Prijava
   

Smrt patrijarha Pavla

Kao i uvek,smrt jednog finog,odmerenog i gotovo svetog coveka,koji je bio na celu jedne ne tako svete institucije,otvara put za demone .Njegovom smrcu zapocece bitka izmedju demona,koji zele da popune njegovo mesto i bojim se da ce pobediti najveci demon medju njima,tj. Amfilohije.Istina izbor za novog patrijarha i nije tako tezak,zato sto su svi kandidati jednako losi!

Kao osoba koja prezire crkvu i svaki drugi oblik organizovanog verovanja,iskreno zalim za covekom,koji je bio na celu nase crkve ,koji trudio se da siri duhovnost,za razliku od onih koji ce ga naslediti!
Zao mi je sto je umro jedan fini,blag i odmereni COVEK i ako trazimo svece medju nama ,ON je to sigurno bio!

Komentari

Ne bih se mogao više složiti.

ladno definicija...tuga

Pavle je bio pravi hriscanin,sjecam se da je za katolicki bozic licno dosao i cestitao katolicima bozic(mislim kod Crvenog krsta)a onda se obratio onima koji su negodovali proslavu.
E to je covjek ipo.

A za Amfilohija,nisi bolji termin mogao iskoristiti.
Nedoboze da je neki rat,Amfilohije bi toliko ljudi u smrt poslao...

Надам се да надлежни не мрзе цркву и веру као творац ове дефиниције па ће је благовремено уклонити, јер уопште нема смисла да се овако нешто нађе на оваквом сајту, поготово узевши у обзир да је за највећи део православне Србије ово тужан дан. Имате б92 па се тамо са истомишљеницима ширите своју филозофију.

+, ne znam sta bih jos rekla...

Ужасно тужан дан...

Slažem se sa batakom.
Imate i "Pink" takođe, na kome se ovog momenta vrti grand parada.
Umro je najveći Srbin XX veka, a oni se i dalje vesele...
Oni koji preziru crkvu, neka onda pišu definicije o politici...

Ja ovom definicijom odajem pocast coveku,a ne crkvi.Srbija ako je tuzna zbog njegove smrti,to moze da se postuje,ali i dalje stoji ono sto sam napisao,tj.da demoni cekaju da preuzmu kormilo....

Jedino zbog toga sam ti dao plus, i zbog reči o Partijarhu...
Ako si pisao o Pavlu, neka tvoja definicija do kraja bude hvalospev, crkvu nisi trebao da spominješ...

Nazalost,tesko je ne pomenuti je....

Slažem se što se tiče patrijarha Pavla, ali nije u redu što tako govoriš o Amfilohiju

Imas li nesto pozitivno da dodas o Amfilohiju?Sve sto sam napisao za njega,na mestu je.
Zasto smatras da nije u redu,kad te njegova dela demantuju?

ja lično nemam ništa protiv Amfilohija, možda nisam dovoljno upućen, ali generalno, nemam ništa posebno protiv njega. Inače za definiciju sam dao plus jer govori pozitivno o patrijarhu, mada definicija je generalno konfuzna, možda bolje da se obriše, malo je nezgodno o ovako pipavim temama davati sud

Amfilohije je gostio Arkana u Ostrogu,u slobodno vrijeme kune i proklinje svakoga ko uradi nesta sto se njemu ne svidja krajnje pobozan covjek nema sta.

Definicija stoji, i bolje je da ona stoji nego neki lažni hvalospevi koji su tu samo da iskoriste trenutak i pokupe pluseve. Kao "osećam se tako prosvećeno, tugovao sam ovaj dan, učinio dobro za srBstvo i dao plus na defku o patrijarhu..."
Ljudi, Pavle je bio čovek, veliki i dobar čovek, ali ipak samo čovek, a najveća stvar koju mu zameram je to što je umro. E, da je preživeo još 50 godina pa da možda dođe neko ko može da ga zameni. A sve o Amfilohiju i ostalima stoji, a njih je i sam Pavle više puta opomenuo da su bahati i ne promovišu prave puteve čovekoljublja i hrišćanstva. Pavle je ,dokle god mu je zdravlje to dozvoljavalo, išao svugde pešaka kao pravi monah i zamerao vladikama koji se voze u mercedesima...
Njega ću uvek poštovati kao čoveka, a ne samo kao neku osobu koja ima neku titulu, koja bi meni kao Srbinu trebala nešto posebno da znači.

Ja sam njega dosta cenio, narocito sto sam cuo i dosta mitova o njegovom zivotu i radu, o odnosu prema hriscanstvu i ljudima.Dao sam plus, mada mislim da ovako nesto nam ne treba na sajtu.cemu pisanje ovakvih defki :S

jedino ti je na mjestu ono sto si rekao o pokojnom patrijarhu.
ostalo je promaseno, pogoto nazivanje episkopa SPC demonima.
nije tvoje o tome da sudis, - ko kuca!

Šta, to što je episkop je garancija svetosti?
Po kojim njegovim zaslugama je on zaslužio da ga ne nazivaju demonom?

piro, procitaj jos jednom sta sam napisao...
ne govorim o Amfilohiju, nego zamjeram nazivanje svih episkopa SPC demonima!
citiram iz definicije: "i bojim se da ce pobediti najveci demon medju njima"
automatski je i ostale episkope tim rijecima nazvao demonima.

Amfilohije je olicenje svega loseg sto postoji u crkvi.On je moralni kepec ukrstek sa neverovatnim obrazovanjem i inteligencijom,a to je veoma opasna kombinacija.Veoma je vest manipulator i veoma se vesto sluzi recima,kojima ne prikriva svoje radikalne stavove.To sto je surovao sa Arkanom,jedan deo stanovnistva mu uzima kao plus.....

Pa dobro... Reci mi koji zaslužuje da zameni Pavla? Ne... To je previše teško... Ko uopšte zaslužuje da bude patrijarh?

Facafacaa,

Ako mislis da nisam u pravu,daj mi argumente.....

talentovano_glup, kao sto sam rekao gore, ne govorim o amfilohiju. o njemu nemam nikakvo formirano misljenje, i shodno tome nemam potrebu da se pravim pametan.
ali SVE episkope SPC ne smijes i nemas prava nazivati demonima, (a nazvao si ih indirektno) i to je svakom normalnom covjeku jasno... kome trebaju argumenti?
daj ti meni argumente da si u pravu.

piro, u pravu si da medju danasnjim episkopima nema dostojnog naslednika pokojnom patrijarhu, jer je zaista bio covjek svetog zivota, ali ne smijemo ici ni u drugu krajnost... a na pitanje "ko zasluzuje da bude patrijarh"... pa pobogu, sigurno da medju episkopima ima takvih ljudi. evo, reci mi sta hvali episkopu banjaluckom Jefremu?

uglavnom, zaista ne zelim da se svadjam ni sa kim od vas, ali treba birati rijeci...

lijep pozdrav

Svi su oni demoni,dok se ne dokaze drugacije.....

Svojim delima,kao i ljubavi prema materijanom,specijalnom odnosu prema kriminalcima,koji su veliki "vernici",ne zasluzuju da ih drugacije zovem!!!

Немања брате, пусти ти талентованог, он је нешто много киван на цркву, узалудно је, није му ово прва оваква дефиниција.

Patrijah Pavle :"Čuvajmo se neljudi, a još više se čuvajmo da i sami ne postanemo neljudi."

Slavko,
kao sto vec negde napisao,ja postujem pojedince u crkvi,ali instituciju prezirem,zato sto je zastarela,zala i nepotrebna.Pavle je bio dobar covek i zasluzuje da ga narod pamti!Ovi oko njega sto ce poceti da se cerupaju za njegovo zvanje,ne vrede ni pisljivog boba....
Rado koristim svaku priliku da popljujem crkvu,prvo nasu,pa onda i sve ostale!

Poštuješ pojedince u crkvi, koji su svi odreda demoni, kako ti to voliš reći? Jel to tebe onda čini satanistom?

Postujem pojedince,koji se razlikuju ......one koji jos uvek veruju da je materijalno lose,one koji ,ako bas moraju,da koriste auto,voze Juga starog 20 godina,a ne Audi q7,koji kosta 100000 evra...

Ja onda kažem da takve, Jugo, može odvesti samo u smrt. Zamisli jednog episkopa i njegovu svitu kako guraju Juga jer neće da upali. Puno su sigurniji u Q7-ici.

Odakle njima lova za te skupe automobile?Da li se to iko zapitao?

talentovano_glup,

vremena se mjenjaju, zar u 21 vjeku svestenici i episkopi treba da idu pjeske da bi pojedincima srce bilo na mjestu?
prvo im smeta sto, kako kazu: "crkva sa svojim stavovima nas odvlaci nazad u srednji vijek" ( to sam cuo hiljadu puta), a s druge, izgleda, nije u redu sto idemo u korak s vremenom, vozeci se u novijim automobilima...
potpuno nebitno...
npr. episkop banjalucki Jefrem vozi se u volkswagen Touareg-u, a veliki je covjek i duhovnik. poslusaj ponekad njegove propovjedi...

ali ne, hajde i njega da nazovemo demonom, ima dobra kola... :D

ako vec zelis da pljujes po crkvi, trebao bi malo i da procitas nesto, pa onda pises...

a ovako, komentari ti "ne drze vodu"... :)

svako dobro...

Nisam ni rekao da ne treba da idu u korak sa vremenom i novim autima,vec se pitam odakle im pare za Mercedese,Audije,Dzipove....Svako od ovih vozila nije ispod 100 000 evra.Moguce je kupiti dobar auto i za 15-20 000 evra.Da li je u redu da voze auto,za ciju cenu se moze izgraditi 5 kuca u nekom selu?

talentovano_glup, kako te nije sramota?
Sad si se ti setio Mercedesa... ćuti bolje, talentovano si pametniji tada...

udaljili smo se od teme i sad je bitna razlika u cijeni automobila... :)
kupiti automobil od 20 000 evra, ili ipak od 100 000 evra...

crkva se na prvom mjestu bavi duhovnim uzdizanjem naroda, a drzava (PAZI CUDA) o materijalnom...

pitaj Dodika gdje su te kuce (ako si iz R.Srpske), ili Tadica (ako si iz Srbije)

ovim naravno ne iskljucujem da crkva narodu pomaze i materijalno. ako ti je potrebna dokumentacija idi na Google, Wikipediu, ili tako nesto, nisam ni ja svemoguc.... :)

Da li treba da popovi idu pešaka?! Naravno da trebaju!
Pobogu, propovedaju odricanje od materijalnog... ajd' da se malko odriču. Pare koje daju na nešto daju na nove crkve. Super, podržavam to... Lepo je za dušu. A mogli bi malko i u narodne kuhinje, bolnice, škole, vrtiće, i to prave škole i vrtiće a ne crkvene!
Pop u mom kraju ima cipele od 7 000 eura (i njegov sin), novi audi, ide sa ženom i 6-toro dece na more na Mauricijus, i još mu sva deca idu ponovo na more sa društvom...
A opet čitam u novinama da neki popovi u unutrašnosti se bave fizikalisanjem da bi prehranili porodicu. I reci mi da u Crkvi nema proguravanje pojedinaca koji se šlihtaju vladikama i gaženje svih drugih? Reci mi da je tamo sve duhovno i sveto i lepo i da nisu samo grebatori i manipulatori na najvišim pozicijama.
Ne pričaj mi o Crkvi po izuzecima, jer će njih uvek biti, ali je redak slučaj u Crkvi dobrih, velikodušnih i nadasve čovekoljubivih ljudi. Imamo crkvu koja promoviše primitivizam, šovinizam i protekcionizam, i umro je jedan veliki čovek koji je život posvetio borbi protiv toga.

Piro,
Postujem tvoje misljenje i slazem se sa njim!

piro,

kazes "ne pricaj po izuzecima (pojedincima)", a sam govoris o pojedincima.
pretpostavimo da je taj svestenik zaista takav kakvim si ga opisao. on onda jeste primjer druge krajnosti, rasipnistva... ali i on je jedan od "pojedinaca", i na osnovu njega necemo generalizovati!

svugje postoje "dobri" i "losi", svijet nije savrsen. :)

dakle, nemamo "crkvu koja promovise primitivizam, sovinizam i protekcionizam", nego POJEDINCE. u njihovu odbranu nigdje gore nisam stao.

najbolja je "zlatna sredina". ni rasipnicki, a s druge strane ne ni prizor svestenika koji nema hljeba da jede. ok kola, stan, i dovoljno novca za osnovne potrebe. ako neko smatra da je ovo previse, budala je.

i nadam se da si se salio kad si rekao da popovi treba da idu pjeske... :D

Patrijarh Pavle se vozio GSP-om.

Stvar je u tome da se nisam baš naslušao priča o popovima koji: Ne promovišu nacionalizam, ne promovišu nasilje nad homoseksualcima, ne smatraju svakoga van standardom utvrđenim stilom oblačenja (tj. dizel kulture) satanistima, ne smatraju da biti Srbin i biti pravoslavac nije jedna te ista stvar, i ne isključuju druge vere iz Srbije, ne pružaju zaštitu i podršku nasilnim, ksenofobnim i fašističkim grupama, ne brane i ne blagosiljaju ratne zločince, i, na kraju, ne obavljaju svakodnevne poslove (blagoslovi, opela, krštenja i slično) bez volje (da se ne irazim s ku***) i samo da im se uvale evri, pa da pobegnu odatle.

mogu samo da se ponavljam i da opet kazem: postoje i "ovi" i "oni"...
to je brate jednostavno tako...

a ako se nisi naslusao prica o takvim popovima, ne znace da ne postoje!

joj brate, debata nam je postala smor... vidis da smo samo ja i ti ostali :D

ovo nije defka već konstatacija -