Prijava

Хмм, вера==осећање, па још и ирационално, види ти то богати

Лоше се изразих. Вера у бога је ирационална. Да преформулишем.
Са овим другим Келтовим постом се слажем.

Јер је бог био одговор на све што човек није могао да објасни.

jedna od razlicitih teorija, koja mu se cinila tad da najbolje objasnjava to sto ne moze da objasni. mitologija (ko danas teorijska fizika) :)

jebi ga, nadju grci kosti mamuta razbacane, pogledaju ogromnu lobanju sa rupom u sredini (gde je surla). sta je ovo koj kurac? pa kiklop, kako sta je - ogromni covek sa jednim ogromnim okom, gle kolke kosti...

nemoj mesas veru i crkvu. ako je vera poverenje u to da ti neko kaze "ovo je tako, veruj mi", crkva je "ovo je tako, i ako mislis drugacije, slomicu ti kolena bejzbolkom"

Мислим, боле ме курци за религије, али оно, као овај је пали анђео, оличење зла, а богу не смета да деле бизнис. Сиса.

Na nekim jezicima (konkretno:jermenskom) anđeo se prevodi kao: underdevil, sila ispod đavola. I đavo, i anđeli su pod vlašću boga, to je samo hijararhija.
Zamisli kako primitavan mozak može da razume ono po "božijem liku".

religiozna osoba ne sme da meša religioznost sa moralnošću, moralnost je nešto bitno ljudsko, a nikako božansko i ona se mora sama iz sebe opravdati a ne iz postojanja boga

Da, ako hoćeš da budeš kao bog ne smeš da budeš moralan,a, bogami, ni religiozan u klasičnom smislu: paljenje sveća i verovanje reda radi.

Vera je stanje. Kao kada spavaš, u snu si, i imaš kontakt sa plavim slonovima koji lete, a retko koji vernik to razume, pa misli da je članstvo u nekoj crkvi dovoljno.

i opet se ponavljaju tako ta neinovativna i površna zapažanja i otkrivanje tople vode o ovakvim temama, javi se valdemare, postalo je dosadno

O religiji ionako nema vise nesto posebno novo da se kaze.

ne vidim poentu u raspravama o religiji. ne vidim ja, ali bog sigurno vidi.

nasli bi nacin svakog da opljujemo.

И по чему се онда ово разликује од америчких "демократских" мисија, односно ратовања за нафту?

Čini mi se da se Amerima više zamera cinizam sa kojim nastupaju, a ne sam čin. Nazivanje bombardovanja Srbije "Milosrdni Anđeo" je bilo smešno. I tapšanje po ramenu, kao mi smo prijatelji. Uvek je pravo osvajača bilo da osvaja ako mu se osvaja.

Ето, једноставно ми није јасно... Ваљда то има везе са тим што сам елдерпеовска сотона и аутошовинистички павлемрзац.

Pa mora uvek da bude i ljudi kojima nije jasno i Eldepeovaca i Obrazovaca i svega i svačega. I neutralnih i komunista i četnika....to je sve normalno. Možda si i u pravu na kraju, jer tako kako ti misliš bi bilo najbolje. Rat je generalno sranje. Ono u čemu se razlikujemo je to što ja mislim da svet ne funkcioniše tako i da je nemoguče samo blejati sa strane i pričati o miru i kako smo svi građani sveta, kada svaka zemlja gleda svoj interes i jači jede slabijeg čim mu se ukaže prilika.
Htedoh reći, ne kažem da nisi u pravu, nego da je to neizvodljivo. Barem u ovom trenutku.

Dzoni dođi na ovaj poster da izigravaš eldepeovca vid kolko prženica ima :)
http://vukajlija.com/zabava/posteri/576688

lolololo najzad malo trola po posterima. Još da imaju komentari. To bi bilo ludilo.

jedna od pozitivnih stvari u vezi sa ovom zemljom je ta što koliko -toliko slobodno možeš da izneseš javno mišljenje na ovu tematiku. Ali bilo bi i licemerno da se to sankcioniše s obzirom da je nekadašnji (ne tako davni) režim propagirao potpuno drugačiju ideologiju.
I dalje nisam ubeđen zašto nekom treba stavljati oreol iznad glave, skromnost i poštenje su široko rasprostranjene karakteristike, nikakva razlika između njega i random penzionera koji igra šah u parku. Sa Keltovim postovima se slažem skoro kompletno sem dela gde zaključuje da je religija neophodna. Nije, možeš da budeš moralna osoba i bez nje, možeš da prevaziđeš strahove od smrti i na druge načine bez lažne utehe i komfora koji nudi religija. Treba da postoji, naravno, kao što postoji placebo na rafovima u apoteci, mnogima pomaže, ali nije neophodno.

Jebiga, Truleks, mišljenja nam se razlikuju.

jebiga, ali to nije razlog da ne popijemo :)))))

jebiga, ali to nije razlog da ne popijemo :)))))

Jedan od kvalitetnijih postova na temi. Smislen.

I dalje nisam ubeđen zašto nekom treba stavljati oreol iznad glave, skromnost i poštenje su široko rasprostranjene karakteristike, nikakva razlika između njega i random penzionera koji igra šah u parku.

Избор је у питању. Рендом пензионер мора да живи скромно јер нема могућности за другачији живот. Дај му изобиље, живеће другачије (наравно, има и скромних и смирених који би вероватно и тада живели тако, ал сумњам да су у већини).

Са друге стране, ствар нечијег избора је да буде скроман и поштен уколико има избора и може другачије. Далеко од тога да су и сви по манастирима такви (имали смо прилике и по медијима то да видимо, јелте), али је то генерално идеал коме теже, макар онда када оду у манастир.

Ниакда то само по себи није довољно да се некоме стави ореол око главе, али разлика између његове скромности и скромности некога ко је приморан да буде скроман јер нема избора јесте управо у том избору и огромним напорима да се, поред могућности лагодног живота која је реална и у данашњим манастирима, буде скроман.

pa usvajanjem (neo)platonizma, platonu je najviša ideja ideja Dobra, ona je kod neoplatoničara Bog, Jedno, Dobro.

Da, ali brate, KAKO? Suviše se ne poklapa sa situacijom na terenu. Da sam vernik, logičnije bi mi bilo da sam neki manihejac, ili satanista. Gledajući očima.

Дај му изобиље, живеће другачије (наравно, има и скромних и смирених који би вероватно и тада живели тако, ал сумњам да су у већини).

Ovo je najveći razlog zbog kojeg smatram da je pokojni Pavle bio dobar čovek iako ne volim tu frazu(dobar čovek).

U prilog pospešenju nataliteta u Srbiji, i a propos one Pavlove pridike srpskim majkama. Poslušajte ... mislim da vredi.

http://www.youtube.com/watch?v=ljD6I70uyIU

Da, ali brate, KAKO? Suviše se ne poklapa sa situacijom na terenu. Da sam vernik, logičnije bi mi bilo da sam neki manihejac, ili satanista. Gledajući očima.

pa i ja bih pre bio manihejac :D ali manihejstvo ne nudi nikakvo spasenje, i njima je bog ono dobro ali nije apsolut, jer ima i suprotan pol koji je jednak bogu, za njih je zlo nužna stvar i greh ne nosi ličnu odgovornost baš zbog tog dualizma, a to znači da ni nema greha, a onda je i ideja spasenja poljuljana. a hrišćani zato uzimaju platoničare, jer su dobro utemeljeni u apsolutu i nude filozofsku podlogu za spasenje duše