Prijava
   

Ravnopravnost polova

ravnopravnost polova nije cisti okoreli feminizam.
ravnopravnost polova nije izjednacavanje polova.
ona oznacava borbu za ukidanje podele poslova na muske i zenske, vec da i jedno i drugo moze da se bavi odredjenom delatnoscu bez osudjivanja ili otezavanja sticanja tog odredjenog radnog mesta. prekidanje dvostrukog standarda koji je nazalost opste prihvacen u svim oblastima zivota. ukratko.

Komentari

Pa to sve već sad imaš. Zvanično nema muških i ženskih poslova, ali rijetko koji muškarac bi htio raditi u cvjećari, a rijetko koja žena na razminiravanju terena ili u rudniku. A što se tiče visoko plaćenih poslova, oba pola su dosta zastupljena, imaš mnogo ljekara, pravnika, profesora, i žena i muškaraca.

ajd tu borbu za ukidanje podele poslova na muiške i ženske odma da počnemo od sekretarica, preko promoterki, konobarica, vaspitačica. tad se ne bunite što su za žene ti poslovi rezervisani; al kasnije kad zapucate na direktorsko mesto, tad vam je ok da se borite. uopšte u toj borbi za ravnopravnost polova nisam video ni čuo i jednu ženu koja se založila stvarno za ravnopravnost polova, već samo delimično, tj. za svoj vaginalni tabor. tako da je ta definicija papirološka maska za vašu stvarnu borbu. budite bar iskrene pa recite, usklikni te "oćemo i mi da budemo funkcioneri, tj. funkcionerke"!

slažem se sa sokratovim potomkom jovičićem :P na globalnom planu, ne radi se o borbi za ravnopravnost polova u običnim poslovima, već u političko/funkcionersko/menadžmentkim poslovima; počevši od parlamenta.

.. i o tome da se znanje i sposobnosti jednako placaju za predvidjeno mesto a ne da plata varira u odnosu na to kog je pola zaposleni/a. Ali sto se tice tog prebacivanja svih bozjih zanimanja u zenski rod, pa to je pateticno. Nemam nameru da budem inzenjerka, al direktor cu da budem ;)

@Raven, sta fali inzinjerkama? nije ti to samo popravljanje shporeta i penjanje na bandere, to su ti recimo i telekomunikacije, informatika, odradis neku prezentariju, povezes nesto da radi i boooli te dupe...

usniya ja sam apsolutno za! i licno znam mnogo muskaraca promotera, konobara i vaspitaca, nazalost posao sekretarice je jos uvek suvise rezervisan...
raven prvi put cujem da plate zavise od polova...nisam imala takvih slucajeva... sto se tice poslova stvar je u tome da mogu da rade koji posao zele i imaju kvalifikacije i muskarci i zene.

pa naravno da zavise. sise koje rade na benzinskoj pumpi će privući mnogo više viozača da tu toče gorivo, nego da na istoj radi neki dečko. elem melem, treba postaviti iste uslove za sve, a prirodna selekcija će biti ta koja će biti konačna odluka; a čega ima i danas...
a lepo ja kažem, cela ta borba je borba počela iz razvijenih zapadnih zemalja, jer su se žene uzjebale što nemaju mesta u parlamentu, što nisu direktorke preduzeća; a sa druge strane ih boli imaginarni kurac za obične gore pomenute poslove

@Sos , biti inzenjer je jedno, ali biti "inzenjerka" je zvanje profesije inzenjera nakaradnim besmislenim imenom. I da, ja sam inzenjer.

A što je nakaradno i bolesno. Moja majka je doktorica, poznajem mnogo profesorica (iliti profesorki, kako hoćeš) šta fali tim nazivijma? U svakom slučaju je precizniji izraz, a preciznost u jeziku se cijeni. Kad kažeš "inženjerka" imaš jednu informaciju više nego kad kažeš "inženjer".

Jedino ako se vi žene ne stidite ženskih naziva, tj. samih sebe, na neki način? A za tim stvarno nema potrebe. Žene su predivna bića!

ma bre dobra pička u klubu da krene da se skida i pentra po stolovima svi ima da odlepe i luduju, a da to uradi bilo koji tip, izbacioli bi ga napolje i isprebijali ko slinu.

kakva crna ravnopravnost. muškarci neka se čuje vaš potlačeni glas!

Smatram da je naziv profesije jedan. Kad kazes ekonomista Mirjana to ne znaci da si je premetnuo u musko vec da si rekao cime se bavi. Kao i "babica" Branko, nije ni 1% zensko postao svojim zanimanjem. Postoje zanimanja za koje je normalno da postoje u oba roda npr vaspitach/vaspitachica, ali postoje i ona koja su u jednom rodu , npr rukovodilac (jel rukovodilica mozda? tesko). "Jedino ako se vi žene ne stidite ženskih naziva, tj. samih sebe, na neki način? ". Najbolje da se neko stidi sebe zbog onoga sto jeste. Mada ima i takvih.

Po meni bi trebala biti dva naziva gdje god to ne zvuči ružno.
rukovoditeljka je OK, ali inženjerka već zvuči bezveze. Doktorica, profesorka, i sl. su sasvim OK nazivi. A najčešće je ženska varijanta OK ako je naziv zanimanja domaćeg porijekla ili je veoma odomaćena riječ. U nazivima zanimanja stranog porijekla, uglavnom je bolja varijanta u muškom rodu.