Prijava

ocu ja posalji mi link

ajde ako ces jos jednu partiju

https://www.youtube.com/watch?v=eJ9O-KiZ3zY

Kome je zanimljivo, igraju ovi najbolji plus još dvojica nekih pacera/sponzora, igraju brzi šah, svako odigra po jedan potez i ustaje od stola.

Edit: A ovde su potezi https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/sinquefield-cup-2016-ultimate-moves/7/1/1

Kasparov bi i sad mogao u top 5 da bude. Kakav majstor.

Teško, Rabine. Odnosno nemoguće. Igrao je pre godinu dana meč sa Najdželom Šortom (koji je najbolje na listi bio plasiran negde treći, četvrti, nije naravno nikad stigao Karpova i Kasparova... jednom je uspeo da dogura do meča za titulu svetskog prvaka baš protiv Kasparova, ali ovaj ga naravno odrao... tu su negde, manje-više generacija, ali Šort još igra, a Kasparov se povukao 2005. godine... dok je jos bio prvi na svetu :) ). I igrali su rapid i blitz (rapid je nešto brži od onog klasičnog vremenskog formata, recimo 25 min za sve poteze plus 10 sek za svaki potez, tako nešto; a blitz je još brži, recimo sve manje od 10 min, tako nešto). I u rapidu je bilo valjda 1.5 - 0.5 za Kasparova, a u blicu ga je baš odrao, da l je bilo 8.5 - 1.5, ili čak i ubedljivije, baš ga je odrao.

I posle meča, intervjui, a pitali su i druge igrače. I pitali su Kasparova o vraćanju u profesionalni šah, jer ima i starijih igrača od njega koji su još ozbiljni igrači. I on je rekao - ako treba da igra blitz, u svakom trenutku, nek izaberu još devetoricu najboljih na svetu da igra turnir sa njima - možda neće biti najbolji (odnosno sigurno neće), ali neće biti ni najgori. Ali za onaj dugometražni šah, pa čak i rapid, morao bi da se sprema mesecima da bi bio na nivou ne Karlsena (najboljeg na svetu) nego ovih ispod njega, a nema vremena ni volje za to, jebala ga politika u koju se uključio. I ove ostale igrače kad su pitali, svi su rekli - jeste Kasparov možda najbolji svih vremena (ne znam kako možda, al ajde), ali predugo je bio van šaha da bi se tako brzo i lako vratio.

Mada se i ja nadam da će da batali politiku, vrati se i objasni ovoj deci kako se igra.

Znam brate sta su koji vremenski formati, ali mislim da bi i u klasicnom sahu drao i sad. Ne bi bio bolji od karlsena naravno, tesko da bi ga ikad stigao, mada recimo da uzme jedno godinu dve da se ozbiljno priprema, mislim da bi mogao sa ovim drugim tipovima da se nosi. Karlsen je ipak za sad 3 klase ispred svih, ovi ostali nisu bas toliko dobri da ne bi Kasparov mogao da ih pobedjuje.

Ma ako se sprema godinu, dve, ne bih ja baš skroz isključio ni da njega stigne :) Mada preterujem svakako, ali Kasparov je to.

E da, bio je pre par meseci neki blic turnir, Kasparov i trojica najboljih "američkih" šahista - Japanac Hikaru Nakamura, Italijan Fabijano Karuana i Tajlanđanin Vesli So (sad svi nastupaju za Ameriku, naravno). I igrali par dana i Kasparov bio treći, ali prvog dana je igrao daleko najbolje, znači objašnjavao je svima kako se igra, i onda u par partija pravio potez koji bi bilo ko od nas napravio - da konja za džabe npr. Jbg, nije dugo igrao, malo i pritisak možda, šta znam. Ali daleko od toga da je razočarao, ova trojica su u prvih 10 na svetu. Doduše ne u blicu, naročito ne Karuana, ali ipak je solidan rezultat za dugogodišnjeg penzionera.

Nakamura je koliko ja znam trenutno najbolji u blicu

Pa ono, opšteprihvaćeno mišljenje je da su Nakamura i Karlsen najbolji u blicu. Mislim da je na svetskoj rang listi malo ispred Karlsena i Nakamure Kinez Ding, ali dobro, to nije ni mnogo bitno. Na prošlom svetskom prvenstvu u blicu pobedio Griščuk (po treći put), pre toga Karlsen. Ali Nakamura nije ni učestvovao tad. I da dodam još Francuza Maksim Vašer Lagrava i mislim da je to to.

гришчук је сјајан, али је плашљив, јбг
https://www.youtube.com/watch?v=8JcYNsc4YBA

Griščuk je takav ludak, on večito i u klasičnom šahu na jedan potez potroši i po sat vremena pa je posle uvek u cajtnotu. Mada mislim da to namerno radi, mnogo ljudi je pokušalo onda brzo da igra da bi on upao u još veće probleme sa vremenom, ali tu su se sjebali.

Edit: lolčina za ovo

Na takmicenju kosovskih garnizona doso sam do polufinala jebo me granicar porucnik iz Djakovice, zrtvovao topa ja poleteo ko mlad majmun zavrsio me za 7 poteza posle toga.

и после што смо изгубили рат?

Brt na tvoje forice ne znam dal da jaucem ili placem