Prijava

Неки од вас су чули, неки нису за закон који покушава да се прогура у УСА конгресу који би, како кажу, осакатио интернет кавог га ми данас познајемо. На удару су пиратски и сајтови са сумњивим мотивима и дозволама за дељење и стримовање садржаја (да, чак и YouTube). Скидање пиратерије би постало дело равно кривичном делу крађе, нимало различито - то контам да би важило за УСА - а провајдери би били присиљавани да блеклистују пиратске сајтове, претраживачи да их скидају са претраге и све у том стилу.

Лобисти који гурају овај закон су моћни играчи - асоцијације филмске и музичке индустрије (IPA, MPAA...) привредна комора УСА и остали а противници акта су такође зајебани играчи: Google, Yahoo, Facebook, YouTube, Twitter....

Више информација о томе можете да пронађете просто гуглајући појам SOPA.

Шта мислите, какве су шансе да ово прође?
Ако прође, да ли ће то нама шта променити?
Да ли то значи да нећемо више моћи да скидамо филмове Иване Жигон и музику Неше Галије?

Jedna stvar me puno nervira, a to je kad ne mogu da apdejtujem plejlistu novim pjesmama.

Biće piraterije i ako se to obistini Ripli, al ne razumijem kako bi ovo išlo na korist muzičara, ako nikad nisam čuo nečiju muziku, zašto bih kupio njihov cede ili pošao na njihov koncert? Preview (čitaj download) prvo pa onda sve ostalo, drugačije će malo teže ić.

Ako prođe neće se ništa promjeniti kod nas na Belkanu, dok u nekim drugim organizovanim zemljama u kojima postoji neki kurci palci možda i hoće.

Neko sam vrijeme provodio u Italiji i nisam znao da ne možete da otvorite piratebay, jednostavno kada otvorite tu stranicu izbaci vam obavještenje od karabinjera sa kojim ti govore da je piraterija i da je zabranjeno.
Vjerujem kada bi se to uvelo da bi policija imala uvid i pristup našim provajderima i tako bi čekirali koji je protok podataka bio tokom cijelog mjeseca i onda sumnjive bi 'apsili, što je apsurd, al ajde.

У курац, ако се то деси мораћу да почнем да јебем недајбоже.

Ako se to desi,net necu koristiti vise skoro nikako,jer jebes net bez ttih stvari...

Реално пиратерија је примарна функција интернета.

Реално пиратерија је примарна функција интернета.

Tačno,ako se ovo desi garantujem da će se broj ljudi na internetu smanjiti za bar 40 %

Реално пиратерија је примарна функција интернета.

Vala baš! Pa neću valjda samo vijesti čitati i tak neke gluposti.
A ne znam kako može fejZbuk biti protiv toga kada ne dozvoljavaju da se preko četa ili pvt-a pošalje link sa npr. Pirate Bay-a...

Што се мене тиче, пиратбеј је страва и не би га требало забранити, јеби га, јесте да аутори губе много (а можда и не?) кад скидамо музику, филм, али нама је лепо. Што се мене тиче, ја четвртину музике са компа имам на оригинал дисковима, али сам против овога, јер ће нам онда интернет служити за слабо шта (како коме, наравно).
Шта сам сад ја овде написао, бога питај.

To je dobra stvar, ali da ja živim u državi koja će da mi podari platu od 3000 ojra, i neke povlastice. Pa onda bi me bolio đoka da li ću da kupim original igricu i cd muzički.
Ali tako nam je kako je.

Npr. u Rusiji i jos nekim zemljama piraterija je zakonom dozvoljena, i kako ce meni u Srbiji neki Amerikanac da zabrani da skinem nesto sa nekog ruskog sajta? Da nece u Hag da me tera?

Npr. u Rusiji i jos nekim zemljama piraterija je zakonom dozvoljena

Дај ми више информација, никад нисам чуо ово, али нешто ме не чуди, па ми кажи мало детаљније ако знаш.

Дај ми више информација, никад нисам чуо ово, али нешто ме не чуди, па ми кажи мало детаљније ако знаш.

Све што се издало у СССР, било је доступно свима. Дакле, напишеш уџбеник и свако може да га ископира за себе. Е, сад, фора је била у томе што то људи нису радили, куповали су оригиналне књиге, јер су биле јефтине, пошто је држава јако много улагала у науку (а и данас улаже), па си буквално плаћао само за књигу као предмет, а не и за садржај књиге. А ни ауторима није било битно да ли ћеш да ископираш, пошто су били добро плаћени.

Е, они су ту своју политику пренели и на стране ауторе, што је направило проблем.

i kako ce meni u Srbiji neki Amerikanac da zabrani da skinem nesto sa nekog ruskog sajta? Da nece u Hag da me tera?

Тако што ће провајдерима послати налог да блокирају приступ пиратским сајтовима уколико желе да имају приступ другим великим сајтовима попут Фејсбука, ЈуТјуба, Јахуа, Гугла и сл.

Углавном, ако се деси нешто од тога, појавиће се ''пиратски'' сателитски провајдери, а у најгорем случају, вратићемо се на куповину музике и филмова по хаусторима, од Солиситора и сл.

i kako ce meni u Srbiji neki Amerikanac da zabrani da skinem nesto sa nekog ruskog sajta? Da nece u Hag da me tera?

Наложиће својој пословници да те апси и суди ти. Ако не послуша, изоловаће је. Док се не опамети.

'Оће то.
Ако КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ ПРОЂЕ, биће пун курац протеста и срања, 'начи нема шансе.
Народ ће се борити против забране пиратерије.

Daleko su jaci facebook ili google od filmskih asocijacija tako da nema sanse da prodje ovo.

асоцијације филмске и музичке индустрије

Ако пиратерија успе да уништи ове две индустрије, биће то највећи допринос интернета човечанству.

'Оће то.
Ако КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ ПРОЂЕ, биће пун курац протеста и срања, 'начи нема шансе.
Народ ће се борити против забране пиратерије.

Пази, неће. Зато што то још неће да заживи код нас. Власници ауторских права су свесни да на нашем тржишту могу да буду присутни једино тако што ће да дозволе људима да скидају ствари за џ. Кад би дошло 10 000 клинаца на концер Мејдена да нема пиратерије? Од тих 10 000 људи, само 300-400 је чуло музику на оригиналном медију, ЦД-у или плочи. То важи и за много веће и значајније извођаче. Кад би забранили пиратерију код нас, никакво тржиште не би имали. До забране пиратерије ће доћи тек онда кад се овде (као у Америци рецимо) толико повећа стандард, да људима постане сића да купе оригинал ЦД.

Исто важи и за оперативне системе. Малтене сви смо повезани на интернет преко пиратског софтвера који могу да нам блокирају док кажеш пиксла, али не желе. Мајкрософт капира да је боље да 90% људи код нас користи његов софтвер, макар он био пиратски, јер ће сачекати да се побољша стандард, а онда ће људи почети и да га купују масовно.