Prijava

Dakle, ovako: moj zet za sestru reče pre neki dan da je superioran crnogorski folklor, jer eto oni imaju gusle, pa imaju ovu pesmu, onaj običaj i šta već. A meni čast jedne Šumadinke ne dade da to dozvolim, pa se posvađah oko toga. E sad, pošto ovde nema teme na kojoj bi se oni koji se time zanimaju kačili priče, anegdote, izreke, pesme, svih vrsta (svadbarske, smešne, erotske itd.) kao i snimke narodnih igara, meni pade na pamet da ja takvu temu otvorim.

Kažite odakle ste, sve što ste čuli da se u vašem kraju priča, sve što ste čuli da se u vašem kraju peva... Promovišite svoj kraj.

Tema nije takmičarskog tipa, ali bilo bi lepo da vidimo čije se kolo najbrže okreće, ko se najviše polomi dok igra, gde su igre teže, gde lakše, da se čuje tekst pesama, napev i sve ostalo...

EDIT: Evo ovo je meni jedno od boljih izvođenja...
https://www.youtube.com/watch?v=8XOLTRXB2w4

EDIT 2: LJUDI! Nisam mislila samo na grupe ljudi koji skačkaju po bini! Mislila sam inače na sve! I izreke, odeća, pesme, priče čine folklor!

мени то све срање

Pa jbg, s neke strane i jeste sranje, ali mi svi valjda imamo neku prošlost i to ne možemo da poreknemo. Simpatično je kad gledaš pojedine igre izgleda kao obredi parenja kod životinja, pa ono - koji je alfa-mužjak dobija ženku, ostali ne je*u, pa je interesantno videti sa te strane...

Бач воле Ужички фолкор, упознат је са тим стварима.
Мени су готивни Јермени са њиховим фолклором, ко да су из Јужне Србије или Македоније песме.

Srbijanski folklor je za sisice. Neki decxkić vam svira frulicu i igrate u nekom kolu sa nekim minimalnim koprcanjem nogama.
Crnogorski folklor je dakako impresivniji i prilagođen je našoj superiornosti u fizičkom i intelektualnom smislu. Mi se pentramo ženama po ramenima, u terenskim uslovima igramo oro pod kosinom, što za posljedicu ima veće fizičko naprezanje kad ideš uzbrdo, ne pjevušimo kao crkveni hor nego jasno uzvikujemo "ojha" koje je kroz istoriju utjerivalo strah u kosti neprijatelju koji se nalazi u blizini, jer glasčina jednog našeg pojedinca zrači više testesteronom nego što ga cijelo protivničko pleme može proizvesti... na godišnjem nivou.
Uz to imamo gusle a vi frulitze a ja cijenim da je blowjob barem za 2 metra gelji od handjoba. Da ne pominjem da je u Srbiji nezamislivo ubiti promiskuitetnu ženu macolom po glavi.

Inače ne umijem da igram kolo, ali zato vrhunski cimam glavom uz bilo koju vrstu muzike pa uspijevam preživjeti svadbe i slična okupljanja.

Hahah! Srbijanski folklor nije za sisice! Ne kažem da je crnogorski loš, ali ni jedan nije superioran u odnosu na drugi. Sve je to narod smišljao.

Kod crnogorskog folklora meni nisu jasni oni pokušaji rukava, ono što visi sa ramena. Čemu to služi, kog đavola?

Kod crnogorskog folklora meni nisu jasni oni pokušaji rukava, ono što visi sa ramena. Čemu to služi, kog đavola?

Nznm o čemu pričaš iskreno. Možda imamo neku ljetnju uniformu sa kratkim rukavima za koju ja ne znam...
Kako god obrneš smiješno je porediti CG i Srbijansku narodnu nošnju. Srbijanska djeluje kao da je kupljena kod Kineza.

Konkretno mislim na ovo http://www.kudcrnjelovo.com/galerije/nosnja/DSCF0009.jpg

Primetićete svi da na dolami ima ovo što visi! E to me zanima čemu služi, jer, obično svaki deo narodne nošnje ima svoju svrhu.

Mene plaše folkloraši, mislim na one koji se stalno keze dok igraju te igre, jebote, 30 minuta dere kolo, on 30 minuta difolt kez ima, šta je smešno koji kurac?! Plašim se takvih ljudi, to ne može biti dobar čovek.

ja ne verujem kakva tema

Treba imat, što se kaže, muda do kolena da skačeš pola sata i da se smeješ! Ja za to doduše imam obe leve, ali volim da gledam folklor. I nisam mislila samo na igre. Ima u folkloru još puno toga - pesme, instrumenti (npr. na Kosovu i u Metohiji čujem da se još koriste zurle i gočevi i sl.), folklorne priče. Mene nervira što se folklor ograničava na ljude koji skačkaju po sceni i obrazuju KUD-ove i slične organizacije! Zato što u folkloru ima još puno toga!

Jer je jedina kulja stvar od dugog kaputa kaput preko ramena...
Kapiram da su i u prošlosti pičke svršavale na to

Nikad se ne zna sa mladim Crnogorkama! Na svašta svršavaju! Mi Šumadinke smo fine lolo

Crnogorski folklor je dakako impresivniji i prilagođen je našoj superiornosti u fizičkom i intelektualnom smislu.

Što onda tako superiorni niste zauzeli i malo neke ravnice, već se čemerite po onim gudurama?

Mi se pentramo ženama po ramenima, u terenskim uslovima igramo oro pod kosinom, što za posljedicu ima veće fizičko naprezanje kad ideš uzbrdo,

Pentrate se isključivo zato jer nemate ravno mesto za kolo, pa morate da se penjete jedno nadrugo.

ne pjevušimo kao crkveni hor nego jasno uzvikujemo "ojha" koje je kroz istoriju utjerivalo strah u kosti neprijatelju koji se nalazi u blizini, jer glasčina jednog našeg pojedinca zrači više testesteronom nego što ga cijelo protivničko pleme može proizvesti... na godišnjem nivou.

Mislim da je kod tog folklora u pitanju narodna umetnost, a ne teranje neprijatelja :)

Uz to imamo gusle a vi frulitze a ja cijenim da je blowjob barem za 2 metra gelji od handjoba. Da ne pominjem da je u Srbiji nezamislivo ubiti promiskuitetnu ženu macolom po glavi.

Al te gusle zvuče kao da dereš mačku pevajući kroz nos, i sumnjam da može notama da se zabeleži. A ovo za ubistvo, super je, čuo sam da su i Avganistanci isti taki sokolovi.
Ali nemam ja ništa protiv Crne Gore i njenog folklora, al ne možeš isticati divljačnost nečega kao prednost. Verujem da je crnogorski folklor više od pentranja na žene, mlaćenja istih macolom i puštanja borbenih krikova.

Dobro, Valdemare, malo si preterao. Gusle su ok (mada posle osamdesetog slušanja Smrti popa Mila Jovovića, ne znaš 'de si), na te glasne povike ("ojha") ih jeste naterala divljačnost predela, kao i snaga samog naroda, koji se kroz vekove borio sa Turcima. Ali ima tu svakako i mnogo drugih stvari.

Što se tiče zauzimanja nižih predela, Crnogorci u Prvom balkanskom ratu jedva Skadar zauzeše (a posle su morali da ga predaju Austrougarima, kukala im majka!), a kamoli da od nas osvoje neke niže predele!

dal si realan sa temom...