Prijava
   

Latinski jezik

Jezik kojim baš niko na svetu govori (mrtav je), ali mi, gimnazijalci i još neke škole i fakulteti, smo primorani da ga učimo, na sreću, ne sve 4 godine. Većina stvari koje su stari Rimljani radili ne zanima ni same profesore, ali mi i dalje moramo da učimo njiove konjugacije i deklinacije (većina nema logike, pa moras da štrebaš napamet, ili pišeš arsenale pred kontrolni). Iz nepoznatih razloga, svaka glupost će na latinskom zvučati pametno.

Non scholae, sed vitae discimus.

Komentari

Majo, nadoćiće ti.
Nisi u pravu, ili si se krivo opredjelila za gimnaziju. A da pokušaš sa ekonomijom? Tamo nema Latinskog jezika. Međutim, ima statistika!

Živim u zemlji gde se ravnopravno govori nekoliko jezika, a ja sam skoro invalid po tom pitanju(govorim neka 3-4 i jedan tamo najbitniji...muljam). Verovali ili ne, nekakvo osnovno znanje latinskog koje sam vukao iz Gimnazije mi je nekoliko puta pomoglo u sporazumevanju!

Da mi je neko nekada rekao da ću to znanje ikada praktično iskoristiti u životu, crkao bih od smeha!
Al' opet, mrzim latinski! :-)

+

Šta si ti htio reći Kurde, stvarno mi nije jasno, osim da si skočio salto u usta?!
Šta ti znači: mrzim latinski?
Što krivo upućješ djecu?

I ti đače prvače, a? Meni dobro ide, šta znam, ne tera nas reči da učimo, gramatika joj je bitna, a to mi ide, može se reći... :)

Hteo sam da kažem da mrzim latinski, a da je ispalo da mi je par puta koristio...jel' to toliko komplikovano za shvatanje? :-)

Takođe volim kada neko napiše svoju prvu definiciju, pa mu neko da i podršku, a ne krenu svi sa pljuvanjem...

"Mrzim latinski"? Kako možeš mrzeti jezik, leb ti jebem! Jezik se zna ili ne zna. Nije to klopa ili piće ili djevojka pa da voliš ili mrziš.

U redu, ubedio si me ovako jakim argumentom...i izveo me na pravi put. Hvala.

Jezik je grozan ne znam samo kako su od njega nastali ovako lepi romanski jezici :) +

Haha, kritike prihvatam, vama hvala na podršci xD Posebno me je inspirisao prošli čas latinskog da napišem ovo, haha, zaista nisam obraćala pažnju da ima ovoliko definicija za glupi latinski :D Jezik kao jezik je glup,i po mom mišljenju donekle besmislen, al dobro, i ne mogu prežaliti što više ne učim italijanski xD

jao ne dostaje i meni italiano :D moramo nesto preduzeti :)

Ma Božana je najjača nastavnica!! hahaahahah xDD
Žena debil :P .....jedino što je duhovita . :PPPPPPPPPPPPPPPPP hahhaah

ajoj danas za Brazil je pobedilo hahaha, Bozanin humor je na nivou xDDD

Strasno ya tramu sto si morala to da definises +