Prijava

Skoro sam čuo jednu zanimljivu teoriju.

Ovako:

Subvencionisanje kulture (pozorište, umetnički filmovi, opera, balet, umetnički festivali, muzeji i slično) predstavlja direktnu pljačku običnog naroda. Običan narod plaća poreze, mislim plaća i ovaj narod koji ide na ta mesta, ali je udeo u poreskoj masi veći kod ovih običnih likova koji nema nikad da idu da gledaju i slušaju ono šta sam nabrojao.
Umesto da se tim parama običnog naroda sponzorišu odnosno subvencioniraju zabava za običan narod tipa sport, subvencionira se nešto za šta nikad običan čovek ne bi ni dinara dao, niti mu je stalo do toga.

Jel ovo izraženo i kod nas?

Kultura je nešto u šta mora, ako treba, na silu da se ulaže ili ode sve u PM. Mi devedesetih nismo ni imali kulturu, oni malo stariji će se setiti onih reklama za "godinu kulture". Ali i to se kod nas daje manje.

Po meni je besmisleno davati za sport, ali ne za svaki sport. Prvenstveno fudbal, jer dotični ne zaslužuju ič od onoga što imaju. Treba ulagati samo u sportove koji daju rezultate. Ali država uvek ima i uvek čuva novac za crne dane ili u slučaju nekih vremenskih nepogoda, da se nađe.

A što se tiče kulture, kod nas se u nju ulaže najminimalnije moguće, tako da opasnosti te vrste ovde nema.

JTU, nešto si 'teo? :)

Ok, pekky, dobro obrazloženje. Slažem se. Mada je ovo što sam izneo gore veoma zanimljiv stav.

To se naziva "Middle class rip-off". Mada naša država nije toliko kulturno razvijena da bi došla do ovakvog stadijuma.

JTU, nemoj samo ti o kulturi da zboriš, molim te.

Naravno da neću, prepuštam stvar stručnjacima.

E hvala Bogu da si se setio.

Ja sam samo rekao da se ne ulaže u kulturu, ne i da je to dobro. :P Naravno da nije dobro, ali u zemlji kao što je ova gde se gleda kako da uzmeš pare i zajebeš drugog, zabole ih ćoše za kulturu.

Po meni je besmisleno da država subvencioniše bilo šta.

Ko je Mocarta subvencionisao? Šopena? Dostojevskog? Kafku? Bulgakovog?
Odgovor: Niko.

U Titovo doba se porez na šund plaćao, plaćali su ga i Azra i Prljavo kazalište, niko te ljude nije subvencionirao. Niti omladinu koja je snimala filmove "Crnog talasa", oni su i zabranjivni bili, pa pogledaj ti brajko sad: biseri naše kulture. A u ono doba je država davala kintu da se snimaju Eskadrila, Otpisani i slična govna.

Ko se sad subvencioniše? Subvencionišu se mediokriteti i mamini i tatini sinovi. Koga viđate na RTS-u? Genijalnog estradnog umetnika Neška Kejdža!
Eto vam vaše kulture.

p.s. I sportistima bih dao kurac, for the record.

Ovaj JTU kad vidi napisano "kultura" uspali se ko mačka u februaru. :)

Ti misliš da kladioničari ne čitaju Dostojevskog?

U ovome se slažem sa JTU. Ako je beskorisna kultura, koliko je tek beskorisna sportska prognoza, kada kulturološka dela ostaju za vijek vijekova, a na sportska se zaboravi u roku od 2 dana. :P

Jbg, JTU, Srbi su to. Vremenom se navikneš.

Bez da čitam gore navedeno, dodajem pitanje:
Zar sport nije fizička kultura!?
Po čemu se jedan vid kulture treba po nečemu izdvajati kao bolji ili pak gori!? I ko je taj što odlučuje šta je kulturno a šta ne? Narod? Narod je stoka! Marva jedna kojoj vrhunac kulture predstavlja...
(ma jesam lud da nastavim, pa da popijem ban, u kurac s' tim)
Da rezimiram: kulturna scena je samo odraz stanja u društvu. Drugim rečima, ne diktira kultura ponašanje narodnih masa, već obratno, trendovi prate nivo inteligencije i ''kulturna'' interesovanja raje!
Što opet ukazuje na neke dublje sovijalno-ekonomske probleme društva (kao i sve ostalo u ovoj nazovi-državi). Ima li neko predstavu, kakav je odnos, recimo braće Rusa, prema kulturi...

Kulturna scena je samo odraz stanja u društvu. Drugim rečima, ne diktira kultura ponašanje narodnih masa, već obratno, trendovi prate nivo inteligencije i ''kulturna'' interesovanja raje!

Svaka ti je Njeguševa!

Da rezimiram: kulturna scena je samo odraz stanja u društvu. Drugim rečima, ne diktira kultura ponašanje narodnih masa, već obratno, trendovi prate nivo

Видиш, када је тако онда се губи културни идентитет, а када култура диктира правила игре, онда не може много да се утиче на народ са стране кокаколама, ајфоновима и осталим говнима, него ће лепо да се наш народ пробуди и направи своје боље и квалитетније.

Propustio si najbitniji deo:

trendovi prate nivo inteligencije i ''kulturna'' interesovanja raje

Što će reći da se sa porastom inteligencije, nivoa obrazovanja, i razvojem kulturne samosvesti, menjaju i trendovi (na bolje, nadajmo se).

Divim se vašem humanizmu

Subvencionisanje kulture (pozorište, umetnički filmovi, opera, balet, umetnički festivali, muzeji i slično) predstavlja direktnu pljačku običnog naroda. Običan narod plaća poreze, mislim plaća i ovaj narod koji ide na ta mesta, ali je udeo u poreskoj masi veći kod ovih običnih likova koji nema nikad da idu da gledaju i slušaju ono šta sam nabrojao.

Meni se učinilo da se radi o nečemu drugom.
Prošle godine sam bila u Skoplju i primetila da je grad zatrpan nekim skulpturama koje nemaju veze ni sam čim, koje niko nije tražio, a na koje je izdvojen ogroman novac. Objašnjenje: novac izdvojen iz državnog budžeta je malim delom išao "umetniku", ostatak su podelili između sebe bitniji ljudi sa vlasti. I sve je legalno.

Tako nešto se dešava i ovde, ali sa koncertima na trgovima koje priređuju opštine, mada verujem da to ide po partijskoj liniji.

Нисам пропустио, јер је то очигледно (ваљда).

Ovako, svi osim staklene i donekle pekkyija ste promašili temu, dobro tu je i ovaj JTU koji kao i uvek prosipa gluposti i smara ljude svojim kompleksima, al dobro na to smo navikli, pa može da se kaže da on nije promašio temu, od njega se to i očekivalo. I da, dobar gambijev komentar.

Staklena, to je o čemu pričam. Pare se preko poreza uzimaju "običnim" ljudima i daju tamo za neki balet, operu i ostala sranja na koje niko od njih nema da ode, a ne subvencionira se sport koji oni vole. To je pljačka. Al, dobro to je samo teorija, nije moje mišljenje. Treba i kultura da se razvija (nemoj medicuse da se vataš odma za neke formalnosti, znaš na šta mislim), ali od tog aslabe vajde, "običan narod" ostaje nekulturan ma koliko država ulagala u kulturu (da sam teo da kažem Selo gori a baba se češlja, reko bi, a ne balet, opera i ostalo u uvodnom postu).

Ali naša država nije toliko razvijena ni kulturno (u onom smislu iz uvoda) i sportski pa da postoji ovakav paradoks, kod nas se dešava sve ono što je maestralno napisao zlatoguz.

Spasa kulture ovde nema, a i zabole me, jer nisu police pune knjiga uzrok pismenosti deteta, one su posledica.

Ne treba ulagati u kulturu (metaforički rečeno), već u narod!
A kulturan (metaforički rečeno) narod, će iznedriti i kulturu vrednu pomena i zapažanja!

Ova ti je već dobra, medicuse. Jebeš balete i skulpture, kad nam je narod ovakav. Pa možda kroz jedno 40-50 godina uz bolje obrazovanje, treba da se desi ovo šta si sad reko.

A do tada, zlatoguz navede primere, kako može i bez toga. Ulaganje u kulturu je pljačka.

ŠTD.