Prijava
   

Latinski jezik

Jezik čije govorno područje obuhvata ceo svet. Veoma lak za naučit, a njegova egzistencija je krucijalna za opstanak ljudskog roda. Ne razumem kako individua može da zaspi, a da ne zna perifrastičnu pasivnu konjugaciju aktiva srednjeg roda glagola biti u perfektnom futuru, konstrukciju apsolutnog ablativa sa relativnim akuzativom, ili bilo koji savršeno razumljivi deo latinske gramatike.
Bez latinskog jezika medicina ne bi bila to što jeste. Kako bi lekari izlečili pacijenta, a da ne znaju tačan naziv njegovog obolenja, u ispravnoj deklinaciji i rodu.
Sudije bez sumnje ne bi mogle završiti parnicu, a da ne znaju izgovorit poznatu sentencu koju je Cezar izgovorio na rijeci Rubikon.
Automehaničari se ne bi smeli usudit da zamene ležište motora, a da pri tom ne zna promenit glagol videre u pluskvam perfektu pasiva.

Zaista, latinski jezik će zauvek ostati u mom srcu...NOT

Komentari

Знаш, не иде се у логор ако нешто нећеш да научиш. Само нема потребе да то и овде испољаваш.

Da je profanka latinskog kao Pamela Anderson drugu bi ti pesmu pevao... i to sve na latinskom.
-

Pa dobro, ja dadoh plus...
smrt latinskom! :DDDDDDD
Da nije latinskog, ja bih bila pet nula, a ne 4.93!!! :DDDDDDDDD

BLOOD,NOT FUNNY -

Tako je, 'bem ti latinski :D

+++++++++ i u omiljene

“Scire aliquid laus est, culpa est nihil discere velle.

Beskrajno zanimljiva stvar. Pretpostaviću da nemaš blage predstave o tome šta sam ti ovde napisao, a sudeći po ispoljenoj mržnji, nema ni taj jadnik od profesora koji ti je predavao. Iako se verovatno celog života vodiš krilaticom « Ko nema u vuglu, ima na Guglu », mislim da ti ni to sada neće pomoći. ;)

Pretpostaviću još da odgovaram osobi koja na pomen narodne pesme ima u vidu život i delo Jelene Karleuše. ;) Činilo bi se, ipak, da ni njen opus nisi u stanju da razumeš kako valja, jer će ti za neke pesme problem, izgleda, predstavljati naslov !  /o slatke li ironije !/ Samo ti nastavi sa takvom edukacijom i viđenjima o životu koliko god ti dozvoli inteligencija i tvoji neuki krugovi.

A kad smo kod inteligencije, tu se o latinskom ima štošta reći. Očigledno je da ga ne mogu svi ni razumeti ni naučiti (mada, retki su oni koji se time hvale). Latinski jezik, njegovo poznavanje i razumevanje pisane književnosti koja bez prestanka traje već 2500 godina je stvar učenosti i prestiža. Zato se latinski veoma ceni u određenim krugovima gde tvoja prosta i neuka glava neće ni primirisati. Srećom, inteligencija ti neće dopustiti da ovo shvatiš, pa nećeš moći ni da se uvrediš. 

Još bih pomenuo jednu jako zanimljivu stvar. Ovo se ne tiče latinskog jezika, koliko se tiče zdravog razuma. Naime, ‘pasivna’ perifrastična konjugacija ne može biti u ‘aktivu’ srednjeg roda. Da si ikada pogledao u tu svesku za latinski koja sada verovatno podupire neki rasklimani ormar, možda bi ti neke stvari bile jasnije. Ali, shvatam… ipak su ‘aktiv’ i ‘pasiv’ latinske reči.  Verujem da je ta rečenica trebalo da bude smešna, ali čak je i za pokušaj humora potrebno neko određeno znanje. Pokušaj ponovo
Quod bonum felix faustum fortunatumque sit. ;)

Za kraj, od mene dobijaš PLUS iz tri razloga : 1 . uspeo si da me slatko nasmeješ, 2. za toliko si pismen da umeš da napišeš ‘perifrastična’ kako treba i 3. Svaki put kad pogledaš u ovaj odnos pluseva i minuseva, želim da znaš da si dobio makar jedan plus jer si uspeo da me zadiviš svojom neobrazovanošću, a svašta sam u životu čuo i video. Ti si opet nešto posebno. Ne znam još koji bi višnji mogli da ti pomognu.

Od mene minus, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što quidquid latine dictum sit, altum viditur.

Od mene minus zbog 2 stvari.
1. Inifitus est numerus stultorum
2. Quod licet Iovi, non licet bovi

Amin. +
Latinski da se uci kao gradjansko, pa ko hoce nek izvoli.

Jao, sto mrzim kad se ovi "pametni" razglavataju ovde. Bravo, brate, dali ste nam svima do znanja da kidate latinski, verujem da je to doprinelo vasem samopouzdanju, i veoma mi je drago ako je to uticalo na dalji razvoj vaseg zivota. Covek je napravio duhovitu definiciju, za sta vukajlija.com i sluzi, i nije neophodno ispoljavati tvoje znanje iz odredjene oblasti u komentarima iste. Da ne spominjem vredjanje coveka, samo zato sto ne voli latinski u istoj meri k'o i ti, ili zato sto "‘pasivna’ perifrastična konjugacija ne može biti u ‘aktivu’ srednjeg roda". KOJI GREH.
Lepo ste nam svima pokazali svoj nenadmasni intelekt kako u oblasti jezika, tako i u zdravom razmisljanju. Nismo vam ni do kolena, e.
A tebi, sesli, + od mene jer sutra dobijam kontrolni iz latinskog na kom ce pisati "nedovoljan 1", sto verujem da ce mi sveta gospoda sa zadovoljstvom prevesti na latinski, da se i ja intelektualno uzdignem uz njihovu pomoc, bar na ovom primeru.

Vitakstas bistarum +

Logicna stvar da ce osoba koja je naucila mrtav jezik, koji joj ni za sta u zivotu nece sluziti zeli da ga usadi u glavice mladjim narastajima. Jer to je prakticno jedno od 2-3 zanimanja koje je mogla da radi sa fakultetom koji je zavrsila. Ali ako vec moramo da ga znamo, pa hajde da ga deca znaju do perfekcije.
Poenta price je da ne mogu ni da procitam pojedine komentare do kraja, jer pojedinci toliko (d ane budem prosta...)pametuju. Sori, e. Drago mi je da neko voli i ovaj jezik-skolski predmet. Ali jos razumnije mi je da neko ne kapira poentu ucenja istog. Jer nigde, ni u medicini, ni pravosudju od vas se ne trazi da ga govorite, vec samo da znate strucne pojmove. Zarad opste kulture ne bi bilo lose znati i koju izreku, ali nema potrebe da znam kojoj deklinaciji koja rec pripada, konjugaciji, stanju, nacinu, vremenu, u kom je licu, broju i padezu. I da... Imam 5iz latinskog, sto je prava retkost u mojoj gimnaziji, i da mrzim latinski. +

U pravosuđu ne traže da znaš stručne pojmove na latinskom, pošto svaka latinska reč ili izreka ima prevod na srpski. Uči se samo na prvoj godini i to uglavnom da bi razumeli istoriju prava, rimsko pravo itd. U principu treba ti da bi skontao nastanak pravno regulisanih društvenih odnosa, nakon toga nikad više. Naravno treba ti i ako hoćeš da se proseravaš u društvu, samo ne znam kom.

joj samo kad se sjetim svoje muke sa latinskim auhhh...... + naravno

Vidite ljudi,ja se slazem sa intelektualnom gospodom koja ostavlja komentare i omalovazava autora definicije u jednoj stvari,a ta je da je latinski veoma cijenjen u pojedinim naucnim krugovima,i da ga ne ucimo samo mi srbi u nasim gimnazijama vec ga uce svi na svijetu,iz vise razloga.Ono u cemu se ne slazem sa vama je to da nekome ide latinski,nekome ne ide,i ne moze ga svako nauciti i shvatiti,Ali takodje tvrdim da je latinski izvikan jezik,i da on nije toliko neophodan i krucijalan za vecinu tih stvari za koje se smatra da jeste,latinski je mrtav jezik,niko se vise ne koristi njime,stoga nam uopste ne treba da bi sa nekim ostvarili komunikaciju,a time mnogo gubi na znacaju.Jeste on vazan u medicini biologiji ,itd.,ali je mnogo vazniji npr Francuski koji i sam ucim,zatim ruski,engleski,njemacki,itd.Hocu da kazem da je poenta definicije da se nasmijemo,definicija je prozeta sarkazmom,i vapajem ucenika kojeg vjerovatno muci latinski,i koji nema dobru ocjenu iz latinskog,mada ne mora znaciti da to nije neki odlican ucenik koji ima takvo shvatanje o latinskom.Nema razloga za omalovazavanje,jer je cilj ove definicije prvenstveno smijeh i sala,a tek onda nesto drugo.POZDRAV(od pametnjakovica koji je eto sagledao obje strane price ,ili kkaako su to latini opisali :Audiatur et altera pars)

Ulogovao sam se na ovaj profil posle ko zna kolko meseci samo da ti ocenim definiciju.U ovim teskim vremenima dok se blizi kraj polugodista a sa njim i moja zakljucna jedinica iz latinskog dajem ti Plus - ae,m.