Prijava

Ок, за 60 раптора су портрошили око 7,3 милијарде, а хоће да направе ~200 до 2011. А сваки наредни авион је скупљи од претходног. Тако да ће их то изаћи око 20 милијарди. А то је само јебених 200 авиона. Ајде сад где је остало. Нека стане то у јебених 500 милијарди...

Dajte izvor informacije. :)

Nem' pojma, ne razumem se u ekonomiju, nekako mi zdrav razum govori da bi država koja polovinu svog budžeta troši na vojsku morala ili da svede standard građana na minimum ili da bankrotira u kratkom roku. Do sad bi im valjda i taj unutrašnji dug došao glave, kada bi s pomoću njega sve to finansiralo.

Иста та индустрија и прави зараду. Извоз.

Држава којој 48% (стат. из 2008) производње (а ја не знам шта све они не производе) отпада на оружије и војни материјал

Možda si pogrešno interpretirao neke podatke koje si čuo, pa odatle izvor zabune. Ne verujem da je 48% ukupne proizvodnje, ali lagano verujem da je 48% američke privrede vojno motivisano, kako u zemlji tako i u inostranstvu tj. na područjima na kojima stvaraju konflikte i ratove pa zatim svoje korporacije (najrazličitijih delatnosti) angažuju na istim tim područjima, odakle se prihodi konačno slivaju u njihov budžet. Verujem u to da pola (ako ne i više, čak možda i mnogo više) američke privrede funkcioniše zahvaljujući američkom vojnom prisustvu širom sveta.

edit - da se ogradim, ovo je samo moja laička procena

Meni se čini da je pogrešno interpretirano ovo:

The 2009 U.S. military budget accounts for approximately 40% of global arms spending

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States

А сваки наредни авион је скупљи од претходног.

Управо супротно. Што се више авиона производи, сваки од њих је јефтинији. Авиони спадају у најскупљу опрему сваке војске.
Људи, да ли сте ви свесни колико је то пола од 14.000.000.000.000+$? Рећи да се половина годишње производње односи на оружје је сумануто. И то за неку земљу типа Северне Кореје.
http://www.militarybudget.info/images/5_NorthAmerica_Europe2.png

Ne želim da zvučim konspirativno, i ne mislim da je svetska politika uvek unapred determinisana nekim tajnim faktorima, ali nisam mišljenja da je moguće se događaji na planu svetske politike odvijiju sa toliko slučajnosti. Slučajnosti koja dozvoljava da lična inicijativa jednog relativno nebitnog šrafa u Američkom obeveštajnom mehanizmu uzdrma čitav sistem, kao i to da na takav način procuri u medije. Doduše drago mi je zbog porasta antiameričkog raspoloženja, ali se plašim da nema velike vajde od toga (mislim, vajde posmatrano sa moje političke perspektive). Naravno, Ameri će ponekad dozvoliti da se negativno raspoloženje svetskog javnog mnjenja prema njima malo izlije kroz ovakav "ventil", da bi kroz koju godinu proizveli novog Obamu, koji će ponovo pokrenuti lavinu imbecine kolektivne euforije i proameričkog raspoloženja.

Што се више авиона производи, сваки од њих је јефтинији.

Питај Локид-Мартина зашто диже цену сваком новом онда.

Одакле ти то? И ексере кад купујеш, што већу количину наручиш, јефтинији су (појединачно). Економија обима. Може бити да је намештена цена због корупције, ал ће Локид свакако имати мање трошкове по авиону са повећањем обима производње. Ал није то ни толико битно за целу причу, нек је и 50 милијарди за те авионе, а и то је подељено на више година, остаје им још преко 10 пута толико пара за остало.

Наручили су 60 а то је порасло на око 200 до краја 2011. Што му дође, да кажемо, 100 авиона годишње. Стартна цена је била око 350 милиона по авиону, која расте око 70 милиона за сваки наредни, ако се добро сећам. Дакле, РАСТЕ, не опада.

Da mi par godina upadnemo u takvo rasulo kao Ameri, pa da jebemo tih par godina svima sve po spisku kao oni, pa posle možemo i da se ponovo vratimo u ovu našu normalnu i stabilnu situaciju.

Дотере, то би значило да ће стоти авион коштати преко 7 милијарди :)
Иначе, обратите пажњу на ово што је Валдемар написао, ако вас занима одговор на питање из наслова.

Ma boli nas kurac, mi smo lider regiona.

Bojim se samo da sve ovo nije ponovo neka izrežirana nameštaljka sa ovim Asanžom?A? Može biti?

Vikiliks, društveni parazit ili samo stereotip?

Evo prodje jos nekoliko dana od otvaranja teme. Da li teoreticari zavere jos uvek misle isto?

Tj. izgleda se sam pred'o.

Mislim da je ovo dokaz da je sva ova prašina oko wikiliksa u režiji amerike cuj da se preda a preti mu dugogodišnja robija a kao pretio da ima hiljade i hiljade skandala da objavi nestalo amerima inspiracije za objavljivanje tople vode pa odustali

Uhvatli ga jesu ali vikiliks ne prestaje sa radom. Zbog I amandmana Amerikanci ne mogu da ga tuze, a Svedjani su ublazili retoriku tj. Svedjanke.

Treba pogledati ovaj video: http://213.251.145.96/video.html

Obavestavm vas da sam dosao u posed oko 50.000 dokumenata iz Asanzove kolekcije, ocekujem ostatak.

Javljam ako ima nesto zanimljivo.