Prijava

Инспирисан Страјином дефком, дођох на идеју да питам зашто се болест погоршава увече?
Рецимо прехлађен си и по дану оно мало кашљуцаш, али зато увече кад легнеш оћеш думреш од кашља... Зашто?

E, ja sam odavno to pitala na onoj temi Raznorazno pitanje i rekoše mi da je zbog dnevnog bioritma ili tako nešto, ili da se umoriš preko dana, pa ti je telo osetljivije i više osećaš simptome.

ovo je i mene uvek zanimalo, i navodno kad padne noć, organizam se menja...povezano je valjda i sa mesecom nešto...tako neki odgovor sam ja dobio od više osoba.
Al stvarno, recimo imaš groznicu, danju i možeš nekako da funkcionišeš, jel padne noć ko da nešto isisa svu snagu iz tebe, a ''bolest'' napreduje li napreduje...
Mada, pošto sam čuo na više mesta to kako se noću organizam promeni u odnosu na dan, meni je logično nekako da za čoveka je noć deo dana kad treba da spava i da se odmara, i samim tim i organizam se opušta i verovatno zato bolest jače deluje...

Да, приметио сам то али појма немам ни како ни зашто. На пример, увече ме мало боли грло а када устанем не могу причати. Ко ће га знати, Ђавоље работе.

Можда зато што мозак шаље информацију чим падне мрак да треба да спаваш, па ти се цео организам успављује, али ти можеш томе да се опиреш наравно, до неке мере.
Ко што много пута нисмо гладни чим устанемо, иако нисмо јели 7-8 па и више сати. Попијеш чашу воде, прође ти кроз организам и почињеш да осећаш глад.
Физички активни људи су отпронији на болешчине, капирам.

povezano je valjda i sa mesecom nešto

Inače, šta ima kod tebe?

Jednostavno, organizam se lakše brani dok je aktivan. Probajte da zamenite dan i noć, i biće obrnuto.

Pa da, baš što Milica reče, većina životinja (ukljlučujući i ljude) i sve biljke su evoluirale prema suncu, jer je najbolje bilo danju "živeti" (loviti, jesti, kretati se, pariti se itd) a noću je najsigurnije mirovati u nekoj jazbini, a i sunce zracima daje ono što je potrebno za život (svetlost, vidljivost, toplotu, i još neke hemijske elemente koje telo upija) a toga svega nema noću i zato ti telo noću usporava, smiruje se. Zbog toga mnogi ljudi bolje uče noću, jer im je telo smireno, puls smiren, mozak ne razmišlja na sve strane.
A meni noć prođe mnogo brže od dana..iz istog razloga, što telo radi brže pa se čini kao da je duže radilo za isti period.

Зависи како си истренирао организам да спава, стандардни биоритам ти је :
- од 7 до 8 се разбуђујеш
- од 8 до 12 си најактивнији и концентрисан
- од 12 до 3 ти опада концентрација
- од 3 до 5 ваљда улазиш у неку поспану фазу
- од 5 до 8 ти поново скаче активност
- од 8 па вече ти си потпуно посапан, дибидус уморан спреман за сан...

da, kao što je milica jedina rekla, to je razlog....:prevrćem očima:

Хаха па постовала сам а да нисам видела да си слично написао :)
Ајда, дајте и петру пану неке заслуге за мудровање :р
Па мислим, ти можеш да зајебеш мозгић и да будеш у замраченој просторији преко дана и приспаваће ти се чак иако си наспаван. Мени се соба у којој спавам не замрачује и не спавам много, ретко кад се будим после 10, осим ако сам баш контузована.

e ovako ja nisam neki specijalac al mogu da dam svoje mišljenje...

Imaš jugića i sav je raštiman moraš da mu daješ žere kad voziš da se ne bi ugasio (dakle bolestan je). E sad može se on vozit nije problem moraš samo malo po gasu da ga daješ i možeš da se voziš pogotovo ako si uvežbao onu foru kad petom stišćeš kočnicu levom nogom kvačilo da izbaciš iz brzine jer staješ na semaforu a prstima desne noge stiskas po gasu da se ne ugasi (kad si bolestan po danu i koristis lekove i svasta). E to sve može da funkcjioniše ako si dovoljno navježbo fore.
E problem se javlja kad ti oćeš da izadješ iz auta a ono da radi u leru (odeš da spavaš sve radi ali ti ne upravljaš) počne jugo da se guši i eventualno se i ugasi(onu foru povučeš saug ne priznajem, mislim šta ćeš ti to sebi povuć pre spavanja me ne interesuje).
E sada i sami vidite u čemu je problem pri ostavljanju auta u leru nema ko da nadnoknadjuje funkcije koje zakazuju.

Jedino rešenje je da odeš majstoru ili ako su spretan fino otvoriš karburator vidiš jel se meša ulje u smesu, jeli smesa dobra, jeli rade povratni gasovi, jesuli dizne začepljene, kakvo ti je paljenje, svećice i ona prokleta razvodna kapa non stop se sjebava....

et moje stručno mišljenje...

Ognjetino hvala na objašnjenju sad nam je svima jasno! o.O

Па да знате да је и Огњетина добро објаснио с тим што се просеравао мало :)
Хвала људеееи...
А видите како је лакше кад ти неко да смјерницу у нечему, уствари схватиш како је то једноставно

тежа је зато што ти се спава, па ти болест не да да спаваш

ја сам медицинска школа, ја знам

a kad zub krene da boli nocu ijaoo

miru za preCednika! :)

Uveče je bolest teža jer se najede preko dana, a onda ujutro kad ustane nije... bolo moj ja se sećan onomad kad smo čovjek i ja išli na jahorinu. a on sve nece pa nece. I ja mu kupila karte a jahorina bila dan pre. i moj čoek se iznervira i na kraju pirstade al bejaš presrećan kada čujaše da je to zapravo bilo juče.

ko prevede ima 100 evra!

Isto ti je i danju i nocu, s tim što si tokom dana aktivan, krećeš se, pričaš, piješ vodu i unosiš tečnost u organizam i prema tome "kvasiš grlo" i zato tokom dana ne primećuješ bol U GRLU, ali kasnije kad legneš kako da ga nazovem tokom bolesti dobiješ neki vid dehidracije, zasuši se grlo i ko trnje da si jeo posle. A što se tiče pogoršanja zdravstvenog stanja tokom kao što rekoh u pokretu smo, krećemo se naprežemo se, a kasnije kada legnemo opuste nam se svi mišići, i organizam počinje da slabi, malaksali smo zbog bolesti i zato nam se pogoršava stanje. Eto to je sa moje stručne strane. Nisam za DZ završio fakultet.