Prijava

Mi ne raspravljamo o Teslinom poreklu jer bi to bilo potpuno besmisleno vec o necemu daleko kompleksnijem.

mojne ovde komplexno vidiš da smo ovde svi obični-neobrazovani građani.

NIIIIIIŠTA, ama baaaaaaš ništa te ne razumemo, niti želimo da čitamo te teške komplikovane stvari na mozak.

www.dokonirumašfo.com .........imaš ovde teme o tome pa se raspravljaj kolko hoćeš

Ti samim tim sto obracas paznju na raspravu pojedinih clanova koja ja skrenula sa teme i koju kritikujes i sam postajes deo iste i na taj nacin i sam postajes jedna od onih koji vrse spam teme, zato bolje napisi nesto pametno ako znas, ako ne nemoj da gubis vreme nama objasnjavajuci nesto u sta nisi upucen.

neću ni da pišem više.
poenta - mojne skrećete sa teme jer će te doći do kamenog doba nego, citiram tebe:

zato bolje napisi nesto pametno ako znas, ako ne nemoj da gubis vreme nama.

Ja sam realno, jedini dao doprinos ovoj temi u proteklih 4 sata!

За већину ствари се слажем са Хазеом.
Смешно је то што Теслу правите Србендом, швалерчином, крајишником бекријом. Да живи данас по вама био би србски геније који ради за србску ствар и кога финансирају Четници из Чикага и који пуца прангије за Божић уз севдах док слуша БАју Малог Книнџу.

Тесла је светски колико и наш.
Тесла је хрватски, албански, кинески, амерички, турски јер је бесмртан због својих дела. То што је србин требало би да нам да постицај да улажемо у науку а не у назадњачке тендеције великосрпске политике.

Ај их одбанујте, да људи у старту знају с ким имају посла. А не након првог прочитаног поста.

a kao drugo, pored milion stvari, zanimljivih činjenica i ostalog na ovu temu vi našli da raspravljate o poreklu.

Čovek jebeno uticao na ceo život na planeti, a vi bauljate o njegovom pasošu.

+ milion

Mi ne raspravljamo o Teslinom poreklu jer bi to bilo potpuno besmisleno vec o necemu daleko kompleksnijem.

o čemu? o poreklu srba? onda vi niste na pravoj temi i spemujete.

Тесла је светски колико и наш.

tako je. i dosta više.

ti, haze, si bre super počeo i sada si se upleo u neke nebulozne priče....

Piše se ZA PAVLA
Nepismeni...
TESLA BI VAS SE STIDEO!!!

Било је интересантније кад сте причали о експлозивним свемирским модулаторима...

da.... sad tema opušteno može pod ključ...

Ja znam da je to skretanje sa teme nego sta cu kad volim istoriju, a ne volim neistinite tvrdnje.

Ja znam da je to skretanje sa teme nego sta cu kad volim istoriju, a ne volim neistinite tvrdnje.

http://www.ps3blog.de/wp-content/uploads/Not-sure-if-trolling-or-just-stupid.jpg

evo vam pa komentarišite da ne bi lokovali jednu od najnormalnijih tema na forumu.

Почасни докторати и ордени

Николи Тесли су додељени следећи почасни докторати:

Техничка школа, Беч, 1908. Универзитет у Београду, 1926.
Универзитет у Загребу, 1926. Техничка школа, Праг, 1936.
Техничка школа, Грац, 1937. Универзитет у Поатјеу, 1937.
Техничка школа, Брно, 1937. Унитерзитет у Паризу, 1937.
Политехничка школа, Букурешт, 1937. Универзитет у Греноблу, 1938.
Универзитет у Софији, 1939.

И ордени: Орден Св. Саве, II класе, Србија, 1892.
Орден независности Црне горе, 1895. Орден Св. Саве, I класе Краљевина СХС, 1926.
Орден Југословенске круне, 1931. Орден белог орла, I класе, Краљевина Југославија, 1936.
Орден белог лава, I класе, Чехословачка, 1937. Медаља Универзитета у Паризу, 1937.
* Медаља Универзитета Св. Климент, Софија, 1939.

Најважнији проналасци

Теслин генератор наизменичне струје

Од 1943. Тесла се сматра проналазачем радија, који је предложен у патенту предатом Патентном бироу САД 20. марта 1900. Пре тога се првенство у овом проналаску давало Марконију, који је имао више пословног духа. Измислио је електрични асинхрони мотор са полифазним алтернатором, са три фазе у облику звезде, и са комутатором. Никола Тесла је користио јонизоване гасове за трансформацију електричне енергије на принципима Волте, Херца и Фарадеја, а по законима индукције.

Био је главни промотер технике преноса електричне енергије наизменичном струјом. Године 1889. заинтересовао се за високе фреквенције и реализовао генератор фреквенције од 15 килохерца.

* Почев од 1896, експериментисао је са даљинским управљањем. Развио је Теслину бобину, на принципу Херцовог осцилатора, што је био први пројектовани одашиљач таласа. Тиме је поставио темеље телеаутоматике. Имао је идеју да ће се једнога дана бежичном телеграфијом управљати возилима без посаде удаљеним стотинама километара. Начинио је два пловећа објекта којима се управљало телекомандама, од којих је један могао да рони. Његови патенти из 1895. су уствари спецификације торпедног чамца без посаде, који би носио шест торпеда дугих 4,20 метара.

Занимљивости

Никола Тесла на насловној страници часописа Тајм 20. јула 1931. год. (детаљ Плавог портрета, аутор: Вилма Љвов-Парлаги, 1916)

У част доприносу науци Николе Тесле, на стогодишњици његовог рођења 27. јуна 1956. године у Минхену, Међународна Електротехничка Комисија, одлучила је да уведе јединицу Тесла (Т) за магнетни флукс. (T=W/m2 или T=N/(m x A)) У свету филма постоји награда која је названа по Николи Тесли - званични назив: Nicola Tesla Award in Recognition for Visionary Achievements in the World of Digital Technology and Sound. Награда се додељује људима који су постигли изузетне резултате у пољу филмске технике. До сада су је примили: 2005. - Џери Луис, 2004. - редитељ Џејмс Камерон, 2003. - редитељ Џорџ Лукас, Стен Винстон...

У Београду постоји електротехнички институт „Никола Тесла“, основан 1936. године. Универзитетска библиотека Универзитета у Нишу носи назив Никола Тесла.

Електротехничке школе у Београду и Нишу носе име ЕТШ „Никола Тесла“. Две термоцентрале у Србији су назване „Никола Тесла А“ и „Никола Тесла Б“ у част Тесле

Аеродром у Београду се зове Аеродром Никола Тесла. Акцелераторска инсталација у Институту за нуклеарне науке Винча носи назив „Тесла“.


Током постојања Републике Српске Крајине је универзитет у Книну носио назив Универзитет „Никола Тесла“. Архивска грађа из Теслине заоставштине, из Музеја Николе Тесле, је на основу одлуке генералног директора Унеска, Коићира Мацуре, 16. октобра 2003. године уписана у регистар Унеска Памћење света.

Амерички хард рок бенд Тесла је назван по нашем научнику као израз захвалности што им је омогућио струју, без које не би постојале ни електричне гитаре. Године 1975. његово име уведено је у Дом славних проналазача Америке.

10. јула 1990. године у америчком Конгресу је прослављен Теслин рођендан. На свечаности су говорила деветорица конгресмена и сенатор Карл Левин из Мичигена. Таква част у америчкој историји није указана ни једном америчком научнику, чак ни Томасу Едисону нити Александру Грејаму Белу. Никола Тесла се налази на попису 100 најзнаменитијих Американаца (100 Greatest Americans - Discovery Channel).

Постоји небеско тело, астероид, 2244 Тесла коме је име дао астроном Милорад Б. Протић. Нилс Бор је једном приликом рекао: Теслини генијални проналасци дубоко су утицали на читаву нашу цивилизацију.

Амерички инжењер и професор Б. А. Беренд 1921. године у својој књизи је записао: Тесла није оставио другима ништа више да ураде. Када бисмо из индустрије искључили резултате Теслиног истраживачког рада, сви точкови те индустрије престали би да се окрећу, наши трамваји и возови би стали, наши градови би били у мраку, а фабрике мртве и беспослене. Тесла се хранио искључиво вегетаријанском храном.

Чувени Музеј воштаних фигура Мадам Тисо, њујоршки огранак славне лондонске куће, припрема фигуру Николе Тесле у воску и поставиће је поред Александра Бела, проналазача телефона. Иако су многи уметници желели да им Тесла позира за портрет, он је то готово увек одбијао. Једино је сликарки и принцези Вилми Љвов-Парлаги пошло 1916. године за руком да убеди Теслу да јој позира. Сви остали Теслини портрети рађени су према фотографијама. Тесли се није допало осветљење у атељеу и сам је начинио аранжман светиљки чија је светлост филтрирана кроз плаво стакло. Тако је настао портрет у техници уља на платну, познат под називом Плави портрет, који је репродукован јануара 1919. године у часопису Електрикал Експериментер као илустрација уз Теслин аутобиографски фељтон Моји изуми и 20. јула 1931. године на насловној страни часописа Тајм. Није познато где се овај портрет данас налази.

Тесла је само једном изразио жељу да неки уметник изради његов портрет. Године 1939, 18. августа, упутио је тим поводом свом пријатељу, познатом југословенском вајару Ивану Мештровићу телеграм у Загреб. Мештровић је стицајем околности израдио Теслину бисту тек 1952. године. Одливци ове бисте чувају се у Музеју Николе Тесле у Београду, у Музеју Лике у Госпићу и у Техничком музеју у Бечу. Године 1993, поводом педесетогодишњице смрти овог великог научника, а у сећање на његов непроцењиви допринос човечанству, настаје слика „Дух Тесле“ Драгана Малешевића Тапија. Ова слика нашла се на насловној страни каталога изложбе организоване овим поводом у Музеју савремених уметности у Београду и уједно представља и једно од најзначајнијих дела овог српског сликара.

Уметница Марина Абрамовић снимила је 2003. године у Музеју Николе Тесле у Београду видео-инсталације Рачунајте на нас и Рачунајте на нас II, које су инспирисане животом и делом Николе Тесле. Дејвид Боуи - легендарни британски музичар, тумачи улогу Тесле у филму Престиж (2006), где наступа заједно са Хјуом Џекменом, Кристијаном Бејлом, Мајклом Кејном и Скарлет Џохансон. Престиж је режирао реномирани британски редитељ Кристофер Нолан.

Америчка компанија Тесла мотори је најавила прозводњу електричног спортског аутомобила Тесла роудстер за половину 2007. године и унапред продала првих сто комада. Кратер Тесла се налази на месецу са пречником од 26 километара на -2,0° ширине, -132.0° висине.

Гугл је у част Теслиног рођендана 10. јула 2009. приказао свој лого са слогом „Г“ у облику теслиног трансформатора. Тесла Панчево, фирма за производњу електричних сијалица из Панчева.

Хрватска компанија која се бави телефонијом носи име Никола Тесла Ериксон. Насеље Никола Тесла у општини Нишка бања.

Цитати

„Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да je то дело једног Србина.“ (Никола Тесла у време посете Београду 1892. године). „Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету.“ (Никола Тесла, 2. јуна 1892. године у говору студентима Велике школе у Београду)

* „Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који je y непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог света, нарочито велике Америке.“ (Никола Тесла 1936. године у отпоздраву Удружењу југословенских инжењера и архитеката, које му je упутило честитке поводом 80. рођендана)

* Универзитет у Греноблу, 1938.

Zeremiiii ole ole ole ooooo!

Simbioza djela Nečastivog i Svevišnjeg.
Konačna borba između Svjetla i Tame.

Vanvremenski um koji se morao prilagođavati funkcionisanju na ovoj jadnoj planeti.
Ogromni izvor dobrog koji smo prosuli u zemlju.
Molimo se da nam neko pošalje nešto slično.
Rađaće se mudriji i pametniji ljudi ali neće poslužiti svrsi.

e odgledala sam ono što su mythbustersi pravili. pa u suštini eksperiment je uspeo, ali to što nisu dobili rezultate kakve je tesla dobio, može samo da znači da nisu onu spravu konstruisali baš kako treba... eto...