Prijava

Postoje određene melodije koje su toliko originalne, prepoznatljive i upečatljive da je dovoljno jednom da ih čujemo i pamtićemo ih čitav život. One uglavnom potiču iz klasične muzike, mada i u roku i popu ima nekih besmrtnih melodija, kao i rifova.

Ono što mene interesuje jeste da li je onaj ko je te melodije komponovao, da li ih je on izmislio, stvorio, kreirao, ili su one već na neki način postojale, kao fundamentalno svojstvo prirode (na primer poput matematičkih konstanti), koje su samo čekale da budu otkrivene, to jest da ih neko komponuje, a zapravo samo uoči i zapiše.

Takođe, ako pretpostavimo da su vrhunske melodije fundamentalno svojstvo prirode, da li to znači da bi iste te takve, identične melodije bile otkrivene od strane nekog drugog kompozitora, da ih nije komponovao onaj koji jeste?

Na primer, da Betoven nije otkrio onaj čuveni motiv iz pete simfonije ta-ta-ta-TA i temu koja slijedi nakon njega, da li bi po vašem mišljenju, neko drugi morao kad-tad, baš to isto da komponuje, tj. otkrije? Da li je taj koncept (tj. ta melodija) dovoljno snažan da je prosto morao biti otkriven, bilo od strane Betovena ili nekog drugog?

Isto pitanje može da važi i za neke rifove, na primjer Smoke on the Water, da li je neko MORAO kad tad taj rif da izmisli, šta vi mislite?

I još nešto, da li će pravo muzičko stvaralaštvo da "umre" kada sve ključne melodije budu otkrivene, pa ne bude više bilo šta novo da se otkriva?

Da li je ta smrt možda već nastupila?

Mislim da su, na neki način, čekale da ih neko čuje, osluhne, tj.

čekale da budu otkrivene, to jest da ih neko komponuje, a zapravo samo uoči i zapiše

I mislim da a priori postoje u prirodi (odnosno u onome kako doživljavamo i nazivamo svijet oko nas), i da bi ih neko drugi mogao da komponuje, ali možda i nikad ne bi. Neke ostaju neiskazane, jer niko nema sluha za njih. Do jednom.

Edit:

da li će pravo muzičko stvaralaštvo da "umre" kada sve ključne melodije budu otkrivene, pa ne bude više bilo šta novo da se otkriva?

Nemoguće je da sve bude otkriveno. Ne precjenjujmo se.

Добро питање, само ме никад није занимало.

Moras biti genije da bi to smislio.
Sad ako neko 3 dana udara ko blesav po zicama pa ga usere neka dobra melodija to je vec druga prica.

Мелодија дође. Песме се компонују, као и музичка дела, али сама мелодија која представља тему мора да дође спонтано да би имала онај памтљив карактер. Уосталом, написах дефку о томе:

http://vukajlija.com/komponovanje-muzike-vs-herc-minuta

Уосталом, написах дефку о томе

Kao da si neki aksiom naveo. :))

Džim,SRV je kenjao sa gitarom u ruci jel to potpada pod namenski stvaranje umetnosti ili herc-minutaž?

EDIT: Trebao sam na definiciji al jebaga može i ovde

Хм... Добро питање. Капирам да га лакше усере док сере? :)

Klepon ima teksta za pesme za još jedno 2 života ali jebiga neće da se zamara jerbo svaka njegova pesma je autobiografska kompozicija (osim nekih psihodelija sa Kremom i Šerifa) al npr on mi potpada pod herc-minutu jerbo su on i pokojni Duejn skinuli Lejlu za 2 minuta,ostalu improvizaciju je Klepton sam snimio.....

Moras biti genije da bi to smislio.

ne bih rekla!
ja mislim da su to momenti inspiracije, melodije koje su imale sreće da budu na vreme zapisane, da se tako izrazim.
ko zna koliko još divnih kompozicija ima i kombinacija tonova...

E pa mene kad usere ja cu sebe da smatram genijem a ti kako hoces :)