Prijava

Iz par izvora sam cuo o ovome. Cak sam i sa profesoricom pricao o tome. Ne garantujem da je podatak 100% tacan, ali postoji mogucnost.

Верујем ти... Је л' ти беше студираш историју?

Ako bog da...od ove godine. :D

А да, сад сам се сетио, неко ти је пожелео срећу на пријемном. Ево и ја ти желим срећу, и то да упаднеш на буџет. :)

Додато: Зашто бих био ироничан, најозбиљнији сам.
Свашта с тобом. :)

Bas tako je bilo. Nadam se da tvoja nije ironicna. :D I hvala.

хмммм....дааааааа...

Српски реализам... издајник је човек који је спасио толике животе.
Шта бисмо добили да није повукао те људе? Битка је била изгубљена и ту није могло доћи до промене. И да смо победили (што по неким изворима и јесмо, зато што је тада важило правило да је битку изгубио онај чији је владар погинуо, а ако су оба владара погинула, онај ко се први повукао са места битке, у сваком случају, по тим мерилима, српска војска је победила тога дана) не би било неке разлике, Србија је тада демографски била мала у односу на Отоманску империју, која је већ тада имала доста малих вазалних државица, тако да ми демографски губитак нисмо могли да надокнадимо у наредних пар векова, а камоли година па да се припремимо за нову битку. Иначе у том периоду Турска је била у наглом успону, тимарско-ленски систем је био јак и сигуран, са јеврејима и хришћанима су имали колико толико добар однос, зато што су то све "народи Књиге", тако да није било огромних верских сукоба или препрека за неке њихове савезе, а иначе, у тадашњој турској, није било битно ко је које националности, односно ко је које етничке припадности, само је припадност исламу била битна. Тако да у тим првим вековима Турска никако није могла бити заустављена у намери да постане једна од највећих сила у Европи. Наше расцепкане великаше би згазили ко мачке.

Да није повукао те људе, ми би данас тулумбе и баклаве јели као национална јела (али буквално), а можда би ми и БиХ били једна држава :). Поента је јасна.

А разлог због којег је он означен као издајник у "Косовској легенди" мислим да се никад неће утврдити...можа је и неки једностава, типа "каква је то легенда без издајника"...или тако нешто...

@gianfranco zola meni je to takodje pricala profesorka srpskog i pomogla da bolje sagledam taj problem,doduse ja ni pre nsm mislio da je on izdajica,u svakom slucaju je video da od u boju nema spasa i povukao se kao sto su trebali verovatno jes neki da urade,mozda bi sacuvali srbiju,u stvari vuk je zarobljen u jednoj bici protiv turaka i bio pogubljen u turskoj tamnici

Da izvinete na izrazu koga zabole qrac za to šta je Vuk Branković uradio na Kosovu 1389...

Da bi mogli da opstanemo u budućnosti, moramo učiti na greškama iz prošlosti!
A što se Vuka tiče, zapitajte sebe, kako bi on završio da su Srbi za stvarno pobedili, i da je Lazar ostao živ (tj. da li bi onda uspeo da ostvari svoje namere o vlasti, a činjenica je da svaki srbin, ima makar i potajnu želju da dođe na vlast)!
Drugim rečima, sa čisto ovozemaljskog gledišta, šta je samom Vuku bilo u interesu? Da pobede Turke, i da nastavi da živi u Lazarevoj senci, ili da, bez Lazara proširi svoju vlast?

Једва нађох тему. Јесте да не причамо о истом Вуку али Вук је Вук.
Вук није издајник. Срећковић је издајник! СПО није крава музара!

/Бранковић није издао. Бранковић је херој исто. Влатко Вуковић је издао. Није својом вољом. Босанци су га зајебали. Херцеговци не би издали.

koliko ja znam, mada ovo pričam sa rezervom, Vuk je učestvovao u toj bitci. Čak je na svom krilu i porazio Turke, nastavio je da ih progoni i kada se vratio naša vojska je već bila gotovo dotučena. Zbog toga se povukao...

Koliko sam ja ucio i citao do sada.
Vuk je stigao na kraj boja, kada su vec krenuli Turci da se povlace.

Мени је мој профан причао, а ја њему безгранично верујем, да је Вук регуларно учествовао у боју, нити се повукао, нити испалио, нити запалио, него једноставно преживео.
Након боја је наставио да се бори са Турцима, што је по мени најтрагичније од свега - ми смо од наше последње линије одбране створили синоним за издајника!

Ne postoje apslolutno nikakvi dokazi da je Vuk na bilo koji način bio izdajnik u Kosovskom boju, niti u našim, niti turskim, niti nekim trećim istorijskim izvorima. Štaviše, u godinama nakon boja bio je najvatreniji protivnik bilo kakvom povinovanju Turcima i zalagao se za savez sa Ugarima protiv Turaka (btw u našem narodu tada animozitet prema Ugarima nije bio ništa manji od onog prema Turcima). Ta priča o Vukovom izdajstvu na Kosovu nastala je kasnije u narodnom predanju kao posledica sukoba Lazarevića i Brankovića, narodni pripovedači su naravno stali na stranu potomaka tada već kultnog Lazara, a pretka Brankovića zajedno sa njima ocrnili, pa u tom kontekstu ubacili priču o Vukovom izdajstvu, a on je svakako bio najveća srpska glava koja je preživela boj, a preživeo ga je zahvaljujući svom dobrom prodoru po desnoj strani, a povukao se kada su Lazar u centru i Vlatko Vuković na levom boku potpuno pukli, pre svega pod udarom Bajazita i njegovih plaćenika stranaca (prave čistokrvne Turke je vodio Jakub), a bio je tu još jedan odlični turski vojskovodja koji je napravio odličan rezultat, ali ne mogu sada da mu se setim imena. Zaključak: Vuk nije bio izdajnik, a narodna priča o njegovom izdajstvu je jedna od najvećih nepravdi našeg predanja, ako ne i najveća. Tako kažu istorijski podaci.

Срећковић издаје!

Ista prica kao i sa kraljevicem markom koji je ustvari vodio bitke protiv svog naroda.
Trolovanje cisto. Za sve je kriv onaj filip visnjic. Istrolova narod i eto ti...
Glupo huskanje! U danasnje vreme, mnogo njih se busa u kosovski boj a zaboravlja silne bitke koje gubi u zivotu i to SVOJOM krivicom. Ajmo narode malo u 21. vek. Ajmo malo sredjivati svoj zivot a ne lomiti glavu o necemu sto je bilo pre 7 vekova. I da je bio i da nije, tvoja guzica i dalje sedi u stolici dok je oko tebe i u tebi svinjac.
Od 3 stranice postova na temi, na sve 3 pise da Brankovic nije bio izdajnik. I STA SAD?
Naklapanje 15 strana minimala kako Vule nije bio izdajnik. Kakva je to diskusija? Kako to moze? Neka se bar neko upise tu kao protivan pa da bude zdravo raspravljanje pa mozda i dodje do kakvog psovanja keve i zenske rodbine.
Vise davite sa tim vasim pomodarskim srpstvom. Kad treba biti moderan onda tako parlamo engleski.

Tema: Вук - издајник?
Odgovori: NIJE (3 strane)
Meni dosta...

U danasnje vreme, mnogo njih se busa u kosovski boj a zaboravlja silne bitke koje gubi u zivotu i to SVOJOM krivicom. Ajmo narode malo u 21. vek. Ajmo malo sredjivati svoj zivot a ne lomiti glavu o necemu sto je bilo pre 7 vekova. I da je bio i da nije, tvoja guzica i dalje sedi u stolici dok je oko tebe i u tebi svinjac.
Od 3 stranice postova na temi, na sve 3 pise da Brankovic nije bio izdajnik. I STA SAD?
Naklapanje 15 strana minimala kako Vule nije bio izdajnik. Kakva je to diskusija? Kako to moze? Neka se bar neko upise tu kao protivan pa da bude zdravo raspravljanje pa mozda i dodje do kakvog psovanja keve i zenske rodbine.
Vise davite sa tim vasim pomodarskim srpstvom. Kad treba biti moderan onda tako parlamo engleski.

Tema: Вук - издајник?
Odgovori: NIJE (3 strane)
Meni dosta...

Postoje razni porivi i razlozi iz kojih se neko bavi istorijom, odredjenim dogadjajima, ličnostima, epohama itd. i iz kojih uostalom i na ovoj temi nešto prokomentariše, a ovo tvoje pisanije gore je jedna vrlo loša generalizacija. U svakom slučaju razumem šta si hteo da kažeš i bio bi potpuno u pravu da si tu svoju izjavu dao u drugom kontekstu i usmerio je na pravi način, dakle, bez ovakvog generalizovanja. A to što na tri strane nema pozitivnih odgovora je zato što bi za negativan odgovor izvor morao da bude onaj čuveni film ili narodna pesma, a ovo pitanje je istorijske, a ne muzičko-filmske prirode.

Филип Вишњић није видео историје. Дувао је у гусле и од турских батлера правио српске суперхероје

A to što na tri strane nema pozitivnih odgovora je zato što bi za negativan odgovor izvor morao da bude onaj čuveni film ili narodna pesma, a ovo pitanje je istorijske, a ne muzičko-filmske prirode.

PITANJE kazes? Ako je ovo pitanje, zasto onda iskljucujes opciju pozitivnog odgovora? (ne vezano za temu)
Covek je lepo pitao jel draskovic izdajnik, vi ste napisali da nije. STA SAD TU NIJE JASNO?

Филип Вишњић није видео историје. Дувао је у гусле и од турских батлера правио српске суперхероје

A ti jesi? Ako nista bar je koji vek bio blizi.

PITANJE kazes? Ako je ovo pitanje, zasto onda iskljucujes opciju pozitivnog odgovora? (ne vezano za temu)

Kada na neko pitanje postoje alternativno odgovori DA ili NE, onda je samo jedan od njih moguć, a drugi se isključuje kao nemoguć. (ako ćemo nevezano za temu)

A, inače, nisam uopšte islkjučio opciju pozitivnog odgovora na ovo pitanje (pošto ne mogu da dozvolim sebi da budem tako nadmen i svoje mišljenje proglašavam za apsolutnu istinu), samo sam objasnio razlog iz kog ta opcija odgovora nedostaje na ove tri strane.

Edit: Jer sigurno neće niko da dodje i da kaže "Video sam na filmu" ili "Pročitao u pesmi", ili da ovde izlaže svoje intuitivne zaključke, već će da izlaže svoja saznanja iz nekih istorijskih izvora, a kao što rekoh u takvim izvorima se ne može naći pozitivan odgovor na pitanje "Da li je Vuk bio izdajnik."