Prijava

Sto se tice Ratka Mladica, on je bio vojnik koji nije smio da dobije rat....bio je jedan od najboljih oficira posle prvoga svetskog rata....Samo sto to braca iz Srbije ne znaju ili ih ne zanima....Ostale ne zelim da komentarisem, jer ih ne volim.....Arkan, Legija i ostali, oni su kriminalci i ljudi koje se ne smiju nazivati herojima i junacima.....

Е да! Вук Караџић је највеће зло које нас је стигло. Удаљио нас је од источне књижевности форсирајући своје писмо и преводећи западна дела. Самим тим је помогао покатоличењу доста Срба и деградацији културних добара. Култора се гради на основу учења. Током његова живота и после су "ин" била западна гова, а не источно човечство (ако постоји ова реч уопште...).
Да се ја питам, њега бих на колац.

Sad će Dotter da pomisli da ga jurim po forumu, ali morao sam ovo da citiram.

Odličan komentar. Amin na to.

Ja mislim da je najveći Srbin svih vremena moj komšija Paja. Za svaki veći svetac lik okači barjak na kuću i redovno ispali nekoliko šanžera u vazduh, čisto da milicija dođe na kafu. Koliko je taj čovek izdržao na ovom svetu nije ni jedan od ovih gore pomenutih. Sa nekom jadnom i bednom penzijicom on i njegova baba uspeju da skrpe kraj sa krajom i izvuku se svaki mesec, a onomad kada je biJo zbeg izbeglih sa Kosova, prihvatio je jednu celu familiju sa Kosova onako, valjda što mu bilo žao, pa su cela ta familija i on i njegova baba nekako preživljavali sve bez Njegoša sa ono malo penzije, mada su jednom, hvalio mi se, kada su došli neki sa TV-a jeli njegušku pršutu, ali samo taj dan. Moj komšija Paja ima muda veća nego
Njegoš, a ume da zapeva lepše nego neki gore pomenuti, a kad sedne uz domaću rakiju da priča, knjigu bi čovek mogao napisati i film snimiti.

Da ne zaboravim, Paja nije poznat, ali je veći Srbin svih ovih ovde džabalebaroša, kraljeva, muzikanata i ostale bagre koja nas je na kraju proslavila po belom svetu ne vrativši se nikada u ovu našu mrcvaju.

Jebote mislio sam da je ovo sajt namenjen zezanju...Sve mi ovo nekako jadno...

Ma jok, ovo je zajebancija, samo si je pogrešno shvatio. Moje mišljenje je da poznajem lično mnogo bolje ljude od ovih gore navedenih koji bi nosili titulu najvećeg Srbina :)

Sad će Dotter da pomisli da ga jurim po forumu, ali morao sam ovo da citiram.

Odličan komentar. Amin na to.

Ма јури ти колко волиш, ал да знаш да ми је дупе уза зид! :П

Стварно ми је жао што људи не укључе мало мозак и не схвате шта су "велкиани" уништили да би нешто мало пружили.

А јој, Вук нам је дао до јаја писмо и он је краљ, цар, психотерапеут. А нико се не запита које су негативне последице тога, и шта је форсирано баш због његовог писма. Што се тиче писма, скидам капу. Али што се тиче осталих гована стављам му врећу преко главе и бацам га у пучку лепу материну.

Doter brate, mnogo kenjaš po pozitivnim stvarima, a pritom nenamerno (bar se nadam) izmišljaš sitnice.

Ма јури ти колко волиш, ал да знаш да ми је дупе уза зид! :П

Razume se. :)

I opet si u pravu, jeste imamo to pismo i ostalo, ali si opet sve u pravu.

Evo, ako te zanimaju teorije zavere i ako te ne mrzi, eve jedna zanimljiva knjiška: http://www.tvorac-grada.com/knjige/scribd/tajnavukovereforme.html

Mislim ima dosta toga tu i sranja napisanog, ali ima i zanimljivih stvari.

Што се тиче писма, скидам капу. Али што се тиче осталих гована стављам му врећу преко главе и бацам га у пучку лепу материну.

брате, да није било његовог акања са гусларима и јебавања по селима и запиздинама дан и ноћ, све наше народне умотворине би отишле у заборав. Не бисмо знали ни за Малог Радоицу, ни за Вујадина, ни ни за кога. Толико о књижевности.

I toliko o "zapadnoj" književnosti.

Ma ko zna šta sve taj Vuk NIJE zabeležio.

A "Crven ban"? A jebači, gde ste sad ? :))))

Мун је задао завршни ударац! Против овог аргумента не можете. :))

Vuk je prvi komunista u Srbiji!

A "Crven ban"? A jebači, gde ste sad ? :))))

Prvi srpski reper - Vuk :)

Грофе мрзи ме да је јебавам са тим "теоријама завере", јер обично више серу него што је истина, али не треба ти неко да ти каже колико је зло нанео Вук. Ако ме не буде мрзело видећу касније.

брате, да није било његовог акања са гусларима и јебавања по селима и запиздинама дан и ноћ, све наше народне умотворине би отишле у заборав. Не бисмо знали ни за Малог Радоицу, ни за Вујадина, ни ни за кога. Толико о књижевности.

Фино је то, што је он записивао те ствари. А што онда није наставио са преводима књига које су биле на славјаносербском већ је све живо преводио са немачког, а занемарио ово остало?

Брате, не може све да се стигне у животу. Знаш ли ти колико времена треба да се уради један добар превод. Ево, ја радим као преводилац, тренутно на врло озбиљном лексикографском пројекту и морам да ти кажем - јебено је тешко и зајебано и одузима пуно времена, са све употребом интернета. Могу да замислим како је људима било раније. Кад погледам шта је све Караџић написао и прикупио у ОНО време, језа ме хвата. Скидам капу, стварно.

Нигде нисам поменуо да је то лак посао нити да је он лош преводилац (јер то не знам). Али ти бежиш од истине. Он је увезао западну културу, а у исто време нас је одсекао од источне. Чим донесеш такву културу у народ, лако је после њиме манипулисати у том правцу. Да ли је он то урадио плански или не, не знам и не интересује ме. Али нас је појебао само тако.
Као што сам реко, фино је писмо и народне умотворине и остала наша добра, али нам је утерао огромну курчину својим преводима. Чак нам је донео библију у којој ниђе везе како је добро превео са превода превода превода.

ЕДИТ:
Било је тешко превести једну западну и једну источну књигу... Баш... А ако не уме да преводи источна дела могао је да записује оно што други преводилац каже.

Кнез Михајло Обреновић

IMGhttp://i461.photobucket.com/albums/qq338/Kulturna-bastina-Srbije/Licnosti%20-%20znameniti%20Srbi/KnezMihailo.jpg/IMG

С разлогом најлепша улица у Београду носи његово име.

Живојин Мишић

IMGhttp://i165.photobucket.com/albums/u45/djulebarut/misic.jpg/IMG

Човек за кога се причало да је знао душу војске коју је водио и да је причао са сваким својим војником понаособ.

Mozda zvuci glupo,ali mislim da je sprski seljak najveci Srbin.Bio je osnovni cinilac ekonomije za veme Nemanjica,bio prvi na udaru turskog zuluma,dizao oba ustanka,iso preko Albanije peske,cinio glavnu okosnicu vojske Jugoslavije u oba rata i obnavljao istu posle Drugog Svetskog rata.Plus sto sprema dobru rakiju.A sto ga drugi vuku za nos,to je druga stvar....