Prijava

Ne nađoh temu iz ove oblasti. A pretražih forum. Majke mi!

Ima li akvarista i ljubitelja akvaristike među vukajlijašima?
Ja nisam neki akvarista, imam akvarijumče od 40l sa oko dvadeset živorotki (gupi, blek, jelou moli itd), čuvam ih već jedno godinu i po dana. Volim da blejim u šarenilo, odmara mi oči. Imam nameru da napravim veći čim se steknu uslovi, tj. čim se preselim u veću sobu, na leto.

Živorotke u akvarijumu su smrt. Posle jako malo vremena, počnu da se množe kao jebeni zečevi i akvarijum postane prenatrpan. 20 živorotki je previše za akvarijum od 40 litara, naročito zbog činjenice što će ih uskoro biti trostruko više. Viviparne ribe su odvratne same po sebi, a i jedu žive mlade.

Postoji formula za izračunavanje prenatrpanosti akvarijuma. Broj litara (pritom se računaju efektivni litri, dakle koliko ima vode, a ne koliku litražu ima sam akvarijum) ne sme da bude manji od ukupnog broja centimetara svih riba u akvarijumu. Dakle, u akvarijumu od 40 litara ne bi smelo da bude više od 10 riba dužine 4 cm, recimo neonki.

Tendenciju ka prenatrpavanju akvarijuma obično imaju neiskusni akvaristi. Nakon godinu-dve intenzivnog bavljenja time, ukapiraćeš da ti ne trebaju ribe koje se razmnožavaju i preferiraćeš čistoću i urednost, više ćeš da ceniš akvarijumsku floru itd. Profesionalni akvaristi vrlo često ni nemaju ribe u akvarijumima, već se posvećuju gajenju retkog akvarijumskog bilja.

I da, što veći akvarijum, to bolje. Naravno, ne treba ni tu preterivati, ali 100-50 litara je nešto idealno.

Ako treba neki savet, kaži. :)

Кад сам био клинац добио сам две рибице у тегли за рођендан. Узео сам ону храну за њих, сасуо пола бочице, оне све појеле. Пар минута касније, само су почеле да плутају по површини воде.

moj burazer se dugo zamlacivao ribicama kada sam ja bio mali...ja sam samo malo...
imali smo akvarijum od 240-250 litara...i kada nam bila slava jedan klinac uzeo stonoteniski reket i roknuo po sred njega...i dan danas imamo pesak izmedju parketa...taj akvarijum tako slomljen je brat menjao za fals segu i neki mali crno beli tv..(i jos nesto je bilo)...pa smo onda imali manji..negde oko 130 litara..i jedno vreme drzali i jezerske ribice unutra...koje su bile mnogo interesantnije jer ima vise zbivanja....nakon nekoliko godina sam ja narucio jedan mali akvarijum...nznm koliko je imao litara..al bio je 30x30x30...koji sam deaktivirao..posto kao student moram non stop da se selim...pa me smorilo da i to selim non stop...

Jel wc šolja spada u avaristiku? Misim, nešto veliko braonkasto se koprca stalno tamo. Ja mu dao ime Spenki...

to je govno..nisi pustio vodu

imali smo akvarijum od 240-250 litara...i kada nam bila slava jedan klinac uzeo stonoteniski reket i roknuo po sred njega...

Ups... :/
Ako mi od nečega izbija alergija, to je kad ti posetioci kuckaju po akvarijumskom staklu i motaju se oko njega. Neki čak zavlače prljave ruke u vodu. Veliki stres za ribe, a još veći za vlasnika akvarijuma.

Da ne jedu mlade ne bih mogao da održavam broj ribica (15,16, 20 maks). OD svakog okota ostane mi po 2-3 koje se spasu jer uvuče cevka koja vodi vodu iz akvarijuma u filter sa prljavom vodom i tu sasvim lepo žive dok malo ne priodrastu. Gore sam nabrojao gupike al' njiha nemam, zakačila ih je skoro neka bolest svojstvena samo za tu vrstu. A one se najviše pare. Meni su živorotke fine. Nisu puno zahtevne.

Meni su oni staklasti somići jedni od omiljenih. A skoro sam u pet šop nabavio par pirana, čisto radi atrakcije, mušterije su opčinjene a i ja sa njima. Rastu nevjerovatno brzo i sve u svemu ću oformiti akvarijum u stanu i prebaciti ih sebi kući te im nabaviti još 10-ak rođaka... Obožavam ih.

Vodi računa o bilju u akvarijumu. Ako već hoćeš da sačuvaš okot, kupi javansku mahovinu. To je biljka koja jako lepo izgleda, a brzo raste i unutra mogu mladunci da se sakriju. Dobro je imati i druge biljke zasađene u podlogu. I sama podloga je bitna. Treba da bude najmanje 5 cm debela i to tako da se na dnu nalazi sitniji pesak, a da ga odozgo pokriva krupniji šljunak.

Filtracija vode je mnogo bitna isto, kao i njen hemijski sastav. Voda NIKAD ne sme da bude mutna (može da bude obojena, npr. pod uticajem mangrovog panja, ali ne i mutna). Takođe, neke ribe vole kiselu, neke baznu, neke neutralnu sredinu. Blek i jelou moli su uglavnom univerzalke. Isto tako, bitno je i koju vodu sipaš u akvarijum. Vodovodna voda je uglavnom pretvrda (to ćeš primetiti po kamencu koji se stvara iznad površine po staklu), pa nije loše sipati vodu iz nekog bunara u blizini, ili kišnicu (mada se ne preporučuje gradska kišnica zbog zagađenja), a najbolja je izvorska voda, premda je do nje teško doći.

Dakle, u akvarijumu od 40 litara ne bi smelo da bude više od 10 riba dužine 4 cm, recimo neonki.

Kakve su to džinovske neonke?

Neonke tovljene kukuruzniom prekrupom i motornim uljem.

javansku mahovinu

Imao sam. NIje nikad htela da se "primi". ODbija da raste i osuši se. Šta nije u redu sa vodom?

I bre ja mislio to jednostavno. Pre jedno 7-8 godina imali ja i sveca neke 2 ribice, akvarijum oko 30x20(Tako mi ostalo u secanju).Par travcica, par kamencica i to je to.Relativno dugo zivele.Na kraju tragicno nastradale kad niko nije hteo da cisti akvarijum, pa ga cale rkno u kontejner sa sve ribicama.

Pa, 3-4 cm je neka normalna dužina odokativno.

pa ga cale rkno u kontejner sa sve ribicama.

:(

Imao sam. NIje nikad htela da se "primi". ODbija da raste i osuši se. Šta nije u redu sa vodom?

Čudno. To je jako otporna biljka. Prihvata i kiselu i baznu i meku i tvrdu vodu. Čak i malo slanu. Možda ti je preniska temperatura vode? Kakva ti je podloga?

Bas mi zao bilo tad.Hteo sam pre godnu-dve da uzmem nov akvarijum ali rekoh sebi zajebi ti to.Mislim da su ove 2 bile japanke.

Neonke su veoma osetljive ribice, ako uspeju da požive dovoljno dugo, mogu dostići maximalnu dužinu od 3 cm. Ali, moram da priznam da još nisam videla toliko velike neonke. Šta znam, možda ih neko ima...
Meni su se oduvek najviše sviđali sijamski borci i skalari, ali obe vrste su agresivne i ne podnose nikoga. Dok sam imala akvarijum imala sam porodilište za gupike, pa sam čuvala malešne dok ne porastu da ih ostali ne izjedu :)))

. Možda ti je preniska temperatura vode? Kakva ti je podloga?

28C
Imam jako lep morski pesak koji sam dobio od komšije koji živi od akvaristike, pa kontam da nije do toga...