Prijava
 1.    

  Vratoloma

  I tako... Naš je narod oduvek voleo tako da fantazira i izmišlja razne komendije, pa tako je i sa Vratolomu kojega još zovu i Vrtoloma. To vi je ljudi u stvari Sv. Vartolomej koji pada 24. juna i tad ga narod po Srbije slavi. Ali on se ustvari tako samo predstavljo jerbo je njegovo pravo ime Natanailo... Mlogo zajeban lik. Počekajte malo, posedite tu ispred zadruge na po pivo, ispušite po jednu Drinu samnom a ja ću da vi ispričam priču o... VRATOLOME!

  - Kažu da je neki čovek radio sa ženu i decama po polju tog dana a tog dana ne valja ništa da se radi. Ne valja, pričali mi stari ni da se kupa jer Vratoloma se tog dana pretvara u Vrtilomu i nabije se u vode odakle vreba da zavrti i napravi vrtlog i usisa čoveka unutra da ga ni Bog sveti više nemož nađe. E taj čovek je tog dana ušo u jezero da se osveži. Nije izašo.

  - Pričo mi otojč na stočnem pijacu u Globoderu čovek iz Šiljigovca gornjeg da je neki čovek na Vratolome išao da ore i da se Vratoloma naljutio zbog toga mlogo. Zemlja se otvorila, progutala i njega i volovi i a u pičku materinu.

  - Jedan u Kruševcu imao orasi u dvorište. Popo se da mlati orasi i ubrzo je sišo sa glavom nadole. Izlomio vrat, puko vrat ki keks. Zato ga i zovu Vratoloma jerbo lomi vratovi ljudima što rade taj dan.

  Veliš, žuriš na čet ili forum? Žuri, al polako što bi rekli naši stari! Bolje da stigneš pet minuta kasnije nego da ne stigneš. Uzdravlje prijatelju!