Prijava
   

Sindrom Alberta Špera

Otklanjanje bilo kakve krivice za grehe i greške u prošlosti. Metodi kojima se pritom služi su šlihtanje, pravdanje, pozivanje na to da si obmanut, ali i- pisanje sopstvene (filtrirane) autobiografije
Albert Šper je zauzimao visoko mesto u nacističkoj hijerarhiji, bio je ministar naoružanja. Posle rata je uhapšen i u Nirnbergu mu je suđeno. Međutim, tvrdio je kako je planirao da ubije Hitlera, da je sačuvao nemačku infrastrukturu od njegove želje da je razori, kako je zaustavljao V2 napade i iznad svega- otkucavao je druge naciste. Dok je većina glavešina dobila vešanje, on se izvukao sa 20 godina robije. U zatvoru je napisao autobiografiju, kojom se uglavnom "oprao".
Posle izlaska sa robije, postao je medijska zvezda, preselio se u London i stekao status dobrog komšije, dobroćudnog bivšeg naciste. Naravno, kad je umro, sva prljavština koju je gurao pod tepih je izašla na videlo.
Kamo sreće da je Šper jedini slučaj.

(primer je izmišljen, treba da asocira na nekoliko stvarnih političara)
A: Je li, šta kažeš da glasamo za onu novu nacional-patriotsku partiju?
B: Onu Đurkovićevu?
A: Da.
B: Ne dolazi u obzir. To ti je srpski Albert Šper.
A: Šta je on?
B: Pre 25 godina, taj ti je bio opaka njuška u Centralnom komitetu. Cinkario je ljude koji slave crkvene praznike. Do samog kraja je ostao u Udbi. A onda, kada je SFRJ propala, prvo je nestao nekoliko godina, pa osnovao desničarsku partiju. Sada je, kao, veliki nacionalista i tvrdi da ga je Tito prevario, a da Slobi i DOS-u nikada nije ni verovao...
A: Nisam to znao...
B: Pa tome se on i nada: da su stariji zaboravili, a da mlađi neće ni saznati...

Komentari

Edukativna defka je u najvećem broju slučajeva dobra. Ova tvoja spada u tu grupu. No, kriminalan je ovako loš skor. Nadam se da će se to kad-tad ispraviti.

Od mene plus.

Dodatak: stavih je u omiljene, jerbo vredi.

Edukativna defka je u najvećem broju slučajeva dobra. Ova tvoja spada u tu grupu.

Odlična stvar, podržavam...+

dobar izbor, ja poznajem nekoliko Šperčića u par stranaka od koji je jedna opet na vlasti, a druga više uglavnom nije...

Odlično i poučno. +

Daj, bre, đe se koristi ovo, u centru 'Simon Vizental'?

Plodiš u zadnje vrijeme duste :)

Шта ја знам, гледао сам доста документараца о Нинберпком процесу, свако је тамо покушавао да извуче своју гузицу, а и нису скоро сви осуђени на смрт него половина рецимо, уз неко самоубиство.
Шпер ми није довољно упечатљива фигура да би се на њему заснивао неки синдром, да је Геринг успео да се извуче то би била друга прича.

По мени, највећи пример лицемерја, забијања ножа у леђа и овога што се наводи у дефиницији је пример мафијашког боса Семи Гарвана, шта је тај човек урадио да би спасио себе је домаћи задатак за све.

Hvala onome ko je izabrao i hvala svima!
Ima jedan relativno novi dokumentarac o Šperu, bio je na "Nacionalnoj" ili "History"-ju, ako se ne varam, gde je dokazano kako je bio podjednako zločinac kao i drugi nacisti!

No, poenta je upravo u tome što je Šper važio za "dobricu" sve od puštanja iz zatvora do smrti. Pa čovek je bio nezvanični konsultant BBC-ja za pitanja nacističkog režima! :)

Sve su to bila ista govna, samo ako je Amerima bio potreban gledalo se kroz prste. I gori od Špera su se provukli glatko. I kod nas ima dosta menjača dresova od kojih bi Albert i Semi mogli da nauče ponešto. Defka je odlična, volim te istoriske. Ide i u omiljene

Upravo: zato i rekoh "Kamo sreće da je Šper jedini slučaj"... :D

Hvala onome ko je izabrao

Nema na čemu čo'eče.

extra defka... + i omiljeno. Samo bih dodao da je Speer arhitekta i da su njegovi projekti bili GENIJALNI i da je prvobitno bio ministar za izgradnju tako nesto :D

Da, ma on je i projektovao Berliniju (neostvaren projekat), stadion u Nirnbergu,...

'Podrivao sam sistem iznutra'- Dobrica Ćosić +

I da se ispravim: nije "Berlinija", nego "Germanija"... :)

Семија је, колко знам, ангажовао ФБИ како би свукли Џон Готија?