Prijava
   

Kvart

Četiri visoke zgrade, sa po nekoliko ulaza svaka, ograničavale su teritoriju kvarta. Savršen sklad betona, asfalta i vegetacije pretstavlja pravo remek delo gradskog arhitekte iz vremena SFRJ. Komšije svih generacija činile su zajednicu, poznavali su se, družili i bivali ekipa iz kvarta.

Danas, u doba kapitalizma, niko više ne razmišlja o ljudima i zajednici. Niču samo šarene torta zgrade oivičene zidinama, bez igrališta, klupica, parkirališta... Gužva i otuđenost na svakom koraku.

07:00, Kvart, nedelja.
Iz srednjeg prolaza zgrade broj 8, polako se pomera neka senka. Komšija Pera, već 15 godina, prvi dolazi na već dobro poznatu klupu. Ispod leve miške nosi smotuljak gumene table za šah, u šaci zelenu torbicu sa figurama, a u desnoj flašicu domaće ljute, da se nađe, čisto za cirkulaciju i da razbistri misli. Nedugo zatim, korak po korak, priključuju mu se Brkati Mita i Brzi, nekadašnji prvak u brzopoteznim partijama.

09:05
Kvart se polako budi, nova mlada komšinica, što joj baba Nena izdaje sobu, ulazi u radnjicu. "Daćete mi hleb, mleko i jedan Malboro slims", reče ona. Začu se vika. Pera iznerviran još jednim gubitkom, izgubio je gajbu piva. "Opet varaš! Neću više da igram sa tobom! Daj mi vamo rakiju! Bemti šah i kad igram s tobom!"

11:30
Idilično prepodne prekide vika. "Milaneeee, silazi na fucu!". Devojčice pored se nešto smeškaju i došaptavaju, gledaju u dečake koji postavljaju kamenje za golove, a zatim nastavljaju da preskaču lastiš. Silazi Milan i donosi loptu što mu je poslala tetka iz Nemačke. "Pazite da ne ode na beton da se ne izguli, ova je samo za travu", govorio je to svaki put. Čuje se lupanje sa prvog sprata, izgleda neka domaćica lupa šnicle.

13:25
Jedno po jedno, ekipa iz kvarta, raziđe se. Vreme je ručku. Neki od dečaka nisu hteli kući pa su mame morale varjačom da intervenišu.

14:00
Muk, vreme odmora. Kućni red se mora poštovati. Stariji odmaraju a mlađi jedva čekaju 5, ili makar pola 5 da izlete napolje i da počne graja.

16:25
Baba Nena, čeka na prozoru da vidi da li će neko da prekrši kućni red i naruši mir da bi ga mogla prekoriti onako podbočena između gladiola. Samo joj je glava virila. Volela je i noću da uhodi parove i kasnije da tračari ko se s kime spanđao i čija je ćerka krišom obukla onu minijaturnu suknju. Sramota!

16:45
Udruženim snagama, devojčice i dečaci, igrajući žmurke s loptom, naglo su povećali nivo buke. Stojeći svi oko lopte, skočiše u nazad viknući "NISAM!".

19:00
Marko i Deki, izlaze iz teretane u atomskom, mrgodno gledaju klince koji im se sklanjaju s puta. Oni su ipak stariji!

20:40
Smena generacija. Na najmračniju klupicu seli su Marko i Deki, čekaju Šoneta sa pivom. "Ma daj, danas sam definitivno uradio više zgibova nego ti! Vidi što je iskočio.", reče pokazujući biceps.

22:53
Bleja već u toku, pristižu Vesna i Marina i za divno čudo, povele su onu novu komšinicu. Deki se smeška. "Može pivo?", upita on. "Naravno", odgovori ona pružajući ruku ka flaši.

00:14
"Hajde idemo u prolaz da nas ne vidi ova tvoja snajper bakuta", reče Deki dok je držao za ruku. Iza onih gladiola, Nena je ovaj put samo senke videla. Čekala je još pola sata, a onda je besno otišla na spavanje.

13:05, petak, torta zgrada van kvarta.
Prolazim pored komšije. "Dobar dan!", rekoh. On me samo mrgodno pogleda, okrene glavu i prođe. "I ja tebi mamu!", pomislih nastavljajući svojim putem.

Komentari

први пут да се овако распишем, баш ми драго да вам се допада.

dobra je tebra,samo gde nadje marlboro slims u to vreme kad i fudbal iz nemacke?

Ја бих ово на насловну ал' утицајан сам овде к'о поветарац. Ништа без јаких леђа и бројних лобиста.

@bili, otkud znam odakle mi malboro slims, nit pusim, nit znam sta su ribe nekad pusile (od cigara), ako znas reci pa cemo popraviti...

@laik, ako hoces da pomognes imas onu temu na forumu u kojoj mozes da predlozis za odabrane 1 TUDJU definiciju svaka 3 dana ;) i ja sam ti povetarac takodje

Хајде идемо у пролаз да нас не види ова твоја снајпер бакута", рече Деки док је држао за руку.

hehehehe al umem!
+ matori

Па јашта ћу, не мораш ми говорити, чекам само још пола сата, да прођу та три дана. Срамота да се нечији труд и писаније игноришу више од четири године док појединци имају дефиниције на насловној на малтене свакој страни. Мислим, није срамота но мафија. смајли

Ово је одлично. +++

Odlična defka. Tako je to u kvartovima. Doduše ovde na Bežanijskoj Kosi smo i dalje organizovani tako :)
+++

докле_више овако родбино моја

brate mili, vratio si me 20 godina unazad... isto ali potpuno isto
+++

Kad ja poguram da se nesto odabere cojku koji je ovde 5 dina a dve stiklirane na 400 komada
+

U'vati me nostalgija. Tad se pušilo ovo

Bilo kuda, jamajka svuda
elem, čestitke čoveče

Opaaaaa! :D
hvala predlagacu i odabiracu!

Davno ocenjena, davno plusirana.

Да, да, реално има квалитет!

Одлична ствар. Баш онако, здушно написано! *

Ovo u udžbenike! Medicinske, da doktori prepisuju čitanja ovoga umjesto preparata za zatvor.