Prijava
   

Svaka ocena je za đaka

Najneargumentovanije opravdanje koje je ljudski um smislio od velikog praska do danas. Roditelji su alergični na ovu prozaičnu floskulu.

Ćale: Šta ima u školi?
Sin: Jedan iz geografije.
Ćale: Opet? Šta je sa tobom? 'Si ti normalan čovječe? Cijeli vikend si napolju, mangupišeš se i zevzečiš sa svojim jalijašima a nemaš vremena za knjigu? Od sad ćemo drugačije, malo ćemo zamijeniti te prioritete, knjiga će da bude na prvom mjestu. Sledeći vikend nema nigdje, sjedićeš u kući i učiti, je l' jasno?
Keva: Pusti ga Mladene, svaka ocena je za đaka.
Ćale: Nemoj da ga braniš. Ne uči i imaće posledice zbog toga. Je l' ja treba da mu plaćam kad dobije jedan, da mu kupujem poklone? Ja to podržavati neću, a ti ako hoćeš - samo izvoli. Hoćeš da bude propalica? Da visi na birou cijeli život i kumi za posao? Da mu svaka šuša ispod nosa mlati, k'o što je i meni mlatila? Hoćeš od mene tražiti 5 maraka za cigare za 10 godina? Želiš biti kao Danijel i kompanija ispred zadruge što im je životni cilj popiti pivu i i pričati prazne priče po celi dan, psovati državu i društvo što im nisu obezbedili nikakvu budućnost? Ti krojiš svoju budućnost, sada, sa svojim ocenama i što prije to shvatiš bolje za tebe. Meni ovo ne treba, ja ću još malo u penziju, ja i majka ćemo nekako živeti, ne treba nam puno. Ovo zbog tebe pričam, jebe se meni, mogu sutra umreti, i ne bi žalio, samo da znam da si ti krenuo pravim putem i da će biti od čovek od tebe. Nažalost ja to ne vidim, vidim da si svakog dana lošiji u svakom pogledu, ne samo u školi. Zar ne vidiš da nam je država da izvineš u kurcu, da smo dno Evrope, a nemam viziju da će se išta promijeniti u skorije vrijeme. Ajde briši u sobu, odmah me iznerviraš. I počni učiti od sad, važi?

Komentari

Mama ga više voli, pa ga više i brani, spasila ga batina! :) +

Realno koji će mu kurac knjiga? Ja klince neću terati da uče uopšte.

Neću ni ja, kad vidim kako ovi prolaze što završe fakultete, pa na biro do kraja života. Nego, fino ih učiti kakvom zanatu, jedino ako bude ono htjelo da uči škole. A zanata sad sve manje, a ima ih i finih za raditi.

Profe, jeste, definisano je, ali ćaletov monolog u drugoj polovini primera je dovoljno opravdanje za postojanje ove definicije.
Od mene +
Sve je tu, i "ne učiš za mene već za sebe" i "hoćeš da budeš kao...."

Hvala vam :D Ugl. nisam znao da je definisano, i vidim da nije isto formulisano kao ovo, čak ni tematika nije slična pa ne znam kako bi bio plagijat.
Advokado: pa tako nekako, pokušao sam se prisjetiti svih mogućih fraza koje ne samo ja, nego većina nas čujemo od roditelja. :D

Dobro je ovo...
Profa, popusti mu malo. Vidis da je novajlija. :) +

Ja bi posle ovog monologa sad išo da lemam decu i da ih teram duče!
+++

+ Ali sto cale odjednom predje na ekavicu?

Не миришеш ми на новајлију уопште. +

malo ijekavski malo ekavski, ali dobro +

Hvala. Pričam ijekavicom, ali mi je ekavica ljepša za pisanje, dinamičnija.