Prijava

Zezam se, gusle su OK, i ne znam što ih sad Crnogorci toliko forsiraju kao svoje. U Srbiji su gusle ranije bile mnogo zastupljenije, skoro sve od Vuka zabeležene junačke pesme opisuju podvige Srba. Ima samo onaj jedan ciklus oslobođenja Crne Gore. Sad, ako su zadržali tradiciju, svaka čast. Samo, frulica je melodijski superiorniji instrument, jer ima šest rupa i moš odsvirati i nešto recimo od Baha, a probaj ti Baha na guslama.

kao i snaga samog naroda, koji se kroz vekove borio sa Turcima.

I Srbi u Srbiji su se vekovima, sa par malih pauza borili protiv Turaka, pod svojom ili austrijskom komandom, kao hajduci ili uskoci ili graničari krajišnici ili kao ustanici. I šta sad, mi smo sekaperse, a oni su sokolovi. Pa lako je boriti se sa Turcima kad ih ozgo kamenjem gađaš. Sačekaj ti Turčina u ravnici, oči u oči, pa puška-puška, sablja-sablja...

folklor igra u petrovaradinu je kad se skupe momci, njih 9 u kolo, a us sredinu stave jednu devojku random izabranu i svi je sutiramo uz ratne povike HUUURAAAA

guske su instrument ekvivalentan bubnju ili trianglu. aj gajde kapiram, harmonika super, al guske su onako, crnogorske. violin za sirotinju

guske su instrument ekvivalentan bubnju ili trianglu

Nije baš dobra paralela, slušao sam lika kako jede gusle bukvalno, ima tu melodije, ali da imaju bar još jednu žicu, pa da može neki primitivan akord da izvede...

na guslama mozes 3 polutona mislim da izvuces, tipa c, c# i d :)
i ono pevanje uz njih je isto nekako zavijanje.

Polomiću te kao pičku, Kelte.

Kako smo mi iz Srbije fini i mlaki, Crnogorac nam kaže da je frulica blowjob, niko ne reaguje, a napadneš gusle, odma lomljenje kičme :)

E, nisam ja to zbog gusala, nego onako, volim da prijetim keltu jer osjećam da se bolje bijem od njega :)

Nismo mlaki, samo smo fini i nenapadni, to je ono što su relativno ravni i plodni predeli učinili od nas. To što će oni da lome kičmu jer koriste srpski instrument i nisu dalje makli od tog dotičnog, primitivnog instrumenta, to je samo stvar divljačnih crnogorskih planinčuga!

Ja, radi svoje bezbednosti dalje ne bih po đetićima pljuvala, jer će me zet ubiti, no šta ću kad volim! lol

црногорци и шиптари исти курац, само им капа различита

иста игра малтене, неко скакање и вриска набијем их на курац дивљаке

Oftopik, čitao sam jedan istorijski roman, kažu da je ova anegdota po istinitom događaju. U Srpsko-turskom ratu 1878. negde kod Aleksinca došla u pomoć Srbijancima četa crnogorskih dobrovoljaca. Lepo sve to bilo, ratovali junački, al jednu noć padne crnogorskom zapovedniku ideja da naprave noćni prepad na turski logor. Nisu rekli ništa Srbijancima, samo su se iskrali, ušunjali se među Turke i napravili pokolj. Onda se vratili, Srbijanci u fazonu: "oooooo, braćo junačka, sokolovi, ovo ono", a Crnogorci ponosno izvade neke vreće i izruče - pune odsečenenih krvavih turskih glava. Tu ovi naši krenu da bacaju pegle i da se zgađeni razilaze, a Crnogorci u fazonu "Šta, šta koji kurac? Šta smo sad pogrešno uradili?" :)

ето, шиптарчине крваве…

E, nemoj taj govor mržnje... Isto to bilo je normalno i u Srbiji nekoliko decenija ranije, za vreme ustanaka protiv Turaka. A nema nijedne naše narodne pesme gde neko ubije Turčina a da mu ne odseče glavu i uzme kao trofej.

Ne znam za tu priču. Mada, bilo je sigurno crnogorskih dobrovoljaca u tom ratu. Vrlo moguće da se desilo. Koji roman si čitao Valdemare, kad smo već krenuli oftopik.

Ja ne kažem da Crnogorci nisu hrabri. Čak su smešno hrabri, meni je smejurija često ta njihova borba za čast, i "divnu svobodu". Nekad su preterivali stvarno. Te se iz toga, logično i razvio njihov folklor takav kakav je. Različita istorijska situacija je kod nas stvorila drugačije igre, vremenom eliminisala gusle, jer nisu bile potrebne da se zažegne junaštvo u ljudima. Da su bile potrebne i kod nas bi ostale, bez obzira što mi tupimo sad da su primitivan instrument, jedna žica itd.

Koji roman si čitao Valdemare, kad smo već krenuli oftopik.

Sablja grofa Vronskog, Dobrilo Nenadić. Dobra knjiga.

nisu bile potrebne da se zažegne junaštvo u ljudima

Jbg, drugačije je junaštvo ratara, koji brani svoju njivu i imanje, i stočara, koji stado očas premesti. Možda će zemljoradnik da bude malo mirniji i naizgled manje hrabar, ali kad dođe dotle da brani svoju oranicu i pšenicu, onda zna da se bori isto tako žestoko kao ovaj. Doduše stočari su malo sujetniji u tom svom junaštvu.
Ali džabe junaštvo i nama i njima, jer smo hrabri samo kad nas jebe neko spolja, a kad nas jebu i jašu svoji, onda ćutimo i trpimo kao ovce. Što je očigledno nekako baš trenutno.

Dobrilo Nenadić inače slovi za dobrog pisca. Nisam doduše čitala ništa njegovo. Al' pričaju ljudi.

Što se tiče ovih naših narodnih pesama gde se seču glave itd. recimo, zna se u krugovima istoričara da su i Turci i Srbi u vreme Prvog srpskog ustanka (verovatno i Drugog) plaćali Cigane da seču glave ljudima koji su poginuli u boju da bi brojali koliko je naših koliko je njihovih izginulo. Crnogorci i mi smo ili jedan narod, ili bar dva oka u glavi, ako već toliko odbijaju da se računaju u Srbe.

Samo vi Srbi ste sposobni, da na temi o sopstvenom folkloru, kao glavnu temu uzmete prozivanje Crnogoraca. To govori da niste sigurni u svoju muškost, tradiciju i identitet. XAXA

у народној песми шиптар има три органа за пумпање крви… јебо народну песму, то је све преувеличано, ретко ко је способан за декапитацију човека, па макар и турчина

треба бити озбиљан психопата, као на пример милан лукић који је пред мојим ћалетом и још двадесетак војника заклао два муслимана у вишеграду, сви се истраумирали, ћале добио псоријазу

а ако је некоме нормална ствар да прави такав покољ и да се чуди јер остали бацају пеглу, још се тиме и дичи, шта рећи за њега?

Samo vi Srbi ste sposobni, da na temi o sopstvenom folkloru, kao glavnu temu uzmete prozivanje Crnogoraca. To govori da niste sigurni u svoju muškost, tradiciju i identitet. XAXA

Pazi, prva je pala crnogorska prozivka, kao mi smo superiorni, pršti testosteron, vaše frulice blowjob. A i ne vidim da neko ozbiljno proziva, osim Jebača, ali on je srbijanski šovinista :)

E, stvarno je frulica gej. I to što koristite puno deminutiva. I što stavljate a umjesto o na kraju imena Ivo :)