Prijava

Ali većinu toga ne treba bukvalno shvatati.

Мислим да није тако. У религијама Истока, човек је роб и једно подређено биће, а и такав је и источни менталитет уопште. То се лако огледа у њиховој историји, тамо је владао искључиво деспотизам и покоравање једном човеку кога су људи гледали као божјег изасланика (Индија се може узети као изузетак, тамо је нешто другачије било). Грци су били ти који су измислили демократију (напомена: грчку демократију) и олигархију. Грци су први народ који има свест о својој слободи. Код њих човек може да се надмеће са боговима, док то нпр. никада није било нити ће бити у јудео-хришћанству и исламу

ali zaboravio si da je hegel označio upravo hrišćansko društvo kao ono u kome vrhuni sloboda :=)

Може. Имаш, и то у Старом завету, причу о томе како се човек рве са анђелом. А имаш и много примера где је Бог рекао нпр. да ће да уништи неки наорд или град или било шта, они се опамете и постану бољи, он одустане од тога. А по теолошким схватањима хришћанства или ислама, ти богу наносиш болове када грешиш, тако да се и то тумачи као стална борба. А и у старогрчким веровањима слобода човека да се надмеће са боговима иде само дотле док неки од већих богова не одлучи како ће се тај конфликт разрешити.

Стари и Нови Завет су небо и земља. Оно што покушавам да кажем је да су култови са Истока увели трансценденцију Бога, уводе идеалне светове, којима омаловажавају овај свет и живот на њему. Код Грка богови су толико приснији да чак и имају децу са људима, и то као резултат јебачине, а не тзв. "безгрешног зачећа" (има и на ретким местима и безгрешног зачећа, али ретким). Грцима је то природна ствар, нису они повезали прљавштину са најприроднијим и најјачим човековим инстинктом, већ имају и богиње плодности, богиње љубави. У јудео-хришћанству и исламу увек прво волиш Бога, па онда све остало. То су само једни од примера драстичних разлика. Офтопичисмо га баш.

ali zaboravio si da je hegel označio upravo hrišćansko društvo kao ono u kome vrhuni sloboda :=)

Хегел је био параноично-шизофрени поремећеник. Ал' како може да ми не буде кул лик који пљује азијаштине и дели читаву филозофију на грчку и германску :Д (и готово да има потпуно право).
Он није схватао Грке на тај начин на који сам ја навео, њему је са увођењем трансцендентних идеалитета Грчка мисао напредовала, иако је такав начин размишљања крајње не-грчки.
Нећу више постовати, изофтопичих га, а и морам се одјавити на пар дана.

Grci su od svih politeista bili najviše u pravu, i nekako najnormalniji.

Budisti su vrlo disciplinovani i umeju da izmere pet puta neku stvar, pre nego što je iseckaju. Ne trčkaraju grlom u jagode pre nego što dobro ne procene koje su posledice. Odlični taktičari, požrtvovani, zato su superiorniji od ostalih. Ali srž hrišćanstva je u trpeljivosti, i žrtvi, samo što je to odavno zaboravljeno. Svaka religija ima svoje dobre strane koje bi trebali prihvatiti. Što nas dovodi da je srž svih religija u judaizmu. Muhamedov kuran je baziran na konceptu biblije. Vidimo i uticaj biblije na budizam i njihovih 5 zapovesti.

Хегел је био параноично-шизофрени поремећеник. Ал' како може да ми не буде кул лик који пљује азијаштине и дели читаву филозофију на грчку и германску :Д (и готово да има потпуно право).
Он није схватао Грке на тај начин на који сам ја навео, њему је са увођењем трансцендентних идеалитета Грчка мисао напредовала, иако је такав начин размишљања крајње не-грчки.

ma skapirao sam ja tvoje ničeanstvo zbog kog veruješ da su sokrat i euripid najveća zla koja su zadesila evropu, zbog koga i jesi nepravedan prema platonu koji je vrhunski idealist i transcendentist a pritom bitan grk. zaboravljaš da su upravo grčki filozofi prvi kritikovali politeizam i ukoliko su bili teistični onda su radije bili monoteistični. zaboravljaš i da su platon i aristotel stariji od judeo-rišćanstva (ne hronološki već po uticaju na evropsku lfilozofsku tradiciju) i da su izvršili presudan uticaj na prve rišćanske apologete i svete oce a nikako obrnuto. platon i aristotel su ostali isti i danas ih možemo čitati bez ikakvih rišćanskih referenci, dok za avgustina i akvinskog važi upravo suprotno - da bismo ih razumeli moramo se obratiti platonu i aristotelu...

Gledao sam dokumentarac o budisti koji živi u šumetini i pripitomljava divlje pčele. Malo ga jebu stršljenovi koji kolju pčele i kradu med. On im postavlje neke zamkice ne bi li ih odveo dalje od košnica... i tako, teška borba...
- Što jednostavno ne otruješ stršljenove i uživaš u medu sa svojim pčelama?
- Ja sam budista... ne smem nikoga da ubijem.
svaka mu dala...

биди будиста је рсмо ништа не смеш