Prijava
   

Ljubodrag Duci Simonović

Borac protiv kapitalizma. Borac protiv olimpizma. Borac za jedan novi svet (namerno ne kažem bolji, jer bi to značilo da je i ovaj dobar). Neki kažu i borac protiv vetrenjača.
Duci je u javnosti poznat kao jedan od najboljih košarkaša sveta i kao čovek koji 1972, napušta olimpijski tim iz protesta. Svi su se dogovorili da napuste igre jer su bili prevareni, nepravedno izgubivši trku za zlato od strane nadopingovanog autsajdera Puerto Rica (za koga je utvrdjeno da su barem dvojica igraca bili dopingirani a FIBA nije poništila utakmicu!). Igrači se dogovorili da svi napuste ove i inače vrlo dramatične igre medjutim jedino je Duci imao obraza da održi datu reč.
Nakon sportske krarijere, intelektualno se izgrađuje, postaje magistar pravnih nauka (nije doktorirao zbog smrti mentora), doktor filozofskih nauka i “prećutno”, doktor iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, kažem prećutno, zbog ideja koje bi dovele u pitanje instituciju koja bi mu izdala tu titulu. Počinje kritički pisati o degeneraciji modernog, posebno olimpijskog sporta gde su nečasne igre, doping, laži i pohlepa (ne samo politika!), nažalost odavana neizbežne pratilje (sve besmislenijih) Igara. Poznat je dr Simonovic možda jos više po svojoj izvrsnoj knjizi "Pobuna robota". Teza je da je sport kakav je danas zapravo igra drogiranih robota i prljavog novca i kao takav nema apsolutno nikakvih veza s izvornim antičkim načelima, a vrlo malo sa moralnim ili ljudskim vrednostima.

Napominjem da je Duci počeo sa kritikom sporta još davne 81 godine i još od tada biva proganjan, tako da svima bude jasno kada je u pitanju njegova politička obojenost. Za njega bi se moglo reći da je čovek bez “dlake na jeziku” ili što će reći u maniru urbanih tekovina, on “naziva stvari pravim imenom”, ne želeći ni izbliza da ga stavim pored tih “urbanih” likova koji se vrzmaju po političkoj sceni

Da kažemo nešto i o Ducijevom načinu obraćanja. Mnogi kritikuju njegovu isključivost i izvesnu dozu agresije pri iznošenju argumenata, mnogi se i uvrede pritom, ali ja bih to opisao ovako. U društvu gde svi okreću glavu, gde su svi pomireni sa sudbinom, gde svi zatvaraju oči i uši pred istinom čovek mora glasnije da priča da bi ga čuli i da bi se prenuli iz kolotečine kojoj se svi mi u većini prepuštamo…

Duci je velika ljudina i rodoljub,nepotkupljiv,ostao dosledan sebi i to mu "glavešine" nikada nisu oprostile.I danas je zabranjen,na većini medija.

Kome ćemo verovati na kraju? Duciju, koji je zdravlje žrtvovao sportu a dušu, po cenu sopstvenog siromaštva, istini i pravdi, ili našim političarima koji svoju navodnu borbu za našu stvar naplaćuju debelim bankovnim računima…? Mislim da nema dileme.

Ko je na kraju Duci Simonović?

Ludak ili genije?

Pesimista ili vizionar?

Don Kihot ili pravednik?

Fašista ili čovekoljubac?

Odlučite sami…

Komentari

ps. Verujem da će retko ko čitati ovako dugačku definiciju, ali bih zamolio one koji je ocene negativno, da svoj minus obrazlože. Nešto mi se polemiše na ovu temu. :)
Naravno, onaj koji mi daje minus na sve definicije oslobođen je ove molbe.
Hvala

mislim da sam pročitao dosta defki na vukajliji.ali bolju od ove nisam. bravo, bravisimo.

Nema dileme, plus -- samo, poštovani čitaoci, nemojte Ducija smatrati Don Kihotom. Njegova borba svodi se na iznošenje i argumentovanje istine. Don Kihotom ga mogu smatrati samo oni koji nisu u stanju da je prihvate.

Naravno, svako dobro...

Nisam se bio dobro izrazio, ali sam ispravio. Ni ja ga ne smatram Don Kihotom.

Ovaj simpatičan tekst je objavljen u jednim novinama, te da znate da plaćam pivo za vas 20 što dadoste plus.
Znači da kupim gajbu pa da nazdravimo, Duciju za zdravlje.

Evo sada sam nasao link na privatnoj poruci koju su mi poslao i dodjoh ovde, kad definicija vec ocenjena?????? Neki se bug desava na Vukajliji...

Lepo je kad naidjes na istomisljenike. Odlican tekst.

Занимљиво би ми било да чујем од аутора да ли је можда променио имало мишљење или би све ово потписао и сад с обзиром да је старо осам година.

Иначе Дуци је цар, али некад стварно уме да одлута са неким чудним ставовима. На пример, да су цигаре први корак ка дрогирању и тако неке ствари.

Nešto mi se polemiše na ovu temu. :)

(После осам година)
Нешто не беше полемике на ову тему. :) Људи се или слажу са Дуцијем, или препознају себе у његовим прозивкама, па ћуте к’о курве (што значи да објективно и јесу).

Ko je na kraju Duci Simonović?

Човек за свако поштовање.

Pravi levičar al onaj izvorni,danas je takvih malo.

Е, драго ми је да је одабрато.

А могао би и аутор овог опуса да одговори Трућу пошто је активан :)

Duci ima neke dobre stavove ali je zadojen crvenom kugom više nego Marks, Engels i Lenjin zajedno......