Prijava

Наш први и легендарни хорор филм из 1973. године.
Већина вас га је гледала.
Ја сам као клинац доживео трауме које су ме пратиле неко време због њега.И тако данас реко , мајку му ,ајде да га одлегам целог.И одгледао сам га.

http://www.youtube.com/watch?v=heqadzgyCiA&feature=related

Из садашњег угла , није ми страшан.Добар фил , али не страшан.Али , неке ствари ми нису јасне у вези филма.

Дали је вампир са почетка исто Лептирица са краја филма?
Да ли је онај отац или стриц од Лептирице био онај први вампир?
Како до мојега девојка Лептирица шета по дану и Сунцу ако је вампир?
Како то да нико не чује оно вриштање када млада нападне Страхињу а још се пре тога види да сви спавају напољу?
Шта је било на крају?Одакле други вампир из сандука , чему црна и бела Лептирица , шта се ту десило?
Ел Страхиња жив или мртав или је постао вампи?Види му се на крају онај лептир на глави како стоји....

Ако се сетим још неке нејасноће....... :)

А ако неко зна ове одговоре нека напише.

И генерално ваш став о филму.

Ja mislim da su se svi usrali čim su pročitali naziv teme pa niko ništa ne piše.

FIlm odgledao krisom kad sam imao 7 godina. Nisam smeo da zaspim posle njega, pogotovo zbog onog samog kraja kad su u kolibi i kad joj nadje rupu u stomaku.
Celu noc drhtao pokriven cebetom i dobio upalu uha (valjda nije zbog filma).
I dan danas me jezi onaj zvuk,i nemam muda da odgledam film.

"iju, strahinja, al' me uplaši!"

Gledao kao mali ali nije ostavio neki veliki utisak, mora da je zbog mog visokog praga tolerancije morbidnosti sa kojim sam izašao iz posteljice.

Dobro si me podsetio, imam je narezanu već par meseci i nikako da se nakanim da je odgledam, baciću se večeras na to, za sad mogu samo da odgovorim na ovo pitanje:

Како до мојега девојка Лептирица шета по дану и Сунцу ако је вампир?

Verovanje u pop kulturi da je za vampire Sunce pogubno potiče iz ovog filma i nema utemeljenja u srpskoj mitologiji i Glišićevoj priči na kojoj je film zasnovan.

Ja mislim da je ceo taj strah nastao zato što je većina ljudi gledala taj film kad su bili vrlo mali, u vreme kada nije bilo takvih filmova pa im je to bilo vrlo strašno, i od tada nemaju muda da ga ponovo pogledaju. Mislim, i ja nalazim takve filmove (jeftina filmska traka sa ispijenim bojama i ne previše fizičkog nasilja) strašnim, ali nisam dobio nervni slom od njega.
Svejedno, Night of The Living Dead je napravljen 1968 i bio je prvi zombi film. Da smo mi nastavili tako da snimamo horor filmove o Slovenskoj mitologiji, ovde bi se razbijale pare na filmskoj industriji.
Čak je Slovenska mitologija poprilično strašna i nepoznata. Neki likovi su hteli da naprave neki hardkor Resident Evil sa slovenskim vukodlacima i tim spodobama, ali je Konami i Ubisoft pobegao od toga čim su videli trejler za igru.

Ukrali nam vampira pičke ! SRBIJA FUCK YEAH !

Meni se najviše sviđa, a ujedno i dlake ježe, kad se čuje onaj drekavac u filmu. Neprocenjivo :)

Okej, odgledao sam film sinoć pa ću da probam da odgovorim na još neka pitanja:

1. Да ли је вампир са почетка исто Лептирица са краја филма?

Ne, na početku filma je Sava Savanović, dok je razlog zbog kojeg iz njegovog groba na kraju izlazi devojka a ne sam Sava Savanović to što je leptirak, kao simbol vampirovljeve duše, koji je izleteo iz sanduka jer ga nisu na vreme posuli vodom adžijazmom zaposeo Radojku te ona postaje utvara čiji je zadatak da postane pravi vampir time što će se pobrinuti da zabodeni kolac bude izvađen il' bar ja tako mislim, budući da se objašnjenje ne može pronaći u Glišićevoj pripoveci "Posle devedeset godina" koja se završava srećnim krajem i ženidbom, uz kratko obaveštenje da je leptirak pomorio neku decu, te da je i njega nestalo.

2. Да ли је онај отац или стриц од Лептирице био онај први вампир?

Isti odgovor kao pod 1.

3. Како до мојега девојка Лептирица шета по дану и Сунцу ако је вампир?

Na ovo sam već odgovorio u prethodnom postu ali pošto od viška glava ne boli evo ponovo: Verovanje u pop kulturi da je za vampire Sunce pogubno potiče iz ovog filma i nema utemeljenja u srpskoj mitologiji i Glišićevoj priči na kojoj je film zasnovan.

4. Како то да нико не чује оно вриштање када млада нападне Страхињу а још се пре тога види да сви спавају напољу?

Pa ja bih rek'o da su čuli jer kad seljani dođu da ih bude za venčanje, vidi se da nikog nema ispred kuće osim babe na vratima kojoj je ili sluh bio vrlo oštećen il' je radža uradila svoje. A možda je i rupa u zapletu.

5. Шта је било на крају? Одакле други вампир из сандука, чему црна и бела Лептирица, шта се ту десило?

Pa pošto je leptirak zaposeo Radojku, da se zaključiti po rani koja joj se nalazi na stomaku da je ona postala utelovljenje vampira, kojekakva mora ili sukuba, koja će svoj mir ponovo naći tek kad joj se izvadi zabodeni kolac, što se i ostvaruje na kraju kad Strahinja izvuče kolac te bela Leptirica iščezava ostavljajući samo praznu haljinu da bi se pojavila kao crna ustajući iz groba.

6. Ел Страхиња жив или мртав или је постао вампир? Види му се на крају онај лептир на глави како стоји....

I meni je na prvi mah izgledalo da samo spava, mada će pre biti da su se uzajmno poubijali, s tim da je Strahinja to učinio jedva delimično uspešno, pošto leptirak nije dokrajčen adžijazmom, što se vidi u poslednjoj sceni kad mu spokojno stoji na glavi, zlokobno nagoveštavajući buduće žrtve koje tek treba da zaposedne. I to je ono u čemu leži pravi horor.

И генерално ваш став о филму.

Pa prilično je kul film budući da je bio prvi takve vrste na zapadnom Balkanu i neospornim kultnim statusom koji je i te kako zavredio plašeći nedužnu srpčadiju što samo po sebi predstavlja nezavidan uspeh.
Pored par tehničkih grešaka, i niskog budžeta na koji se ne možemo požaliti, imam par zamerki što se tiče dodele uloge Živana Slobodanu Peroviću koji je isuviše šonkonerovski kul da bi glumio prgavog, narogušenog, veljoilićevskog Srbina kakvim je predstavljen u pripoveci, i na situaciju kad seljaci Strahinju (koga glumi Petar Božović) bukvalno preklinju da im bude vodeničar na šta on sa sve nakrivljenom šajkačom, radžom u ruci, i mislionarskom pozom (možda je još tad vežbao za ulogu Tesle) na faci mrzovoljno odbrusuje: "A što baš ja?", dok je u pripoveci upravo suprotna situacija prikazana do te mere da ga kume da se mane tog posla znajući šta ga čeka, a on pristaje samo na jednu noć što bi bio metaforički pandan bračnoj noći gde treba da dokaže muškost ili da umre u suprotnom.
Što se tiče ostalih uloga, pored pomenute Božovićeve za koju smatram da mu i dalje prilično pristaje, tu je i sjajan izbor Mirjane Nikolić za ulogu Radojke na koju je stavljen izuzetan akcenat što predstavlja možda i najveće odstupanje od pripovetke u kojoj ona prosto služi kao motivaciona snaga koja pokreće Strahinju na iskušenje. Odličan izbor se ogleda u tome što njene crte lica sasvim odgovaraju toj arhetipskoj slovenskoj lepoti, na način na koji bismo obično zamišljali vile, sa sve dugom plavom kosom, bledim licem i belom haljinom. I naravno, odlična scena koja može da izgleda redundantno po zaplet a opet je od izuzetnog značaja, je kada se ona ogleda u vodi dok se oko nje čuju svi oni zvuci od kojih je mnogima stig'o veći račun za struju, zbog upaljenih svetala noću, i umesto da beži ona leže potpuno zaklapajući oči kao da se prepušta nevidljivom zavodniku.
I uz sve to ima par dobrih humorističnih scena sa Tanasijem Uzunovićem u ulozi popa, kakva je scena kad predloži seljacima da obore vodenicu a ovi mu ga spuste tako što mu kažu da obori svoju popadiju, na šta započne tučnjava, što je veoma smešno što zbog same scene, što zbog ismejavačkog komentara na račun Crkve koji je iz te scene očigledan i koji je karakterističan za ono vreme.
Sve u svemu, u pitanju je veoma dobar film sa zasluženim kultnim statusom.
I da, umalo da zaboravim, evo jednog sjajnog rivjua sa još boljeg bloga: http://cultofghoul.blogspot.com/2009/05/leptirica-1973.html

Тјоми га обрадио темељно.Свака част и хвала.

Јеботе, ти ниси нормалан. :))