Prijava

samo državni sektor...

Moje iskustvo: Kada je trebalo da odlučim da li ću raditi solo ili ću se negde zaposliti, utrčao sam u jaslice (preko veze, naravno). Državna uprava, ustanova "na nivou". Radio sam pet dana i pobegao sve petama u dupe kada sam shvatio da ću za 6 meseci zaboraviti sve što znam od posla i da ću da postanem odvratni birokrata.
Sećam se, drugog dana, na stolu mi je već stajalo 25 nerešenih predmeta, ja navikao na privatnički tempo, počeo da ih rešavam ko mahnit, a preko puta sedi lik koji u upravi radi već 20-ak godina i sporim, uspavljujućim glasom izgovara rečenicu: "Polaaaako, ne žuuuuri, znaaš kako kaažuu, u državnoj upravi posao nikada nije gotov. Tiiiha voda breeg roniiii....."
Uz to, objasnili su mi da je plata srednje žalosna, da je mogućnost napredovanja skoro nikakva i da se napreduje po automatizmu, na svakih 5-6 godina.

Sve u svemu, u profesionalnom smislu katastrofa, u finansijskom smislu pristajanje na osrednjost.

Знам то, не причам о томе. Него да су у државном сектору махом занимања за које је потребно више образовање - отуд и већа плата.

Па да, у теорији је потребно више образовање али у пракси они на место нпр. руководиоца погона поставе неког ко можда има средњу школу и једва зна да се потпише али је зато дође 6 колено директоровој жени по бабине линије и ето ти како систем функционише. И онда је један такав надређен неком ко има факултет али је јада упао преко омладинске где му крајцују 40% плате..

Radio sam pet dana i pobegao sve petama u dupe kada sam shvatio da ću za 6 meseci zaboraviti sve što znam od posla i da ću da postanem odvratni birokrata.

Свака част.

Morate imati na umu da od 1990.godine niko u Srbiji a ni REGIJONU nije osim sportista došao do velikih para na pošten način. Čak i one koje je usralo na neki volšeban način.
Ili su prevarili ortaka, ili državu (što je još i najmanji problem jer su zakoni bili toliko idiotski da ih je od do bilo besmisleno poštovati) ili klasičnim vidom prevare.
Ljude s kojim sam ja imala priliku da radim ili ne radim ali se susrećem čim vidim da vozi džip i tako ta sranja koja idu uz to su najobičniji klošari. Ako ne danas- izjebaće te sutra, para u principu i nemaju i sav taj fol im služi da bi imali koristi od tog šatro imidža jer je narod stoka i pali se na te stvari i takvom rado daje u posed svoju crkavicu.
Prave gazde voze auta do 10 milja evra, ne ofiraju se okolo na taj način a da li ceni radnika ili ne to zavisi od čoveka do čoveka, ako mu je zaista neophodan čuvaće ga makar bio džukela od gazde.
Ko god mi je rekao da je samo ušao na neki konkurs i dobio posao tek tako- laže.
Iole većih poslova nema mimo štele i politike, ugrađivanja i tala sa ovim ili onim bajom za koga kad vidiš da je on taj od koga zavisi ne možeš verovati jer nikad to ne bi pomislio na prvi pogled jer se dotad ponašao kao fin i pošten.

Ауроро брате ти си много исфрустрирана и разочарана у живот, не ваља ти то, опусти се мало.

Nisam, čini ti se gambore. To moji postovi samo tako deluju. Jedino čime sam ja isfrustrirana je ljudska glupost. A nije ti ni to neka frustracija u tom smislu koji ti spominješ. Evo da li bi ti, jesi bezobrazan i bahilast ali ne verujem da si glup momak- da li bi ti bio fasciniran ljudskom glupošću da ti dođe radnik tamo neke 1998.godine na posao NKV radnika dok je, mislim- tad plata službenika na jaslama bila oko 120 demona, plafon i da se raspita za posao. Plata- 250 demona. Kaže- NEMA GOVORA, JA SAD GDE RADIM ZARAĐUJEM paz sad 800 maraka! I tu ti nastupi dramska pauza, svi je gledamo, ne moš verovat'. Kažem joj ja- Aman ženo pa što ti tražiš drugi posao, de i nas vodi tamo, tek će Pametna- Pa tražim zato što nisam dobila platu 6 meseci. -Koliko radiš? -Sedam. - E ako ćeš takvu platu ja ću ti dati milju. I sad ti meni kaži da li je ona ili ja nenormalni? Evo da ti pojasnim to ti je kao kad bi danas za NKV ušao negde u Srbiji i nudi ti se plata od 350 evra a ti mi pričaš da za taj isti posao DOBIJAŠ hiljadu evra.
Ne bi verovao koliko mazohizma ima među radnicima, eto ti dokaz onaj jadnik što sebi jede, reže štalivećradi s prstima u Pazaru. Ko je njega terao da on radi tolike godine bez plate? Što nije išao ranije iz te firme? Ne, nego to je taj jugoslovenski rezon- čuvaj pos'o, sigurica. Nema više nigde sigurice.
Uostalom pet tema uključujući i ovu su ti kao domine, sve je to vezano. Evo npr. tolike su dadžbine u ovom poslu i nenormalne stvari da je isplatnije zatvoriti i ići na jasle. Nezaposlenosti. I bole me kurci, šta fali?
Pričamo neobavezno, evo pitaćemo javija za koji mesec pošto je ušao u privatluk kakvi su mu utisci.

Хахаха, каква гуска...

Ljudi, drago mi je da ste se odazvali, još mi je draže kad vidim da se 90% slažem sa vama...Ko hoće da doda nešto nek stavi...