Prijava
 1.    

  Predsednik kućnog saveta

  Zgradonačelnik.

 2.    

  Predsednik kucnog saveta

  Osoba koja se od svog rodjenja spremala za taj posao. Nedruzeljbiva prema svima koji zakasne sa davanjem novca za liftove koji se stalno kvare, sijalice koje nikad ne rade, oluke koji su redovno shuplji, ulazna vrata koja stalno neko sjebe, chistachicu koja jednom u sto godina pljusne kantu vode po jednom spratu itd.
  Odlikuju se koliko je to moguce (zbog 100-ak godina) brzim hodom, prijekim pogledom, i redovnim "kulturnim" propitivanjima tipa:
  -"A vi ste imali sinoc goste..." u nadi da ce saznati sve detalje i brojeve lichnih karti dotichnih gostiju. Takodje ne podnose stanare koji ne idu svakodnevno na kafe kod ostalih komshija u cilju prenoshenja korisnih tracheva.
  S'vremena na vreme organizuju sastanak iliti skupshtinu stanara na stepenicama ispred zgrade gdje se pojave samo osobe slichne njemu, tj. njegovih godina i koje nemaju pametnija posla.

  Lezala sam u bolnici 3 dana zbog upale pluca.
  Tadashnji PKS je drugog dana doshao mojoj staroj i rekao da sam prethodne vecheri doshla sa nekim momkom, obucheni oboje u crno, lupala na njegova rata i plashila njegovu zenu.
  Mozda i jesam mada se toga ne sjecam jer sam imala temperaturu preko 40...Vjerovatno sam pobjegla kroz prozor bolnice, skochila sa chetvrtog sprata, prezivjela, nashla nekog lika, obukli se u crno, istraumirala njegovu zenu i kao spajdermen se popela nazad u bolnicu.
  Da jesam, vjerovatno ne bih sada bila ovdje...

 3.    

  Predsednik kućnog saveta

  Po zakonu zle kobi, čovek koji obično živi iznad ili pored vas, i kojem se mladji deo populacije zgrade ne javlja u hodniku ili liftu. Obično je stariji čovek, niko ne zna kako je došao na tu funkciju, na vrata vam nikad ne kuca iz dobre namere, i vaša muzika mu večito smeta jer je preglasna. Uglavnom je samac, a ako i ima ženu, zahvalni ste Bogu što predsednik kućnog saveta nije ona.

  Ko još pametan želi da bude predsednik kućnog saveta?

 4.    

  Predsednik kucnog saveta

  Definicju je mozda lakse shvatiti ako se navede profil PKS:
  - 99,99% penzioner
  - vojni penzioner ili bivši činovnik u opštini
  - namrgodjen
  - kratki šticovani brčiči
  - zalizana kosa
  - uvek profesionalno zabrinut nad "sudbinom stanar" zgrade
  - trudi se da bude informisan o zbivanjiam zgrade i da sve drzi pod kontrolom
  - nema nebitnih pitanja (od razbijene sijalice do nasvrljanog zida)
  - pedantan i uvek nosi neke papire sa sobom i hemijsku olovku

 5.    

  Predsednik kućnog saveta

  Postariji gospodin koji sebe graniči sa Bogom. Drži sve ključeve od osigurača, sebe smatra najsposobnijim vatrogascem, zbog čega kod sebe drži sve protiv-požarne aparate ( "za slučaj da neko poželi da ih ukrade" ), dežurni električar i zakeralo. Na svakom sastanku stanara nudi svoju ostavku a Boga moli da se ne usvoji. Sve novopridošle stanare tretira kao niža bića, mrzi malu decu i veliku. Mrzi i njihove roditelje. Smeta mu buka i tišina, čistoća, prašina, omladina, komšiluk. Voli samo da je predsednik, mada ga i to nervira.

 6.    

  Predsednik kucnog saveta

  "zvono"
  "otaranje vrata"
  novouseljeni podstanar:"Dobar dan."
  PKS:"Treba mi hiljadu ipo d'nara!"
  novouseljeni podstanar:"A vi ste?!"
  PKS:"Mile,Stamenković Mile,glavni zaduženi za održavanje ove zgrade,za šta mi je maločas navedena suma i potrebna!"
  novouseljeni podstanar:"Dobro hmmm...drago mi je ja sam Mil..."
  PKS:"Meni je gospodine baš svejedno došao sam po dužnosti,a koliko vas je u stanu?Kad ste se uselili?Koliko planirate da ostajete?Znate,"podstanari" pre vas su bili neki studenti pravili strašnu galamu,ali udesio je njih čika Mile!Jel' imate dece?Ovo su sve obavezna pitanja znate,nego da se vratimo na one pare za održavanje zgrade...
  novouseljeni podstanar:"Da samo kažite nema nikakvih problema."
  PKS:"Zasad nema,dakle ove pare su za *ženu koja čisti hodnike,poštanske sandučiće,osigurače,sijalice,i onaj prokleti fasung i prekidač za svetlo koji otkako je sveta,veka i ovde zgrade redovno riknjava baš na ovom spratu i to baš ispred ova dva stana!Vašeg i Gojkovićevog ali njemu te pare ne uzimam siroma' pre par meseci je izašao iz zatvora,znam kako mu je!"
  novouseljeni podstanar:"Dobro izvolite vaših 1000 dinara a ja, pravo da vam kažem malo žurim pa ako..."
  PKS:"Kao prvo ovo nisu moje pare!To je za dobro društva!Svašta ja te pare nikad ne bi ni takao kamo li da ih potrošim na sebe!Sramota!Motriću na vas, kako ste ono rekli?!"
  novouseljeni podstanar:"Stanković..."
  PKS:"Da, Stankoviću i ne zaboravite da sam ja u stanu broj 1. u visokom prizemlju i da dolazim svakog prvog u mesecu da pokupim novac!Do viđenja!"
  novouseljeni podstanar:"Do viđenja."
  -stanar u čudu,priseća se gde je ostavio telefon agencije koja mu je izdala stan,seda na stolicu za trpezarijskim stolom...i plače!
  :DDDDDDD

  *žena koja čisti hodnike - mitsko biće koje redovno ubira mesečni danak a niko od pripadnika plemena je nije video,postoji samo u legendama.

 7.    

  Predsednik kucnog saveta

  Osoba koja se potpisuje na karakterističan način mimo svih gramatičkih pravila.

  Mole se svi stanari da ...
  Dragan A.

  _____________________________________________

  Ortak u poseti: "Brate, koj' ti je ovaj?"
  Ti nadrkano:"Ma neka budala, zeza celu zgradu!"

 8.    

  Predsednik kucnog saveta

  To je osoba (ili stvorenje) koje najcesce sluzi da smara stanare pricom kako treba da se daju pare za popravku lifta, krecenje ulaza, menjanje sijalica, zamenu elektroormara, oluka na krovu i fasadi, ... Smaranje traje sve do tog momenta dokle mu se ne daju pare, a zatim obicno sa istima odradi nesto bezveze, kupi nesto nekvalitetno, najjeftinije,... ili jednostavno ih propije.

  Uglavnom se bavi svim tim (gorenavedenim), u 99% slucajeva neefikasno tj. samo baca pare na gluposti.

 9.    

  Predsednik kucnog saveta

  Obicno,najmanje pismeni stanar vase zgrade,penzioner i osoba koja je sklona da davi ostale stanare.U retkim slucajevima ,moze biti zensko,ali razlika u polovima nije uticala na mentalni i moralni sklop.Posto je poznato da se stanari jednog sprata ne mogu dogovoriti o bilo cemu,a kamoli o stvarima koje se moraju redovno ili povremeno placati,uloga koju prihvati PKS,nije nimalo zahvalna,ali PKS u tome uziva.Moralni kepeci ,prosto uzivaju u tome da izigravaju vlast i da sazivaju besmislene sastanke,na kojima ce dokoni penzioneri da dave o svojim problemima i kako im smetaju mala deca u stanu iznad njih.

  Ko hoce neka pogleda primere na www.srbovanje.com

 10.    

  Predsednik kucnog saveta

  Pocetna stepenica za politicko angazovanje

  Ma taj nema sanse ni predsednik kucnog saveta da bude

 11.    

  Predsednik kućnog saveta

  Iskompleksirani besposličar koji zamišlja da je institucija. Skuplja pare za održavanje zgrade i zove pauka kad vidi nepropisno parkirano vozilo koje mu ništa ne smeta.

  Jutros ispred moje zgrade dolazi pauk i odnosi vozilo. Ja gledam kroz prozor:

  LIK IZ PAUKA: Jel vaše vozilo?
  JA: Nije...
  LIK IZ PAUKA: Ovo vozilo ima poziv. Neko iz vaše zgrade je pozvao...
  JA: Nosite ga. To je vozilo javnog izvrsitelja, a pozvao vas je verovatno predsednik kućnog saveta. Sad će da mu dođu one gorile i da ga izvrnu na postavu...

 12.    

  Predsednik kucnog saveta

  Covek bez posla sa ogranicenim interesovanjima za sve sto nije njegov ulaz. Mrzi sve sto se krece, laje, mjauce, kasljuca ili grebucka. Moze se videti ujutru kako pretura tudju postu, popodne kako skuplja pare za spremacicu i uvece kako juri klince koji puse u ulazu - njejovom carstvu. Retko je u svom stanu a cesto u zajednickim prostorijama gde kiseli kupus, skladisti stari namestaj i pere tepihe. Vodi preciznu evidenciju o tome ko je na godisnjem, cija zena vara muza i sa kim, ciji muz dolazi pijan i u koliko sati, cija deca gadjaju tramvaje pomorandzama i sl. Dobar je jedino za tracarenje, a za sve ostalo za izbegavanje.