Prijava

Значи 'вако... Занима ме следеће:
-Да ли је неко имао искуства?
-Где сте ишли?
-Колико вам је времена било потребно да бисте стигли до жељене дестинације?

У суштини, све могуће што би послужило као добар инфо, пошто планирам да идем из Београда до Ст. Петерсбурга...
Ишао бих Београд-Клуж-Киев-Минск-Виљнус-Рига-Талин-Ст. Петерсбург, а у повратку Ст.Петерсбург-Каунас-Варшава-Краков-Будимпешта-Београд...

Да ли је ико путовао аутостопом овим земљама и градовима, или има ли било какав инфо што се тиче неких цена везаних за ове градове? Пишите све могуће.

Што мање спема, био бих захвалан, пошто стварно желим да одрадим ову причу и потребан ми је што већи број добрих информација...

https://maps.google.com/maps?saddr=Beograd,+Srbija&daddr=Bukure%C5%A1t,+Rumunjska+to:Ki%C5%A1injev,+Moldavija+to:Kiev+Oblast,+Ukrajina+to:Minsk,+Bjelorusija+to:Vilnius,+Okrug+Vilnius,+Litva+to:R%C4%ABga,+R%C4%ABga+galvaspils%C4%93ta,+Latvija+to:Talin,+Estonija+to:Rusija,+Sankt+Peterburg,+Saint-P%C3%A9tersbourg+to:Warszawa,+Poljska+to:Krak%C3%B3w,+Poljska+to:Budapest,+Ma%C4%91arska+to:Beograd,+Srbija&hl=hr&ie=UTF8&ll=55.203953,45.439453&spn=20.473134,57.084961&sll=44.820556,20.462222&sspn=0.395486,0.891953&geocode=FUzoqwIdjjo4ASm9P7XXo3paRzHkfhfyXGS4HQ%3BFc8QpgId1zaOASlPrTy_OvmxQDEoppx84zIGrA%3BFauSzQIdTxa4ASmhabcoNnzJQDE83UlXMNbRNw%3BFVe_-wIdeXbVASn3ikX8Xc7UQDEHXSB7rwrgpg%3BFeByNgMdS6KkASnTah5b08_bRjHZcLXdU7hhCw%3BFWp-QgMdGL6BASn1CGRc-5PdRjFA3OlwjNEABA%3BFRvuZAMdX81vASntPQflsM_uRjEw_vJozc8ABA%3BFQIGiwMdLbR5ASm_FlbfmZSSRjFwYvwYbbMABA%3BFcSakgMdVYbOASntZUrHjDeWRjH_joSrP2fHbQ%3BFSz2HAMdBZ9AASkBn4aaZsweRzH80-qIKr7wcg%3BFQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFabE1AId9okiASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFUzoqwIdjjo4ASm9P7XXo3paRzHkfhfyXGS4HQ&oq=beograd&mra=ls&t=m&z=5

EDIT: Ovde pise da se ide BG-Bukurest-Kisinjev-Kiev, i to mi je bila prvobitna ideja, ali za Moldaviju trebaju vize, pa nije izvodljivo, tj jeste, ali je bacanje para i cimanje, pa sam promenio na Kluz-Kiev...

Види, није то паметна варијанта, све и да идеш у друштву. Ако баш толико хоћеш да експериментишеш, боље то ради на западу. Ово ти каже лик које много готиви словенске земље, Рује и Украјинце понајвише, и који планира да иде да види Украјину, Азербејџан, Јерменију и Грузију а већ је шпартао Русијом.

Разлога је много. У Пољској можеш лоше да се проведеш у ако прођеш у црвеној дуксерици погрешним делом града. Дужа коса или мајица са неким метал бендом ти гарантује дебеле батине на много места у Украијни или Русији. Пљачка те чека на сваком кораку у скоро свакој наведеној земљи. Све камионџије спавају са неком штанглом у руци. Ово схвати буквално и дословно. Ретко ко зна енглески, а руски ти може обезбедити и клопу и батине. Много ти је боља варијанта да ако већ хоћеш да доживиш тако нешто, да идеш колима са пар ортака. Много је сигурније, а и не треба ти смештај. Парадоксално, најсигурнија је Белорусија. Мада не знам како су они настројени према Србима.

Ако баш хоћеш да идеш, пар савета:

Кинту дели у триста различитих џепова, заџепака, чарапе, гаће... Better safe the sorry.
Представљај се као Србин и православац у свим ћириличним земљама, у принципу може само добра да донесе. Ал опрезно у Украјини, они су подељени. У осталим језик за зубе. Пољаци су ти велики католици.
Ако се снабдеваш по локалним пијацама, држи новчаник у руци, а руку по могућству у гаћама. Постоји могућност да ћеш остати и без гаћа свакако. Избегавај све могуће уличице.
Црква понекад може да донесе смештај и клопу.
Обавезно купи водич и неку књигицу да помогне око споразумевања. Макар и да кажеш добар дан. Много значи кад то кажеш на локалном језику. Овде знам доста пандура који кад се странац обрати на енглеском само кажу - не разумем, амбасада. Овде си, јеби се, научи бар да кажеш добар дан или довиђења.
Купи водич за бициклисте, много добра ствар - имају списак јефтиних преноћишта, добре клопе и ствари за видети.
Мито од двадесетак евра често много помаже. Ал некад се спреми и на сто.
Осигурање обавезно, убеђен сам да си свестан, али да подсетим.
Покупи бројеве телефона и адресе наших амбасада/конзуларних представништва под обавезно. Запиши их на пар места, и такође пошаљи сам себи мејл са њима.
Одвој кинту за злу не требало. Лупам, 1000 евра трошкови, 300 евра непредвиђено, и 500 евра ушивено у јакну за злу не требало. Ако баш нешто опасно издуваш (што се нажалост лако може десити) да убрзаш неке ствари или купиш карту за до куће.

Направи списак шта ти може затребати и напиши га. Често ћеш га допуњавати, а много значи, да не заборавиш неке ствари.

Hvala na savetima. U sustini sam svestan svega... E sad, Zapadnu Evropu sam manje vise celu obisao, istok i Rusija su mi mnogo velike zelje... Nemam te pare da bih isao u svako zasebno, pa bih u drustvu probao da dodjem do St. petersburga na ovaj nacin. U Rumuniji i Poljskoj sam bio, neki drugari su bili u belorusiji, tako da imam dosta informacija sto se tice tih zemalja. Uglavnom bih spavao u hostelima, tako da to ne bi bio problem.. Ko god ima info neka pise, a ti Borko cega god da se setis, dodaj. :)

Ako ti neka deca traze dolar, daj im.
Ako te neke ribe muvaju po hostelima, goni ih! Hoce da te prodaju organizaciji koja iznajmljuje ljude bolesnicima koji ih muce i ubijaju.
Gledao sam dokumentarac o ovome.

А што не кренете колима? У Русији је нпр чорба прошле године била од 35-55 динара. А смештај вам треба само због купања. Свакако обрати пажњу на водиче за бициклисте. Просто нисам могао да поверујем колико информација има тамо. Друго колико друштво?

nema veze sa ovom temom al drugar jedan otišo sa dva ortaka u neku rusku pripizdinu, neka selendra u sred rusije, kao hteli da odu u neko malo mesto da žive tamo jedno mesec dana bla bla...četvrtog dana su se vratili kući jer su već dva puta bili dobili poprilične batine od meštana bez ikakvog razloga, + su ih jednom opljačkali.
A ako nije lagao kaže da su prvo svratili u moskvu i kaže da su ih panduri strpali u maricu kad su skontali da su turisti i vozali ih malo po gradu i svakom od njih uzeli pare tipa nekih 50e svakom....oni kao počeli pandurima ''no no mi srbija, braća!!'', kaže boli ih baš kurac koja crna srbija vadi pare da ne bude pendrekom po bubrezima

Срања има, ал то што пишеш је равно Толкину. Пре ће бити да је правио неко срање/спуцао све паре у Москви. У Москви можеш да спуцаш пар сома евра док се окренеш ако не припазиш.

Inače, ja ne razumem ljude koji pristanu da povezu bilo koga u svom autu kad su sami u njemu...kolko god neko bezopasno izgledao nikad se ne zna koje su mu namere.
Ja u životu nisam nikoga pokupio...kad sam paranoik.

Jebi ga, Pezose, to ti je lutrija za obe strane :)

У Ростову је то нормално. Дигнеш руку, питаш докле, ако ти је успут уђеш и возиш се за фазон 200-300 динара. Сви су таксисти :) али ал они лудачки возе... Правила су тамо више нешто као смернице.

Али заиста не знам како је на дужим релацијама.

Мада су им карте смешне. Нпр, Москва Дњепропетровск, повртана возом је око 50 евра, а то је око 1600 км и двадесетак сати вожње. Примера ради треба ти скоро 100 евра за БГ - Праг бусем, а много је краћа релација, око 900 км.

Друго колико друштво?

ja i jos jedan, eventualno 2 drugara... A kolima ne mozemo jer nemamo kola, a i mnogo para bismo pukli na gorivo, to je 5500 km ukupno... :D

Ovaj drugar ima iskustva, isao je pre 2 godine Zapadnu Evropu obilazio, ali drugacije je to...

Овај ме подсјећа на Бруса.

Hahah najjače sa Paravinjom.

BRUS PARAVINJIŠE! HAHAHA

Stopirao sam x puta i kupio stopere. Tri slucaja pamtim.
1. Jednom sam isao do nekog sela i pokupio me cigan sa drecavo zuto/zelenim borusija dortmund stojadinom koji je imao mercedesov znak napred i na volanu. Secam se da je ona lutkica trol visila sa retrovizora a iz kastofona mu je picilo-"Idemo na Mars"!!!! Realno, tako sam se i osecao.

2. Od Ade do Ulcinja. Neki balavan u pravoj mecki al staroj, sa pekinezerom koji mu je ispisao ceo auto i pojeo sedista. Totalna suprotnost. Jos ja nesto uzeo da kenjam o balvanima, sve nest slucajno a vidim on me sve nesto gleda. Mislio sam da ce me odvesti negde i odvaliti od batina.

3. Povezao od Temerina do NS. Imao je jedno 40-45 godina. I pita me on za ulicu gde je u NS. Ja ga pitam sta ima tamo, da probam da mu odgovorim gde je. Poceo on da se ustrucava i kaze:"Muski smo, razumemo se". Ide da krese neku kurvu od 23-4 godine za 1000 dinara i mora da stigne do 11 a niko nije hteo da mu stane a knap sa vremenom. Ma koliko menjao temu, saznao sam gde zivi riba, kolika joj sisa, koliko ju je puta jebao i kako dobro pusi...itd. Na kraju mu bilo krivo jer nisam mogao sa njim jer mu rekla da moze da dovede i drugara. No da ne uvredim coveka, morao sa na kraju da uzmem i njen broj za nedaj boze.

No da ne uvredim coveka, morao sa na kraju da uzmem i njen broj za nedaj boze.

Кхм... пвт.

ja i jos jedan, eventualno 2 drugara... A kolima ne mozemo jer nemamo kola, a i mnogo para bismo pukli na gorivo, to je 5500 km ukupno... :D

Пази, прво неко треба да има муда и да покупи три мушкарца. У земљама широм света познатим по трговини људима, то баш и није пријатна опција. А можда заправо и јесте веома привлачна опција? Робље је робље, ма којим језиком да прича.

А шта ако се раздвојите? Свакако понесите по резервни декодиран моб, и купујте локалне картице ако планирате да се раздвајате. А ако се пресабереш, хостели и то, чорба и не изађе толико. Планирах до Москве да одем колима, изађе јефтиније за две особе него било која карта било авионска било за воз...

Ovaj drugar ima iskustva, isao je pre 2 godine Zapadnu Evropu obilazio, ali drugacije je to...

Да ли си икад чуо за израз ,,Исток - Запад''? Није то без разлога.

Још нешто, није згорег ни да се редовно јављаш неком овде.

Није исто покупити стопера из земље у земљу и по локалу, као што није исто покупити неког ко зна језик и неког ко не зна.