Prijava
   

Mudrosersko izdrkavanje

Prenaglašena upotreba stranih ili stručnih reči i izraza bez preke potrebe osim radi zadovoljavanja sopstvene taštine ili pokušaja da se prosipanjem mudrosti ispadne pametan u društvu. Preseravanje. Preterano proseravanje, pametovanje, mrsomuđenje (mrsomudija). Blizak pojam pojavi silovanja jezika.

Kraće izjave se mogu porediti sa prdežom s obzirom da i pored toga što ne predstavljaju ništa konkretno ostavljaju za sobom smrdljiv trag.

Poseban slučaj je frljanje terminima koje ni sam mudroser ne razume (čime sebe dodatno unižava u očima onih koji znaju o čemu se radi ali često iz sažaljenja ili svesti o uzaludnosti ispravke ne pokušavaju da ga isprave).

Ono što je zajedničko za sve pomenuto je prenaglašenost i nepotrebna prezastupljenost stranih reči ili njihova neselektivna upotreba.

Druga strana medalje je jezičko čistunstvo ili purizam koji dovodi do ništa manje bizarnih ćorsokaka pri izražavanju, nesporazuma i nerazumevanja sagovornika (kao u slučaju hrvatskog novogovora). Rešenje je kao i obično negde između dva ekstrema jer nesumnjivo postoje slučajevi kada je zbog prirode stvari neophodno usvajanje i korišćenje tuđica.

Primer koji sledi se oslanja na definiciju koja bi se mogla svrstati u pokušaj prosipanja pameti koji iako nije prdež u pravom smislu te reči svakako pomalo smrducka (mada doduše nema gore pomenute patologije jer su termini manje-više pravilno upotrebljeni).

Dakle, Zakon selekcije i erekcije bi se mogao definisati i na sledeći način ne izgubivši na razumljivosti, čak šta više:

"Zakon akcije i reakcije u seksualnom smislu. Posledica druženja (u najvećem broju slučajeva). Pri sparivanju svodi se na prodiranje i stiskanje pojedinih delova tela koja su u sadejstvu tokom vođenja ljubavi. Iako je tokom samozadovoljavanja ponekad sve stvar mašte najčešće se, kao i kod sparivanja, radnja završava svršavanjem (preranim u slučaju prevelikog uzbuđenja).

...

S obzirom da je ova definicija prožeta mnoštvom pojednostavljivanja, umesto promišljanja, za potpunije razumevanje Zakona selekcije i erekcije preporučuje se upotrebljavanje, tj. primenjivanje opisanog, uz oprez pri uočavanju i biranju saučesnika radi otklanjanja odnosno sprečavanja opisanih neželjenih posledica."

Komentari

Korišćenje reči koje ti ne razumeš bez upotrebe rečnika, ili ti se iz bilo kog razloga ne dopadaju ne spadaju pod tu kategoriju?

Дефинишем углавном ствари из мог живота и у њима се углавном проналазим.

Još onomad mi je jedan veliki čovek rekao da ne bih prepoznao metaforu ni da se spotaknem o nju.
Što se ne bi moglo reći za plastični penis.
To je, ujedno i moje mišljenje o srpskom filmu.