Prijava

Наслов све говори. Ако сте расположени можете и да образложите свој став.

За. Све је то светско наслеђе! :)

п.с. уопште нисам сигурна да ли постоји слична тема, издаје ме памћење а мрзи ме да тражим.

Нормално за. Јебем им матер њима и ценама, овако ко човек на Зеленом венцу купиш шес филмова за двеста кинти.

Немам ништа против, нисам ни намеравао да пловим близу Сомалије.

Их бре Уроше, сад морам да мењам наслов!

Да, и сад си ме претворила у спамера!
:))))

jel piraterija u smislu kopije diskova, ili piraterija u smislu gusara?

Колко сам се окористио о њу, било би греота да не кажем "за".

Кад оно међутим, има примера де сам углавном против пиратерије. Код зике - океј, згрћу трубадури кеш и преко наступа (додуше, у мањој мери), па пиратерија не шкоди конкретно ауторима, већ издавачима, за које ме заболе. Филмови - зарађују кроз дистрибуцију. Пиратерија шкоди продаји ДВДова, ал то и није ТОЛИКО страшно, јер велике франшизе (попут нпр. Пирата са Кариба) узимају кеш од продаје играчака, стрипова, и сличних срања дечурлији.

Е код игара, које се једнако пиратизују, има проблема. Што се тиче великих наслова, за њих ме заболе, они ионако у првих дваесчетири сата зараде довољно да отплате читав буџет (Модерн Ворфер је за један дан зарадио 600 милиона долара - Аватару је требало две недеље да достигне ту суму). Ал, мали развојни тимови често пропадају због пиратерије. Има примера де су се чланови дев тима појављивали на коментарима торента и говорили људима да им треба пара за лебац, па да купе игру ако им се свиђа. То већ подржавам. Уложиш брдо труда и све паре које имаш у неку креативну идеју, а нико неће да је купи. Није фер. Не пати џиновски издавач, него аутор. Можда се може рећи исто и за поједине бандове, али то су ретки случајеви.

У Америци јако мали проценат становништва има идеју шта је то торент и чему служи интернет пиратерија. То много говори о њима. Да би знао чему служи, мораш да се заинтересујеш. А да би се заинтересовао, мора пиратизован медиј да ти буде потребан. А шта ће ти, ако можеш да купиш? Шта је за просечног Американца 4, 5, 6 долара да да за оригиналан ЦД? Ништа. Можеш сваки дан да купујеш оригинале ако ти се слуша музика и ако ти се гледају филмови. Код нас то није тако и зато ће бити много пиратерије све док стандард буде био низак.

Иначе, ја се залажем за бесплатно знање, уметност и противник сам продаје интелектуалне својине. Ја кад будем написао прву књигу, пустићу је на интернет први дан након што дође у књижаре. :)

Треба и поштен народ да живи од нечега. А колико знам код нас није нешто законски регулисано, тако да и није баш ни пиратерија.

jel piraterija u smislu kopije diskova, ili piraterija u smislu gusara?

лололоололол, који мега лол хахаххаа, реме цар!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Piratpartiet.svg/463px-Piratpartiet.svg.png

Piratska stranka Švedske ima 2 mesta u evropskom parlamentu. Ko sam ja da se suprostavljam jevropskim integracijama i ne zadrživom srljanju u progres?

Pa da je standard nešto viši ovde, sigurno bih kupovao originale, tako da mogu da razumem zašto je tamo tolika hajka u vezi toga. A ovde nije jer je standard nizak. Ah, kako država za nas ima razumewanja, mwa. :*

Ja sam za, a bendovi ionako više zarađuju od koncerata/svirki nastupa, nego od prodaje cd-ova. Ni filmova mi nije žao, i tu se zarade velike pare čim se film pojavi u bioskopima u americi. Skidam i igrice, mnogo mi je da dam 3000 za original igru koja je izašla pre godinu dana, a za najnoviju 10000 din. Kupovao bih prvenstveno igrice original, i cd-ove muziku, da imam te pare. Al' nemam, pa ću da kradem, onako, po zakonu.

ma kakvi orginali,ko je platio Tesli sto je svetu podario struju???
od tih para je mogo da osnuje fond kao svi veliki ljudi pa da stipendira mlade naucnike koji ce doprinositi ovom drustvu.

Za, zato što su plate apsolutno u neskladu sa cenama.
Da su plate normalne, bio bih protiv.

I što kaže Džimi, knjige bi trebalo da budu besplatne.

Све књиге треба да буду доступне бесплатно онлајн, значи и књижевност и научни радови, и уџбеници. Држава треба да издваја средства за њихово писање.

А у књижарама треба да имају таман толику цену да се покрију трошкови штампе. А то је минимално.

Smanjio bi se i priliv komercijalnih govana i Koeljo bi umro od gladi. :)

Piraterije je MAMARA, da dajem glupim korporacijama pare, ionako zaradjuju na svakom jebenom ćošku... sistematizivali su nas do kraja, plaćam svaku jebenu sitnciu od parkinga do tv pretplate...

Jedno prosto pitanje svima koji brinu o zastiti autorskih prava a ne žive od izdavalaštva i prodaje tih govana: BRINE LI NEKO O VAŠIM AUTORSKIM PRAVIMA TJ O VAŠEM DŽEPU. Ako ne znate odgovor je: BRINE KURAC

Jedno pitanje,jel bi postojao ovakav sajt da svako naplati autorska prava na definiciju ili poster? :))

Та идеја се сасече у корену. :)

Saglasan si da definicija postaje vlasništvo sajta i da nemaš pravo da zahtevaš njeno uklanjanje. Naravno, prilikom svakog prikazivanja definicije na sajtu, biće navedeno tvoje ime.