Prijava
   

kung fu

Suprotno opštem mišljenju, kung fu nije jedna borilačka veština, nego zajednički naziv za sve kineske borilačke veštine, a u kineskom jeziku često i ne mora da označava borilačku veštinu, nego može prosto da označava veštinu koja je dovedena do savršenstva velikim trudom i radom na sebi. Pravilniji naziv za kineske borilačke veštine bio bi vušu, što označava isključivo ratne, iliti borilačke veštine, mada može u užem smislu označavati i istoimeni borilački sport, jako popularan u Kini.
E sad, da se manemo štrebanja. Kako to izgleda?
Mali Kinezi, pošto nisu umeli da se biju, rešili da gledaju životinje koje su umele da se biju(pročitati primere). Kasnije im ni to nije bilo dovoljno, pa su počeli da kombinuju razne stvari. Jedna budistička sveštenica je htela da napravi dobar sistem koji je lak za učenje, a dovoljno efikasan da žena može tim stilom da se odbrani od napada muškaraca. Tako je rođen wing chun, koji danas ima mali milion stilova i podstilova.
Zavisno od toga koga pitate za mišljenje, kung fu može biti:

1. Ma govno jedno, najbolji je kikboks.(huligan)
2. DO JAJA, NAUČIŠ DA UBIJEŠ ČOVEKA SVOJOM UNUTRAŠNJOM ENERGIJOM SA RAZDALJINE OD 10 METARA, A FILOZOFIJA JE DO JAJA, POSTANEŠ KAO BRUS LI, NIKO TI NE MOŽE NIŠTA, AAAA, PET TAČAKA SMRTI, DIM MAK, OVO ONO, PAI MEI, PING PONG, TAI ČI, NE, NE ZEZAM SE, TAI ČI JE SMRTONOSAN, UBIĆU TE TAKO ŠTO SE POLAKO KREĆEM I KONTROLIŠEM SVOJ ČIIIIIIIIIIII.( neka budala koja o kung fuu zna samo iz legendi i trulih kung fu filmova)
3. Zavisi od stila, mnogi kung fu stilovi su prevaziđeni danas. (pravi poznavalac kung fua)
4. Meh... (slučajni prolaznik)
5. Ajde beži u kurac! (nepristojni slučajni prolaznik)
6. Ša ti meni kung fu bre! Sad ću ti jebem mater!(dizelaš sa početka liste kao slučajni prolaznik)

Prvo pravilo kung fua: ne pričaj o kung fuu (barem nemoj sa slučajnim prolaznikom)

jedan budistički monah je jednog lepog dana izašao u jednu kontemplativnu šetnju i, zamisli čuda, video kako se biju bogomoljka i skakavac. Kako je pomislio da je to mnogo zanimljivo, posmatrao je borbu. Iako je skakavac bio veći, bogomoljka ga je svojim brzim pokretima i ubodima u vitalne tačke brzo onesposobila. Monah je, pošto je bio pasioniran entomologijom, uhvatio bogomoljku, odneo je u manastir i proučavao njene pokrete. Taj isti monah je kasnije stvorio stil bogomoljke, a bogomoljku su pronašli seljaci i pojeli je za doručak.
......................................................................
Konfučije reče:"Jebo si mu kevu!"
Koštunica reče:"Nisam obavešten."
......................................................................
Česti termini u kung fuu:

Či- ili unutrašnja energija. Svako ima či koji se kultiviše stalnim vežbanjem i meditacijom. Pojam unutrašnje energije postoji i u drugim borilačkim veštinama, u Indijskim se zove Prana, u japanskim Ki, a čak je postojao(ne znam da li sad postoji) i u Pankrationu sličan pojam koji se nazivao Pneuma (u prevodu, vetar).
Taolu- po naški forma. Forma je jako slična katama u karateu. Međutim, za razliku od kate, koja predstavlja borbu sa zamišljenim protivnikom, forma ne može apsolutno nikako da se primeni u realnoj borbi, sem ako se borite protiv paraplegičara. Forma služi za meditaciju i usvajanje nekih telesnih pokreta, pošto su mnoge napadačke i odbrambene tehnike inkorporirane u formu. Forma je različita od stila do stila.
......................................................................
Čak Norisov stil se zove Čun Kuk Do i predstavlja kombinaciju tekvondoa i tangsudoa (koreanskog karatea, nema veze sa temom, al eto, da dodam ;) )
Brus Lijev stil se zove Džit Kun Do (Put presrećuće pesnice) i to je kombinacija wing chuna, zapadnjačkog boksa i mačevanja (kako je mačevanje turio, nije mi jasno!)
Džet Lijev stil je kombinacija Wušua i Tai čija (bez zezanja, to je Čen stil Tai čija, koji je zaista primenljiv u realnoj borbi!)
Džeki Čen nemam pojma šta radi, ali mnogo je smešno!
......................................................................
“Q: Why are Pirates called Pirates? A: Because they Arrrrrrr!”
Jean-Paul Sartre on Pirates

(nema veze sa definicijom i jeste kopi/pejst, ali ako mi neki od moderatora izbriše definiciju samo zbog ovoga, pokazaću im da je moj kung fu bolji od njihovog, tako mi Bude!!!
......................................................................
Za kraj, citat iz knjige Pet prstenova od Mijamota Musašija. Iako je Japanac, a ne Kinez, i iako je knjiga o mačevanju, mnogo šta rečeno važi za bilo koju borilačku veštinu, pa tako i ovo:

"Neka vam je iskrenost temelj, vodite se ispravnim umom, imajte jasno i ispravno razumevanje i razmišljajte sveobuhvatno. Shodno tome prazninu ćete načiniti putem i videti put kao prazninu."

Komentari

Опширно, али занимљиво и креативно!

E pa da, sad baš gledam i nešto se mislim: Jebote, koji sam ja Tolstoj.
Ne po pisanju, nego po smaranju :)

Braco,stvarno ti je jak kung-fu.

e alal ti kurac,+ pa trud bar ako nista drugo
a koji je stil Nea u Matriksu

E Neo ti koristi sve živo i neživo sto postoji. Kad mu onaj operater instalira borilačke veštine, vidi se da mu je instalirao eskrimu, pijani boks, tekvondo... Ima ih gomila, imaš to na wikipediji.
"dunny low: Izvini, reko mi brat od tetke da i on oće da se prijavi, pa reko da nisi to ti :D

Hmm... Pa kako odgovoriti na tako nešto?
Ako kažeš nije, ispadaš klinac...
Ako kažeš jeste...
Hmm...
O ovome treba razmišljati...
Povući ću se u meditacionu salu...

au rodjace kako te nije mrzelo? a da- "patience my friend, patience..."
+ za trud ako ikoga zanima...

htedoh reći, plus za definiciju, volim opširno :)

Samo ti vežbaj, trebaće ti za bitku kod Armagedona.
+ za trud

Video sam, odličan je fazon.

al ti DUG taj kung fu+

+++ Samo fale mi definicije za ... Mi-Ka-Do ... Pi-Ka-Do ... Hon-Da ... Kawa-Sa-Ki ... itd. sta bi sa tim borilackim vestinama?

Vu Šu ti je zajednički naziv za sve kineske veštine, a kung fu je deo Vu Šu-a...

Valjda :)))

Nije. Sve ti je u definiciji

Dobar elaborat, da ne bi slikovitih primera, dobi - zbog preterane edukativnosti definicije :D

Ček, ček, si mi dao minus ili plus?

Pa + zahvaljujuci primerima ;)

spamaracu , odjebi

BOG ja sam te upozorio, mozes biti banovan sa sajta ako se ne smiris.

nije dzit, vec dzet kun do. macevanje je dodato zato sto se uci brzi pokret ruke ne iz lakta, vec iz ramena. odjedanput se ispruzi ruka. i brzi, snazni i vitki pokreti. zato je macevanje uslo u obzir. svaki pokret ruke iz macevanja je u sastavu ove borilacke vestine.

Okej, hvala na informaciji.