Mudrosersko izdrkavanje

kejamot 2010-09-19 20:46:50 +0000

Пренаглашена употреба страних или стручних речи и израза без преке потребе осим ради задовољавања сопствене таштине или покушаја да се просипањем мудрости испадне паметан у друштву. Пресеравање. Претерано просеравање, паметовање, мрсомуђење (мрсомудија). Близак појам појави силовања језика.

Краће изјаве се могу поредити са прдежом с обзиром да и поред тога што не представљају ништа конкретно остављају за собом смрдљив траг.

Посебан случај је фрљање терминима које ни сам мудросер не разуме (чиме себе додатно унижава у очима оних који знају о чему се ради али често из сажаљења или свести о узалудности исправке не покушавају да га исправе).

Оно што је заједничко за све поменуто је пренаглашеност и непотребна презаступљеност страних речи или њихова неселективна употреба.

Друга страна медаље је језичко чистунство или пуризам који доводи до ништа мање бизарних ћорсокака при изражавању, неспоразума и неразумевања саговорника (као у случају хрватског новоговора). Решење је као и обично негде између два екстрема јер несумњиво постоје случајеви када је због природе ствари неопходно усвајање и коришћење туђица.

Пример који следи се ослања на дефиницију која би се могла сврстати у покушај просипања памети који иако није прдеж у правом смислу те речи свакако помало смрдуцка (мада додуше нема горе поменуте патологије јер су термини мање-више правилно употребљени).

Дакле, Закон селекције и ерекције би се могао дефинисати и на следећи начин не изгубивши на разумљивости, чак шта више:

"Закон акције и реакције у сексуалном смислу. Последица дружења (у највећем броју случајева). При спаривању своди се на продирање и стискање појединих делова тела која су у садејству током вођења љубави. Иако је током самозадовољавања понекад све ствар маште најчешће се, као и код спаривања, радња завршава свршавањем (прераним у случају превеликог узбуђења).

...

С обзиром да је ова дефиниција прожета мноштвом поједностављивања, уместо промишљања, за потпуније разумевање Закона селекције и ерекције препоручује се употребљавање, тј. примењивање описаног, уз опрез при уочавању и бирању саучесника ради отклањања односно спречавања описаних нежељених последица."

3
39 : 13
  1. Korišćenje reči koje ti ne razumeš bez upotrebe rečnika, ili ti se iz bilo kog razloga ne dopadaju ne spadaju pod tu kategoriju?

  2. Дефинишем углавном ствари из мог живота и у њима се углавном проналазим.

  3. Još onomad mi je jedan veliki čovek rekao da ne bih prepoznao metaforu ni da se spotaknem o nju.
    Što se ne bi moglo reći za plastični penis.
    To je, ujedno i moje mišljenje o srpskom filmu.

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Ovo je prejako!

Banja Luka Forum · 21. April 2007.