Prijava
 1.    

  Orci

  Omiljeni negativnici epske fantastike, kada se gleda celokupna fantastika na trećem mestu - posle Dart Vejdera i Borg Kolektiva. Njihov kreator, profesor J.R.R. Tolkin, potrudio se da ih opiše kao prizor ontološkog zla, i u tome je poprilično uspeo.
  Pojavljuju se kao ratnička humanoidna bića - izobličeni humanoidi sa brutalnim, ratnohuškačkim, sadističkim i naravno kukavičkim tendencijama. Možemo ih posmatrati i kao simbol žrtvi propagande, pošto CNN redovno kreira neke nove Orke.
  Međutim, u nekim delima (romani, strategije) se Orci pojavljuju kao hrabra ratnička rasa, sa izrazitim smislom za čast.

  Više o tome:
  http://www.vecnavatra.com/esej/Orcs.pdf

 2.    

  Orci

  Likovi sa ulice koji samo žele da te zavuku u neku uličicu i prebiju do smrti, koji te mrze iz dna duše tebe i sve živo jer nisi njihov, a njihove još više mrze jer su isti ko oni - tip ljudi koji živi samo da mrzi i uništava.

  Orci su jer ma koliko se ubijali međusobno, uvek se pojave još desetorica ko u "Gospodaru Prstenova" kad krenu one armije od stotine hiljada orkova pa kad jednog ubiješ dođe cela četa na njegovo mesto.

  Frodo : "Gde je Sem ?"
  Golum : "Naleteo na nekog lika na ulici, ovaj ga napao al' je uspeo da se odbrani i prebije lika."
  Frodo : "I šta u bolnici je ?"
  Golum : "Ne mrtav je, taj lik je pozvao svoju četa Uruk Haja, došli su sa čeličnim šipkama i pretvorili Sema u najobičniji želatin koliko su ga ubili."