Prijava

Razlozi za:

1 - U posebnim ustanovama sa strogom unutrasnjom kontrolom bi se na recept davao cist heroin, nemesan misomorom, pepelom i gipsom u tacno odredjenim dozama. Ne bi postojala opasnos da narkoman umre od overdoza. Svi slucajevi kada je neko umro od heroina su se desili jer su dileri prodali nedovoljno djubretom razblazen heroin pa su umrli od doze koja im je inace bila taman.

2 - Kada uzimaju cist heroin narkomanima se popravlja opste zdravlje. Supstance kojima se razredjuje heroin su cesto opasne po zdravlje koliko i sam heroin. Koliko moze biti zdravo ubrizgati sebi misomor direktno u krv? Zdravlje narkomana je u mnogim slucajevima dodatno naruseno time sto se odricu hrane da bi kupili drogu.

3.- Takodje im se vracaju drustvene sposobnosti, postaju radno sposobni.

4 - Narkoman koji ne mora da plati svoju dnevnu dozu je narkoman koji ne preti roditeljima nozem da mu daju sav novac iz kuce. Narkoman ne mora znaciti isto sto i kriminalac.

5. - Najlepse, narko-dileri nemaju nikakvu korist od toga da navlace maloletnike na heroin jer i oni, cim se navuku mogu dobiti heroin za dz. i ne prave im posao.

6. - Hiv i hepatitis B i C ne bi vise bile bolesti svakog drugog-treceg narkomana.

7. - Narkomani bi vremenom bili naviknuti da heroin puše umesto da ga ubrizgavaju u krv. Na taj nacin je u toj meri manje stetan da je fizicko propadanje daleko manje. Heroin bi se prodavao pripremljen za pusenje, ne bi ga bilo moguce ubrizgati u venu.

8. - Na sudskim sporovima drzava bi ustedela ogroman novac, kao i policija na radnim satima.

Razlozi protiv:

1. Heroin je skuplji nego metadon. Drzava bi morala izdvojiti veliki novac za ovo.

2. Hiv, hepatitis B i C ne bi vise bili briga onih koji se kolebaju oko toga da li da pocnu uzimati heroin.

3 Na ovaj bezbedniji nacin uzimanja heroina motivacija narkomana da prestanu sa stetnom navikom bi mogla izostati.

-------------------------------

Krajnji cilj ove ideje nije "besplatan heroin za sve nas" vec lecenje narkomana do potpunog ozdravljenja.

gledao sam u jednoj emisiji o narkomaniji ovo što si opisao, i to postoji u Norveškoj (osim ovoga što si napisao oko pušenja umesto davanja u venu, tamo im medicinsko osoblje daje u venu).

samo daleko od toga da bih ljude koji tamo odlaze nazvao radno sposobnima. baš je bio jedan mladi par. samo beživotni pogled i motoriku da im vidiš. jedva da su sposobni da žive.

EDIT: ali da, ja sam apsolutno za to. to je daleko bolje rešenje za društo a i njih nego ovako kako je sada u većini zemalja.

Verujem ti, heroin je bas zajebana stvar. Kad sam rekao "Radno sposobni" mislio sam na posao moderatora :)

joooj, gledao sam to.
meni je bilo i mucno i tuzno, kako su oni izgledali.
nesto mi ne izgleda realno ozdravljenje od onoga.

Rasprostranjenost narkotika nije samo problem Srbije već i ostatka planete tako da problemu treba pristupiti globalno, za početak možda roknuti nuklerake na Avganistan i Pakistan, zatim Kolumbiju. Šalim se mada tema uopšte nije šaljiva, ali problem nisu samo već postojeći narkomani već i budući, a dok se mozgovi dokone omladine ne usmere u nekom perspektivnijem pravcu ništa od toga.
Što se lečenja postojećih tiče, postoji mnogo metod od lopate po guzici do ovih civillizovanih (gorenavedenih) ali ni jedna se u praksi nije pokazala kao dovoljno delotvorna.

P.S.
Ne dao Bog malo "poštenijeg" dilera (koji malo manje preseče hors) odmah čuješ kako je deset lokalnih narkomana oteglo papke.

ja nisam gledao :(
a sta tacno znaci na recept?
kako bi se dozirao?
kako bi se pocinjalo sa heorinom?

znaci, navucem se na ulici, pa onda mogu za dzabe da se radim? ili bi se placalo, iako bi bilo na recept?

generalno sam za ovo, posto nikakvi zakoni i zabrane ne igraju nikakvu pozitivnu ulogu ovde. covek jednostavno to radi ili ne. bez obrzira na bilo sta drugo.

Imam jedno interesantno zapažanje... znate već, kako sve funkcioniše ovde kod nas, pa na osnovu toga zamislite i vi situaciju, u kojoj bi se SVE ovo gore pomenuto, odnosilo na ALKOHOL!?
Pa mi recite, kako bi to izgledalo?
A mislim da je svima jasno, da bi TO, što bi se dešavalo kad bi alkoholičarima davali alkohol, bilo 8-10x gore sa narkomanima i herinom!

Malo konfuzna rečenica, ali se nadam da ste razumeli šta htedoh reći!

to sam i ja manje više hteo da pitam samo nisam uspeo rečno da se odrazim :D
šta znači heroin na recept? pivo dnevno? dva? tri? sedam? šta ako hoću 8?

U ovom pogledu normalnije mi deluje Iran, gde vesaju dilere droge nego Norveska.

@Surovi: Znaci koliko ti prepisu strucna lica u belim mantijama. Ja recimo sebi cesto prepisujem koliko mislim da mi je potrebno, (ne heroina, naravno), iako nemam nikakve kvalifikacije za izdavanje recepata. Zato se prica da sam alkoholicar.

nekako mi to ispada kao da idem da mi prepišu recept da bih se lečio nečim od čega se lečim.
prvo, neću da se lečim, a drugo, neću onoliko koliko treba, nego onoliko koliko želim :D

ne znam, moralnije mi je nekako da se prodaje u prodavnici ili apoteci štagod.

Не знам зашто си овом разлогу дао споредну улогу, али укидање прихода мафији, преузимањем тржишта хероина од стране државе, је сам по себи довољан разлог за "легализацију". Не само да би довело до пада криминала везаног за сам хероин, већ би смањило и остале активности којима се дилери баве, мање лове би одлазило на корупцију... а све то би растеретило и полицију.
Али са овим на рецепт се не слажем. То би значило да им сви ми преко пореза плаћамо уживанцију. Нек га плаћају сами као и до сада, само нек купују у апотеци. Безбедније је, и за нас, и за њих.
Иначе у том документарцу који спомињете има пример из Шведске где им држава нађе посао (продају новине и сл.), тако да, ем што раде, мање и краду. А дозвољено им је да се рокају на сред улице, ако хоће. А ко је имао прилике макар да одгледа филм, ако не да види уживо, зна да ће се клинчадија најефикасније одвратити од хероина ако сваки дан има прилике да види усране, погубљене полулешеве.

Ova emisija o kojoj Kaizen govori bila je na National Geographicu.

Emisija prati sudbinu jednog para, ona i on prodaju nekakve časopise na ulici da bi zaradili za drogu. Onda odlaze na ,,safe place" GDE NE DOBIJAJU HEROIN (koliko se secam), vec samo ciste igle i medicinsku zastitu.

Ovo pod tri ne može biti istina. Kakav radno sposoban uživalac heroina?

Najviše što može jeste da prodaje stare novine, tj. da prosi i žica novac na ulici.

Kakav radno sposoban uživalac heroina?

Буразер ми је причао о једном пајдоману са којим је радио у некој маркетиншкој агенцији. Каже да је био далеко нејбољи од њих тамо, и поред тога што се редовно одрађивао на послу. Отпустише га када су нешто посумњали и нашли му пун курац кашика из канцеларијске кухиње у фијоци.

Мада, ја капирам да је тај лик изузетак, или је природа посла таква да га хорс није претерано ометао у извођењу истог. Већина пајдомана није низашта.

I ja mislim da je kolega tvog brata bio izuzetak!

Pa zamisli da progresivno pijes svako vece, najkvalitetniji viski ili sapmanjac!

Ne bi bio ni zasta! Ne bi mogao normalno da radis. Na duži rok nikako!

A kamoli, osobe koje uzimaju takvo sranje pomesano s heroinom.

Uvek ima izuzetaka.