Prijava

svaki čovek koji pređe preko semafora na crveno je zločinac

i psihopata?

Warnere, Zenone!

Валдемар је у праву, та психичка обољења и фрустрације су превелики изговор људима. Нема оправдања никаквог за срања јер човек није животиња да не може да се контролише и да нема контролу својих акција.
Разлика између криминалаца и социопата је у томе што социопата нема осећања, нема емпатије нити ичега сличног и свеједно му је да ли пере зубе или некоме лупа чекићом по лобањи а криминалац својевољно иде против свог осећаја да је нешто погрешно.

Ali opet ne znam, ako neko ima psihopatski karakter, i ako postoji psihopatska struktura njegovog mozga, zašto je jedan psihopata različit od šizofrenog ubice, pa psihopatu iza rešetaka, a šizofreničara na lečenje? Zašto je psihopata slobodan da odgovara pred zakonom, a ovaj drugi nije.

Ti u stvari hoćeš da kažeš da je svaki čovek koji počini zločin psihički bolestan?

Psihički bolestan, manje ili više poremećen, ali nemoj sad da mi brkaš zločin sa prelaskom semafora na crveno, jebi ga.

Зато што психопата може да се контролише а шизофреничар не, има пар ликов ау глави и сви су ненормални. ПСихопата не повлачи одмах и да је социопата, на пример негде сам читао да мушкарци са повишеним нивоом тестостерона често имају некакве психопатске нагоне, вероватно сам читао на нету или тако неком ирелевантном срању али не значи да је нетачно. Према томе међу нама овде мора да има неко коме понекада падне на памет да уради нешто глупо али се суздржи, јер зна да то није у реду док шизика то не може а социопату једноставно боли курац, нема осећаја да тако нешто није кул.

Зато што психопата може да се контролише а шизофреничар не

Psihopata može da se kontroliše, ali ne može da HOĆE da se kontroliše. Mislim da je ovde stvar jednostavno presečena sekirom zato što mora negde da se preseče, ali bi moglo i drugačije to da se seče. Na primer, psihopata je svestan šta čini: on izmasakrira čoveka i uzme mu novčanik. Rezultat: čovek izmasakriran, psihopata zadovoljan. Ali šizofreničaru glasovi kažu: Izmasakriraj ga, to Bog od tebe zahteva. Rezultat: čovek izmasakriran, šizofreničar zadovoljan. Samo to što čovek ima ludačke ideje ne mora da znači da ne bi mogao da im se odupre, pa mi tu i nije toliko relevantna razlika između psihopate i šizofreničara.

Traži se uzročno-posledična veza između određenog psihičkog stanja i onoga što je po zakonskom opisu krivično delo. Da bi neka dela postojala mora se biti uračunljiv. Teško ubistvo nije ono sa mnogo mrtvih ili samo sa gnusnim izvršenjem (mada ovo "gnusno" je relativno, niti je zvaničan termin) već se traži i svesnost.
Ja bih psihopatom nazvala osobu koju takvu naziva sredina jer je se plaši. Deluje opasno po okolinu. "On je potpuno svestan svog dela i sa umišljajem silovao žrtvu i izbo je 23 puta." Takođe, psihopata je i onaj na izdržavanju kazne u ustanovi zatvorenog tipa, nesvestan svog dela, ili polusvestan (zavisi) ali baš zato ne može biti pušten u šetnju bez nadzora. Isto jer se okolina može uplašiti, postoji realna opasnost od ponavljanja dela.

Сад сам се погубио скроз, закомпликовао си га баш. Мислим да је та разлика да неко може да се контролише или не може у ствари због чега неко иде у болницу а неко у творза. Јер ако не можеш онда ти нешто фали, болестан си и треба ти лечење а ако можеш а нећеш, онда творза и товарење у буљу под тушем. И то ми је исправно.

Nemam pojma. Valjda ni sociopata nije birao da bude lišen empatije, niti je psihopata birao svoje stanje, kao što ni šizofreničar nije birao da prima božji status update.
EDIT U suštini, nisam siguran da smo mi ljudi toliko slobodni koliko zakon pretpostavlja.

Али психопата није лишен емпатије, то је социопата. Психопата је нормалан човек са ненормалним нагонима које испољава, капирам да сви имамо неке ненормалне нагоне али се контролишемо, тако да ми је логично да је психопата онај који то и ради.

Da, prebac, htedoh reći sociopata, a sad ću i da ispravim post :)
EDIT Mada, znaš, ovo dvoje se često uzima kao sinonim. I čitam sad da je psihopatija posledica razvoja mozga, a sociopatija pretrpljenih trauma, i da su psihopate oni koji su bez emocija, sa sociopate se samo ne snalaze u njima?

Znači, može se biti opušteno psihopata, ali samo da nema publiciteta. Zapravo, onda nisi psihopata, samo normalna osoba, svakodnevna.

A razlog je korist zbog patnje. Nesreća je za mnoge višestruko korisno stanje. Koji je smisao života ako nisi jadan, ako ne patiš drugačije. Niko to ne razume, to su nepravilno uzgajani ljudi.
Nije to jednostavno, mada se i ne čini tako. U nekim zemljama uračunljivost se proverava na svake tri godine i ako osoba ozdravi, onda može da se pusti i da se bez problema resocijalizuje. Nije isto biti psihopata u Srbiji i u Norveškoj, tako da i odgovor za razlog zaljubljivanja nije isti. Ovde se zaljubljuju u psihopatu jer tako mogu da snime album ili dobiju skupu torbu.

Чек бре, зар није обратно Валдемаре, психопата се не сналази у емоцијама а има их а социопата их нема? Скренули смо са теме скроз, нико ништа о томе зашто се жене заблесе у такве није рекао.

ек бре, зар није обратно Валдемаре, психопата се не сналази у емоцијама а има их а социопата их нема?

E, jbg, nisam psiholog, ako su lagali mene, lažem i ja. Evo šta sam čitao, npr.

Među onima koji veruju da se sociopate i psihopate razlikuju, sastavljen je spisak osobina koje ih odvajaju. Sociopata ima tendenciju da bude nervozan i lako uznemiren. Najčešće su neobrazovani i žive na društvenim marginama; nisu u stanju da zadrže stalni posao ili da ostanu na jednom mestu. Ponekad formiraju zavisnost od strane pojedinca ili grupe, iako nemaju obzira prema društvu u celini. U očima drugih, sociopate odaju neki nemir. Ukoliko počine zločin, najčešće to urade neorganizovano i spontano.
Psihopate su, sa druge strane, veoma šarmantne ličnosti. Manipulativni su i lako pridobiju poverenje ljudi. Naučili su da oponašaju emocije, tako da drugim ljudima izgledaju kao “normalni”. Najčešće su obrazovani i imaju stalan posao. Neki od njih su toliko dobri u manipulaciji da imaju i porodicu i druge dugoročne odnose, a da niko u okolini ne posumnja u njihovu pravu prirodu.
Kada psihopate počine zločin, pažljivo planiraju svaki detalj. Zbog ove razlike u metodama zločina, razlika između ovih poremećaja je možda važnija za kriminologiju nego psihologiju.
Drugo verovanje je da je etimologija ovih poremećaja različita. Prema Dejvidu Likenu, bihejvioralnom genetičaru, psihopatija potiče od fiziološkog defekta u mozgu koja ima za posledicu nerazvijenost dela mozga odgovornog za kontrolu emocija i impulsa. Sociopatija je više proizvod traume u detinjstvu i zlostavljanja. Prema ovom modelu, stručnjaci veruju da su sociopate sposobne za empatiju ali samo u određenom kontekstu.

Скренули смо са теме скроз, нико ништа о томе зашто се жене заблесе у такве није рекао.

Tačno. Evo neka se javi onda neka Vukajlijašica koja je zaljubljena u nekoga ko je na bilo koji način poremećen i neka nam ispriča nešto o tome.

Скренули смо са теме скроз, нико ништа о томе зашто се жене заблесе у такве није рекао.

Srodno ovom pitanju je pitanje: Kada su se vampiri od monstruma pretvorili u seks-simbole? Seksualizacija nasilja je sve prisutnija u modernom društvu i kulturi, i uopšte nije čudno što se to dešava. Seks i nasilje su povezani na jednom dubinskom, biološkom planu, pa potiskivanje agresivnih nagona iz svakodnevnog života dovodi ih u sferu mašte, gde se sreću sa potisnutim seksualnim nagonima, i pošto nikada i nisu bili naročito daleko, tu se spoje, i VOILA! Dobijemo osobu seksualno opsednutu mračnim stranama života.
A da je to neka novost... Hm...
http://img.over-blog.com/232x235/0/51/11/65/a-venir-6/Sade.png

Ja baš mislim da ovi iz opisa u prvom postu nisu agresivni prema svojim ženskim polovinama. Ceca je uvek govorila da je Arkan bio nežan suprug i divan otac deci. I Kristijan, Kristijan pisao ljubavna pisma za svaki dan proveden na odsluženju. One jednostavno vide osobe u njima, uz koje ide neka moć, privilegija, nasledstvo, romantika. Ja stvarno ne znam čemu iščuđavanje na ovu temu, kao da živite ne znam gde pa zaboravili običaje i arhetipove vojskovođe, alfa mačo primata.

Eh, Kristijan. Pa to je bar umetnička duša.

Ovo zadnje mislim na ljude koji ne spadaju u nadprosečno inteligentne. Nisam baš dobro zaokružila mišljenje kucam preko moba, ali msm da je sad jasnije.

Psihopata pak u tome SVESNO UŽIVA.

Pa dobro, ali šta ti misliš o osobama koje se zaljubljuju u te što svesno uživaju? Da li je u pitanju želja da se bude žrtva, a sklonost prema predatorima u kavezu otud što sopstvena fantazija ne sme da se istera do kraja?