Prijava
   

bušido

Samurajski kodeks časti, nikad zaista kodifikovan na jednom mestu, ali sačinjen od mnogih konfučijanskih, budističkih i taoističkih spisa. Izraz na japanskom znači "put ratnika". Neke od najvažnijih knjiga koje neposredno ili posredno govore o bušidou su Go Rin no Sho (Knjiga pet prstenova) od Mijamota Musašija i Hagakure(Skriven u senci lišća) od Jamamotoa Cunetomoa. U prenesenom značenju, bušido je bilo kakav moralni kodeks koga se držimo, časni princip koji ne izdajemo ni po cenu smrti. Nažalost, kao i u slučaju viteštva, retki su samuraji koji su zaista hodali stazom bušidoa, neiskvareni, časni i ponizni.

Neki od najvažnijih ideala bušidoa jesu lojalnost svome daimjou(zemljišnom gospodaru), skromnost(otuda naslov knjige "Skriven u lišću", kao metafora za skromnost i pokornost), hrabrost, čast, mudrost, iskrenost i (a po ovome se bušido razlikuje od drugih kodeksa časti) stalna spremnost za smrt (otuda česta tendencija japanskih samuraja da se ubiju, često i po komandi daimjoa). Pre nego što samuraje osudimo kao budale zrele za ludnicu, moramo shvatiti da je stalna spremnost za umiranje nešto što su samuraji stekli iz zen budizma, jer mnogi zen učitelji kažu da "Da bismo zaista živeli, svak dan moramo proživeti kao da ćemo tog dana umreti". Nema smisla, ali smisao ima zen, zar ne?

Komentari

dobra je,+,uvek sam mislio da je to neka vrsta borilacke vestine kad ono....

E al svi to misle, što je najbolja fora :D

Није ја сам знао, да је то баш то...

pa dobro, skoro svi, nisam mislio bukvalno :D

Mada je isto tako diktirao prezir prema ženama i ljudima iz nižih kasta.

Dosta se menjao u japanskoj istoriji, jedina konstanta je bila lojalnost gospodaru i spremnost na smrt.

...i prezir prema ženama i ljudima iz nižih klasa....
Pazi Otaku, samuraji su za običnog seljaka često bili samo zločinci i opresori. Zato su se prvenstveno i pojavile nindže, da bi se borili protiv njih....

Nindže su se primarno obučavale za špijunažu i ubistva, teško da su nastali da bi se borili protiv samuraja, kasnije su postali odmetnici i banditi. Prezir prema ženama i prema radničkoj klasi je možda zaista bio čest kod samuraja, ali ne verujem da im je to bušido propisivao. U Go Rin no Shou, Mijamoto Musaši par puta upoređuje mačevanje sa poslom drvodelje, koji je niža klasa, pa ne verujem da je prezir prema drugim klasama zavisio od bušidoa. E sad prezir prema ženama... Jebiga, na wikipediji stvarno piše da su žene bile određene samo da se brinu o kući i slično, to ti priznajem.
Interesantno, žene su se obučavale da koriste naginatu!

Ali nindže su nastale od seljaka koji su pobegli u planine zbog opresije i napada samuraja. I da, obučavani su za ubistva, i to prvenstveno samuraja.
A oko Musašija.... pazi čovek je bio najveći mačevalac, filozof, pesnik, šta već ne.... Ne znači da su ostali samuraji bili takvi, ili čak imalo slični. Nije svaki đetić Njegoš. :)

Pa dobro, i to što kažeš za Musašija, ali opet nisam ubeđen da su nindže nastale samo da bi napakostili samurajima, verujem da ih je ipak bilo više koji su smatrali da je asasinacija unosan posao :).
Ipak, bilo je lepo razgovarati sa nekim o ovome :)

Ma jeste se kasnije razvilo u to. Možeš dosta o tome naći svugde....
Btw, ja treniram ninjutsu, pa sam tu i tamo načuo svašta.... A u ninjutsu, tj. Hatsumijev budo taijutsu imaš i samurajske i ninja škole.

To je strava :D.
Ja uzgred treniram aikido i wing chun kung fu i dosta se zanimam i za druge borilačke veštine :).
I acknowledge you... as my equal ;D

Aha... budoka... :D
My warrior friend.