Prijava
   

Redundantno

Ono što je nepotrebno, nebitno, izlišno, suvišno i prekomerno. U jeziku, usmenom i pismenom izražavanju, govoru i pisanju redundantnost se dobija i postiže korišćenjem, tj. upotrebom reči, sintagmi i jezičkih sklopova koji imaju i poseduju isto, tj. istovetno i identično značenje i smisao, kao i ponavljanjem i repeticijom misli i ideja koje su već iznete i ispoljene prethodno odnosno ranije. Takođe osim toga, čestim, učestalim i frekventnim pisanjem, beleženjem, izgovaranjem i kazivanjem sinonima nastaje i stvara se efekat, tj. dejstvo i učinak redundantnosti.

Pogledati, videti ili obratiti pažnju na pleonazam.

Komentari

Sve što kažem biće redundantno.

Tako nastaju knjige naših profesora...

Rijetko dobra definicija na Vukajliji + k'o kuća :)

kakav idiotizam, kretenizam na naslovnoj

To sto tvoj mali mozak ne kapira, ne znaci da je idiotizam :)

ja kad napišem nešto ovako brišu uz obrazloženje da to ima i na vikipediji i ostalim sajtovima. moderatori dogovorite se

Tri puta sam zaspao na prvom redu defke, a jednom na drugom... Ne usuđujem se da pokušam još koji put, oboliću od narkolepsije... Nusmi.

Ko vam je kriv što ne čitate definicije. Ili površno čitate.

Ok je sve to, ali da li je zaista za naslovnu?

klasican minus... sranje od definicije...

U potpunosti,totalno i sasvim se slažem i potrdžavam tvoje mišljenje,stavove i ideja date u prošlom tekstu tj. naši stavovi imaju slične ako ne iste predispozicije ka daljem rabljenju,korišćenju i upotrebi sinonima. Redundantno je reći da osobe sa malim rečnikom i vokabularom imaju averziju prema rečima i upotrebi komplkesnih rečenica i kao takvi ne mogu da shvati kako potentno, ubojito i efikasno oružije takve rečenice mogu da budu na slabe, nisko inteligentne i relativno proste umove. Iluzija inteligencije i obrazovanosti pa samim tim i načitanosti je veoma važan faktor i činilac u predstavljanju i prezentaciji svoje ličnosti i persone u dobrom svetlu.

Moram da citiram AlucardSensei :)
Sjajno!

Kako je ova definicija dobar test.

CrazyAjvar, pa ti si tesla jebote... kad da ocekujemo neki pronalazak od tebe?

Optimistički gledano ako uklonim i neutrališem sve moguće prepreke i zastoje koji se na veoma gnusan i odvratan način nalaze pred mojim intelektom, možeš da očekuješ preliminarne rezultate opusa, eksperimenata i testova do kraja ove decenije. Žao mi je što ranije neću moći da isporučim i predočim validne podatke i činjenice o mom veoma važnom i krucijalnom radu. Kako tajnost i sikretivna priroda mog istraživanja nalažu, ni na koji način ne mogu da odam ni najmanji deo slagalice. Ja se nadam da to neće umanjiti tvoje poštovanje prema mojoj ličnosti i delu.

Ovaj pojam u srpskom jeziku je potpuno redundantan.
+ za def.

Јес да је редундантно, али цитираћу Френкија :

Kako je ova definicija dobar test.

Ajvar, nije tebi lako.

Zašto je ovo dobar test? Šta, ko je glup neće skontati, u tom smislu? Pošto je na primer već deo gde je

Redundantno - Ono što je nepotrebno, nebitno(...)suvišno(...)

netačno, što bi redundantnosti u pedagoškom pristupu npr. oduzelo na didaktičkom efektu.

Dao bih minus, ali užasno sam nervozan, bolje sutra hladne glave.

ajvar matori, polako, samo polako

Пример је сувишан, излишан, миноран, ако смем рећи и непотребан....+

Ljudi šta se primate ko ciganče za napolitanku?

Ukusna, bre, napolitanka... nusmi za defku.

Ehh...vrati me na mracno mesto ova defka. Profanka sociologije u srednjoj imala je obicaj da nas terorise sinonimima, pa kad krene, obicno na kraju bude "gde sam stala". Sneza Sinonim. A nikako nije volela polnu diskriminaciju. Tako je cesto govorila o nekoj profesorici doktorici sociologicarki gospodji toj i toj (bez premetivanja).

Elem, pljus. :]

Мени се свидело.

Баш је за насловну!
Тетка, искусно! +

Mozda je komentar suvisan, ali:

Sjajna +++

Ali realno, realno: Dao sam plus, ali svi valjda znamo da redundansa nije puka greška i nagomilavanje pleonazama i sinonima. Ima i svoju stilsku i, kako neko već reče, pedagošku funkciju. Dakle, Frenki, nije ovo baš test kako si ti mislio. Neko može da shvati šta je pisac hteo da kaže, ali da zalepi minusaru jer je defka u principu netačna. Meni je dobra fora i zato sam da plus, ali za naslovnu nije. Imam 25 boljih defki, minimum, a među predlozima dnevno bude još 25 boljih.

И мени се свидело.

Питање:

Zašto je ovo dobar test? Šta, ko je glup neće skontati, u tom smislu?

Одговор:

- ja kad napišem nešto ovako brišu uz obrazloženje da to ima i na vikipediji i ostalim sajtovima. moderatori dogovorite se

- Tri puta sam zaspao na prvom redu defke, a jednom na drugom... Ne usuđujem se da pokušam još koji put, oboliću od narkolepsije... Nusmi.

Вехбија, у праву си, не би ми пало то на памет да нисам прочитао твој коментар. Ипак сматрам да треба опростити непрецизности или мале грешке, јер су у циљу бољег ефекта који је дефка успела да постигне.

Ljudi, ae malo iskulirajte, preozbiljno shvatate neke prilično neozbiljne stvari.

reduntantno si definisao reduntantno...+

Samo da odgovorim Vehbiji i Oxu, kad već hoće preciznost. Strogo govoreći definicija jeste netačna. Ne zato što:

redundansa nije puka greška i nagomilavanje pleonazama i sinonima. Ima i svoju stilsku i, kako neko već reče, pedagošku funkciju.

pošto se o redundansi u jeziku govori tek posle prve rečenice, i u tom delu zapravo nije rečeno ništa netačno. Netačna je prva rečenica, pošto se redundansa može shvatiti jako široko. Npr. u informatici se digitalnim porukama često dodaju redundantni biti da bi se olakšala detekcija greške. Ali ova definicija se bavi redundansom isključivo u smislu loše upotrebljenog pleonazma, inače ne bi mogla da se napiše na ovaj način. Eto. :)

Potpuno redundantna definicija -

Onda si mogla da definišeš pleonazam ili tako nešto. Jer, realno, redundansu definisala nisi. Ali rasprave o jeziku možemo da prenesemo na forum, a ovde si od mene, kao što rekoh, dobila plus jer je fora dobra.

Mogao sam ali nisam hteo, da ne dužim sad zašto, uostalom nije ni bitno toliko. :)

Đavo ili vrag čuči u sinonimima ili istoznačnicama.