseljačeno, a opet nije ni uštogljejno ko vrhovni sudija Haškog tribunala. Kulturna medijana, ukratko rečeno.

  - Kad mi je keva rekla da treba da idemo u zapizdinu kod Despotovca, na svadbu neke sestre koja je devetnesto koleno, dobro mi nije bilo. Mislim se u sebi, koji ću kurac tamo. Al ajde. Pomirim se sa sudbinom i krenem očekujući polivanje jeftinim špricerom, guranje evrića pevaljki u vime, tuču mladenaca i slične običaje, kad ono međutim. Lokal totalno avangardan, plitki tanjiri u dubokim, saksije sa rupom umesto čaša, švedski sto koji se rotira u sfernim koordinatama, a u ćošku DJ remiskuje Moravac. One klinke što kite svatove, kače buksne za revere i uzimaju 100 dindži. Kulturiška, majke mi. Jedva čekam da se i mlađa šveca uda, pa da idem opet.

  -----------------------------------

  - Priznajem da sam imala predrasude. Ipak je on fudbaler, a ja širim noge da smestim violončelo na Kolarcu. Al nemaš pojma koliko me prijatno iznenadio. Očekujem nekog mamlaza u trenerci, sa tarzankom na glavi, kad ono dolazi tip u fazonu voditelja jutarnjeg programa na b92. Znači, bradica od 2 dana, džemper, ispod viri kragnica od šulje, neke krem pantalone i kanađanke iz ofis šuza. I ne samo to, dečko čita, odma' sam ovlažila na Preverove stihove. Jebote, da mi levi bek recituje Barbaru, zamisli. Ništa, primim se ja ko nikad, odemo kod njega gajbi i odvalim ga od pičke. A on fin maksimalno, čak me i pitao gde da mi svrši. Al bila sam malo zločesta, nisam mu odma dala facijalni kamšat, već samo sise da mi isprska. Mica jedna, posle me detaljno obrisao svršavačkim peškirom i skuvao fuka.
  - Kulturiška, nema šta.

 2.    

  Kulturiška

  Izraz koji podrazumeva nešto što je urbano, poželjno i u trendu a istovremeno opstaje u granicama osnovne kulture, bez preteranog kiča i primitivizma.

  Obrazovac 1 - Braćo i sestre, Dino Merlin ima koncert u Areni 25-og novembra! Hajde da upadnemo na koncert i ubijemo ga kamenom iz praćke!
  Obrazovac 2 - Bolje da upadnemo i uzmemo taoce iz publike a onda ga nateramo da peva četničke pesme.
  Maloletni Obrazovac - Meni mama ne da pare za kartu a ni vama vaše neće dati. Bolje da napravimo neki performans ispred Arene. Na primer, uzmemo ozvučenje, pustimo Baju Malog Knindžu i urlamo "Nož, žica, Srebrenica" a možemo i par grafita da odradimo! Posle prebijemo nekog iz publike a onda ...
  Devojka iz Obraza - Koji ste seljaci! Samo nam to fali pa da posle pričaju da smo stoka i klerofašisti! Treba da se pobunimo ali da bude onako ... kulturiška, ako me razumete.
  Obrazovac 1 - Kako kulturiška?
  Devojka iz Obraza - Uradimo transparent 3 sa 3 metra, napišemo "Merline Dino, popuši ga fino!", raširimo to i sednemo pored. I vuk sit i ovce na broju! Kulturnije od toga teško da možemo!

 3.    

  Kulturiška

  Šaban u odelu na sahrani.

  Došao tamo, ispoštujem, popio dva Aperitiv Čivasa, malo prospem po tepihu, namerno jel valja se, prekrstio se i otišo nazad u kladionicu.