Prijava
   

Basna bez naravoučenija

Nekada davno, postojaše jedna šuma veličanstvene prirodne lepote. Bog bejaše velikodušan i kreativan dok stvaraše ovo stanište i za njega izabra najbolju lokaciju u centru sveta. Razne životinjske vrste nastaniše ove krajeve. Vremenom, postade to jaka i vesela družina koja često moraše da brani svoje prebivalište od svakojakih prirodnih i veštačkih neprijetelja. Redovno je šumu zahvatao požar, što potpaljen iznutra, što podmetnut spolja. Životinje su mutirale kroz vekove i do polovine prošlog veka postade to pitoma fauna za primer, sa jasnom hijerarhijom i zakonima prirode. Flora bujaše i bi blagostanje. Onda se, posle Drugog Velikog Požara pojavi drvoseča iz neke druge, čudne šume. On nije verovao u životinjsko carstvo, poseče dosta drveća i pozatvara u kaveze naprednije vrste, te strahovladaše godinama. Šuma vremenom postade veoma gusta i dnevno svetlo se slabo probijaše do njenih stanovnika. Oni stagnirahu te stadoše divljati. Dosta životinja ode na jug u potrazi za Suncem i boljim životom. A onda, krajem veka, zaposednu tron autistični lav i reši da zatre šumu do korena.

Ovaj lav je, sa svojom lavicom i hijenama, vladao arogantno i brzo se posvađao sa okolnim staništima i njihovim posednicima, te šuma poče da gori sa svih strana. Za to vreme, lav i svita uživaše bezbrižno u plodovima šumskih jagoda. Spoljni predatori izolovaše ugroženo područje, a zraci Sunca ne dopirahu dalje od najviših krošnji te obasjavaše samo one koji letehu visoko. Vode se zamutiše, a vazduh bi pun dima. Vuk lavu ne mogade nište, a mladunci počeše listom da napuštaju šumu. Oni koji ostadoše, podivljaše načisto i jednoga dana im dozlogrdi te oteraše strašnog lava i smestiše ga u azil za napuštene životinje, prividno humanog karaktera, u stvari instruisan od najvećih šumskih gazdinstava. Nošene entuzijazmom, životinje postaviše nove vladare: premudru sovu i vrednog mrava. Beše to period potpunog optimizma u šumi, sve dok jednog dana divlji psi lutalice ne zgaziše mrava, a sova ostade neobaveštena. Novi crni oblak se nadvi nad šumom. Sa visine, iz crnog oblaka iziđe, kao zaštićena vrsta i osvedočeni prijatelj mrava, beloglavi sup koji stade voditi stado. Ovaj iskonski lešinar ojadi šumu na više načina i izvinu se svima za sve požare koje mu ovi podmetahu. Njemu se u vladavini pridružiše povampirena hijena, nekada direktni terminator, prastara kornjača i još neke majmunolike kreature. Carstvo nastavi trend sunovrata. Vuk promeni i ćud i dlaku, pa uđe u tal sa poročnim zekom. Po šumarcima, detlići raznih boja osnovaše decentralizovana jata i praviše nesnosnu buku ni oko čega. Konj (koji se pod stare dane ne uči da ore) se ote od krda koje nekada vodiše sa prevejanom lijom (koja usled besnila završi u flamanskim kavezima), te se uključi u trku za prevlast. Neurotični medved i lenja sova se kladiše na konja. Pojavi se tu i neko jato riba koji simbolisaše Hrišćanstvo i porodicu, ali ćutahu za medalju. Postalo je izvesno da će u šumi i dalje vladati isti vladar: Nj.V. Haos.
Za sve vreme evolucije životinjskog carstva, šuma i životinje nižeg reda propadahu najstrašnije. Nagorela stabla prisvojiše komšije te pomeriše među u svoju korist. Šumska gazdinstva iskrčiše i prodadoše milione kubika zdrave građe i drva za ogrev, a ne posejaše nova stabla niti napraviše plodne oranice. Mladunci i dalje odlaziše u sunčanije krajeve. Fauna bivaše sve gladnija i ostade divlja još mnogaja ljeta. Carstvo ogradiše te postade rezervat, a ugrožene vrste više niko ne štitiše već ih namerno zatiraše po zakonu jačeg. Oni bez zuba stradahu najprvi.

U rezervatu nastade borba za goli opstanak. Bog i Darvin se češahu po glavi. Samo se hijena grohotom smejaše...

Komentari

Plus od jednog od odbeglih mladunaca!
:+)

Plus od jednog od odbeglih mladunaca!
:+) x2

+ zato što je odlično napisano i imaš baš smisla za pisanje

hvala momci dijasporci,
Dzoni, tvoje reci imaju posebnu tezinu jer te cenim kao autora.

imaš baš smisla za pisanje

+1

Могао си узети форму басне, 'начи - краће, било би ефектније, али и овако је за "браво"...

Тек негде на пола схватих о чему се ради. :) Одлично писаније, а посебан утисак оставља честа употреба аориста. +++

Капирам да је могло и боље и концизније ал' ај, добра је.

volim aorist, valjda se stari.
Laice, bila je opsirnija, al sam je skratio za pola, bila bi ogromna, ne verujem da bi neko citao. ovo je najkrace, a da se nesto kaze, jbg.
hvala, ljudi.

Аха. Па добро, онда разумем.