Prijava

pre koji mesec sam video jako interesantu stvar na TV i na koju mi jos niko nije dao odgovor neki rezonski..mada ni pitanje nije bas takvo.

dakle kada bi poceli da ovde kopamo u zemlju na dole, i da prokopamo zemlju, da li bi nam prvo izasle noge s druge strane planete?

Хаха! Па, зависи.
У једном тренутку би морао да се изокренеш због деловања гравитације на супротну страну.
Реално, да, изашле би ти прво ноге кад би успео све време нечим да копаш без изокретања.
И наравно, кад би преживео услове које владају унутар земље, али њих сад занемаријемо.

Гравитација те вуче ка средини Земље што значи да би дошао до средине и кад би прошао поред средишта морао би да копаш на горе, а не на доле.

:))

Ja mislim da bi se zaglavio u centru, jer da bi nstavio odatle, morao bi da kopa na gore zbog gravitacije, a s obzirom da je sa duge strane rupa, ne bi imao na šta da stane.

nah. totalno pogresno.
Ne bi mogao da prokopas kroz centar jer kad pogledaj presek zemljine kore vidi se uzarena crvena masa koja iA OTPRILIKE NEHIH 21371362917371231 STEPENI.

Ma nemoj da pričaš.

OTPRILIKE NEHIH 21371362917371231 STEPENI.

Zanimljivo. Ovo baca totalno drugačije svjetlo.
A prvo bi izašla glava. Jer kad prođeš pola zemlje postaješ beba, a glava bebi prva izlazi iz utrobe.

EDIT: Moja greška. Tek pri izlazu dolazi do bebičarenja.

nah. totalno pogresno.
Ne bi mogao da prokopas kroz centar jer kad pogledaj presek zemljine kore vidi se uzarena crvena masa koja iA OTPRILIKE NEHIH 21371362917371231 STEPENI.

Јесте, сад смо сви ми дебили, ти си једини паметан дечко.
Написах већ:

И наравно, кад би преживео услове које владају унутар земље, али њих сад занемарујемо.

Ja mislim da u samom centru zemlje vlada bestežinsko stanje, jer se sve gravitacione sile raznih dijelova zemlje međusobno poništavaju. Tako da mislim da ne bi bio neki poseban problem profurati centar. Ali poslije nekog vremena, počena bi se osjećati kontra gravitacija, pa bi daljnje kopanje zapravo bilo kopanje na gore, a ne na dole, i samim tim mnogo teže. Morao bi za nešto da se pridržavaš da bi nastavio dalje. Ako ne bi razvio neki sistem, strmoglavio bi se nazad ka centru, i opet ga profurao, ali sad na suprotnu stranu. Na kraju bi se uspostavilo oscilatorno kretanje, te bi čas padao ka centru, čas se penjao od centra na određenu stranu, dok gravitacija ne savlada inerciju, pa te ne vrati opet ka centru. To kretanje bi trajalo vječno, pod uslovom da nema otpora vazduha, a ako ima otpora vazduha, onda bi se ono vremenom usporavalo, pa bi se zaustavio u samom centru ili vrlo blizu njega.

Da odgovorim na prvo pitanje. Kad bismo uspjeli nekako prokopati zemlju, na drugoj strani bi nam prvo izašla glava, jer bi smo se negdje unutra morali okrenuti, i druga polovina kopanja bi bilo kopanje na gore, uz stalno pridržavanje za stijene i kamenje, u cilju sprječavanje pada nazad ka centru.

ima lepih razmisljanja, to me raduje.
znaci prakticno bih ostao zarobljen u centru zemlje zauvek , zamislite tu pakost od uzassa D:

Odo do garaže da nađem ašov, javljam kad prokopam.
Čekaj, sa druge strane nam je Pacifik?

Zemo,
Pozdravi mi Makoto Nagana, kad ga vidiš... :)

Pokvario mi se ašov na petom kilometru.

Па кад је кинески.

А да ли би се важило кад би прокопао путању у облику казаљки на сату које показују 10:30?

Ујутру или увече? :))

Хаха, признај да си то заозбиљно помислио кад ти је први пут пролетело кроз главу :))

OTPRILIKE NEHIH 21371362917371231 STEPENI.

Заправо нико не зна колико је тачно степени у средишту Земље, али се претпоставља (по неким прорачунима) да износи око 5505 °C. Међутим,
Земља има 40км тврде грађе, па иде астеносфера која је течна, дакле Земљина кора је попут пудинга или кајмака у млеку. :)))

Иначе манимо науку, што се теме тиче, мислим да би зависило и од положаја тачке на којој излазиш из рупе, да ли се и како ротирала Земља, а у центру би ти свакако припала мука од ротације...хехехехехе

U središtu Zemlje, mogu da kažem, što se dešava - to nije istina. Mislim, u središtu Zemlje, što bih NAGLASIO, da propaganda, što Wh!te kaže da ovome - nije istina.