Prijava

Дакле ваша искуства, најбољи клавир за свирање, итд...
Који композитор је вама прирастао за прсте ?

Bah, baš sam ga gotivila, sve su mu kompozicije na neki simpatičan način zanimljive. :)

Za najbolji klavir ne znam, ali tvrdim da sam svirala na najgorem. Kristinin iz Maratonaca je bolje štimovao nego ovaj moj... :)

Срећом ми имали штимера у комшилуку па нисмо имали много проблема са тиме...

Ја сам иначе као мали замрзео клавир јер су ме терали до бесвести, а сад пре пар дана сео и почео да свирам безвезе. Сад ми постало поново интересантно па свируцкам...

Imala sam sjajnog štimera, ali je klavir bio toliko loš da nije mogao da se naštimuje kako valja. Mislim da datira negde sa početka 20. veka..toliko o tome. :) Čudi me samo kako nisam pokvarila sluh.

Забавно је свирати на раштимованом клавиру...

Ма колико дан био црн, композиција коју свираш је још црња :)

A naročito dok si u fazi vežbanja, pa iznova i iznova ponavljaš po jedan jedini deo...tortura!
Nisam se ozbiljnije bavila muzikom, nažalost, mada mi je solidno išlo, završila sam nižu muzičku i okrenula se medicini. Ali ne kajem se ni trenutka što sam bogatija za takvo iskustvo. + za temu. :)

A naročito dok si u fazi vežbanja, pa iznova i iznova ponavljaš po jedan jedini deo...tortura!

Joj, to konstanrno ponavljanje moze samo da te ubije u pojam, nista drugo.

A sto se tice rastimovanih klavira, secam se jednog pravog koncertnog klavira koji ni na sta nije licio, pojedine dirke nisu ni radile, pa smo se mi decica u muzickoj skoli to drndali i igrali se sa tim...

Ali kad su nabavili novi, nisi smeo da budes ni metar blizu njega! :lol:

A sto se tice kompozitora... Uh, Mocartove kompozicije su uvek bile najteze. :))

Јесте, ломиш прсте док га одсвираш - стално мења нотне системе а оне основне повисилице и снизилице му ко украс јер их сваки час развиси...

Secam se jednog dela koje je Mocart komponovao sa samo 6 godina... I to delo je bilo najteze u knjizi dela za klavir za prvi razred. :) Nije kompozicija uopste bila jednostavna. ;)

Да, његове сонате убијају у појам...

Vau, Jelena, hvala na obilju informacija. :))))

Јашта, захваљујемо...

Ja nisam pijanista niti mi deluje da bih to želeo da budem, ali eto igrom nekog slučaja, u poslednje vreme pretežno klavirske kompozicije slušam.
Preporuke koje ću dati, dajem sa dozom rezerve, jer su one samo proizvod mojih sadašnjih senzibiliteta, koji su nedovoljno rafinirani.

Rad Svjatoslava Rihtera je nešto što u meni rezonuje silovitije od svih ostalih majstora čije sam reprodukcije imao prilike da slušam.
Izvođače poput Rubinštajna poštujem i nazirem njihov ogroman rad i talenat, ali njihova muzika me ne pogađa na onaj način...

Što se kompozitora tiče, za mene (sada) Šopen je bez prave konkurencije. Ima nešto u Rihterovoj alhemiji Šopena u šta ne umem da uprem prstom, ali kao da se tiče skoro volšebnih promena dimenzija, dubokih ponora, hladne prefinjene tame i povremenog najčistijeg svetla prolomljenog kroz sve to... Tako ja to vidim. Naravno, ne sve kompozicije i ne sva izvođenja...

Hehe zaneo sam se malo.

Hteo sam da se nadovežem na ovo, verujem da mi autor neće zameriti.

Јелена Тихи Убица
22.06.2010.
Najbolje za sviranje na klaviru je definitivno barokni kontrapunkt - dakle Bah, Hendl, ili Ramo,...

Ovo i ja mislim, konkretno kad je Bah u pitanju, jer njegova matematički precizna muzika deluje odlična za vežbanje tačnosti, urednosti...

a najmanje preporučujem Šopena, Betovena i Mocarta (iako volim Mocarta).
Njihova klavirska muzika je po meni, za izvođača prazna - forma bez substance, virtuozitet bez ekspresije (dobro, možda kod Mocarta ima neke produhovljenosti).

Šopen traži prefinjen tempo rubato, što svakako nije za većinu početnika klavira.
Betovenovih klavirskih koncerata se nisam baš naslušao i deluje mi da njegova prava snaga leži drugde.

(iako volim Mocarta)

Iako ne volim Mocarta, takođe ga ne bih preporučio. :)

Ja kao nesto caprkam po klaviru, premda vise su klavijature u pitanju, nadam se da nisam zabranjen kao takav na ovoj temi, posebno uzevsi u obzir cinjenicu da sam zesca vezara kad se radi o klasici :) Ali, cesto sednem za klavir.

Ipak, kad kazemo "pijanista", valjda tu podrazumevamo i dzez-pijaniste, kao ljude koji jednako duboko, ali na drugi nacin postaju istinski virtuozi i poznavaoci svog instrumenta. Od takvih, najvise su mi se do sada svideli Telonijus Mank, Kit Dzeret, Herbi Henkok, Cuco Valdes, Misel Kamilo, Gonzalo Robalkaba, a od nasih definitivno Bojan Zulfikarpasic. Interesantno je da mi se recimo ne svidja kao pijanista Cik Korea, ali eto on nema taj neki X elemenat koji svi ovi ostali imaju.

JTU, to sto ti najvise odgovara barok i impresionizam, a kod Mocarta, Betovena i Sopena ne mozes da nadjes izrazajnost, govori o tome da jos uvek tehnicki nisi na nivou na kom bi mogao izvoditi bez muke i istrazivati, Betovenove sonate, na pr. Posto sviras samo 12 godina, to znaci da si negde na kraju srednje? Savetujem ti da misljenje koje imas ne delis sa muzicarima koje poznajes licno, jer ne Devojka sa lanenom kosom je jedno slatko i praznjikavo delo u odnosu na bilo kog Sopena, Mocarta i Betovena. Sviram klavir jako dugo i jako profesionalno izucavam muziku. Treba puno vremena da se ukace neke stvari.

Evo jedno pitanje za pijaniste.

Mator sam (23 godine) za ozbiljno učenje klavira, s obzirom da ga NIKAD, ali baš nikada nisam svirao.

Pa me sad zato interesuje koji je najbolji način da se ipak nešto nauči u ovim godinama. U standardne muzičke škole ne primaju odrasle, a za privatne časove ne znam koliko koštaju i da li ih se uopšte isplati uzimati.

Takođe ne znam da li je moguće učiti samostalno iz nekih knjiga, raditi neke vježbe itd?

I naravno, pošto sam totalni početnik, interesuje me da li bi u početku dobar sintisajzer mogao iole realno da zamjeni (simulira) klavir?

I ja sam, ali ti možda mogu pomoći oko ovog poslednjeg. Jamaha u mitrosu za 16 soma je sasvim solidna. Naravno, sve zavisi od tvog budžeta. Sve ozbiljnije ide od 400/500 eura pa naviše.

http://www.mitrosmusic.com/proizvodi/k:273-Aran%C5%BEerske---sa-pratnjom.b:1.s:4

Ne sviram klavir iako slusam skoro samo klasiku, a od toga najvise muziku za klavir.
Trenutno sam zaglavio sa bramsovim rapsodijama, slusao sam ih ranije ali kad sam skoro cuo opet tako su mi se otvorile... Konstantno ih slusam vec nedelju dana! Najbolji snimak koji sam nasao je od Glenna Goulda i Helene Grimaud.
http://www.youtube.com/watch?v=MNymTCyQ5Dc
Inace, omiljeni pijanisti su mi Grigorij Sokolov, Dinu Lipatti i jos par njih... Rihter je dobar ali mi je postao naporan, jer je uvek depresivan, imam osecaj da taj covek nikad u zivotu nije bio srecan.
Artur Rubenstajn mi je, na primer, toliko patetican da ne mogu da ga slusam, naravno tehnicki je savrsen ali...
Najludji pijanista kog sam cuo (mislim na snimke) je definitivno Rahmanjinov! Njegova tehnika je nenormalno dobra, nedostizna!
Kad je vec rec o tome, setio sam se Cziffre, madjarskog virtuoza koji ima bolesnu tehniku!
Mnogo sam se nesto razleteo...
A kompozitora ima mnogo koje volim. U poslednje vreme slusam malo vise Bramsa, mada ne mogu nikoga posebno da izdvojim!
Kad bi' napisao sve sto imam sad u glavi potrajalo bi...

Sinoc sam napravio ovde nalog zbog definicija i slucajno nabasao na ovu temu. Podstakla me je da trazim note na netu, hvala vam zbog toga. :)

Inace zavrsio sam nizu muzicku i, posle par godina pauze, nastavio sam da sviram. Volim da sviram spore, molske kompozicije i mnogo vise obracam paznju na preciznost u izrazavanju emocije i jacine, nego na preciznost u tempu. Npr. vise mi se svidja ako prvi stav (ostale ni ne sviram) meseceve sonate sviram sporije i tise od onog kako se, koliko sam cuo, inace svira.

Mislim da mi se najvise svidjaju Betoven i List. Imam puno nota bez imena kompozitora, tako da u dosta slucajeva ne znam ni sta sviram. S obzirom da retko slusam klasiku, to me ni ne cudi. Probacu da nadjem jos nesto od Sopena i Rahmanjinova da sviram, pa cu vam reci utiske.

Yo nigga. Zavrsio nizu muzicku ali sada sviram samo klasični rok. . .Jel ima nekih nota na netu za pesme tipa Bitlsi, Stonsi. Do sada sam na sluh skidao glavnu melodiju ( glas) pošto imaju samo akorde?