Prijava

toliko dobro barataš tuđim kurcem da te zovu klačer OPAAAAAA

и после што смо изгубили рат?

pa zbog ovakvih muva bez glave kao sto je bombas.

Jebem li vas u dupe, ja sam barem ucestvovao olimpijski slogan

ucestvovao si i obrukao nas.bolje da nisi ucestvovao

Labo brt, tebe niko ne moze da obruka

gledaj prvi program, kako nam odbojkasice lepo promovisu zemlju.sve bi ih jebo, cak i onu devetku

Za sve ljubitelje šaha i/ili fantazija, kreće novi fantazi vezan za šahovsku olimpijadu! http://fantasychessolympiad.com/

Za nešto manje od sat vremena počinje 42. druga šahovska olimpijada!

Glavni favoriti ove godine su, u otvorenom (iliti muškom) delu: Amerika (sa trojicom igrača u prvih 10 na svetu - Italijanom, Japancem i Filipincem), Rusija (sa kao i uvek, najvećim rejtingom, recimo jedan Svidler je ostao ispod crte... nezasluženo? ja mislim tako, ali ipak jaka reprezentacija gde svih 5 igrača ima rejting iznad 2740), Kina (zvanični olimpijski šampion), Azerbejdžan (domaćin), a ima još reprezentacija koje mogu da se umešaju u borbu za medalje, kao što su Ukrajina (koja ima poprilično izjednačene igrače u svojim redovima) ili Francuska i Norveška (koje imaju po jednog alfa mužjaka i ostale nešto slabije igrače).

U ženskom delu, borba za medalje će se voditi između Kine, Rusije, Ukrajine i Gruzije, i teško da će neka druga ekipa moći da uzme makar ekipnu medalju.

Što se naše reprezentacije tiče, muškarci su po rejtingu postavljeni za 24. nosioce, a žene za 27, tako da ne možemo ekipno očekivati borbu za medalju, ali individualno što da ne. Na prošloj olimpijadi su svi naši igrači (u muškom delu) bili dosta bolji nego što njihov rejting govori (osim igrača na prvoj tabli, ali on nije imao šansi protiv najboljih na svetu), pa je čak Sedlak uzeo zlato na četvrtoj tabli.

U prvom kolu, i muška i ženska reprezentacija igraju protiv slabašnih Trinidada i Tobaga. Sve osim ubedljivih pobeda naših ekipa bi bilo veliko iznenađenje.

https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/42nd-chess-olympiad-baku-2016-open/1/23/1

P.S. Zanemarite političku provokaciju u vidu nepostojeće države Kosovo koja u prvom kolu igra protiv Kine.

Kako prijatan post.
Ne pratim šahovske olimpijade a ni šah uopše, ali mi je bilo lijepo dok sam čitala ovo. Možda i odgledam neku partiju.

Ja jedino pratim one najbolje igrače, onih prvih dvadesetak jer o njima nešto i znam. Što se partija tiče, preveliki sam duduk da bi mi sad nešto specijalno bilo jasno i da bih primećivao te nijanse, ali mi ipak zanimljivo. A šahovska olimpijada je daleko najbolja za praćenje, jer uvek imaš brdo partija, tu su uvek najbolji svetski igrači, a ima i naše reprezentacije pa to dodaje i taj navijački aspekt :)

Kad smo kod naših, veliki pozdrav za Ljilju Drljević na četvrtoj tabli http://www.perpetualcheck.com/photo/2010/B20101105005.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5e/2c/88/5e2c88b80371c69f3a907aa2eb61b236.jpg
uz pesmu Nikom o tebi ne mogu da pričam, niko za tebe ne sme da znaaa
https://www.youtube.com/watch?v=wUpHqONkY74

Cenim da bi voleo da budeš njen ------> PION

baš sam dugo ovo smišljao, napustiću ovu temu sad

A da ona bude - kraljica moga srca.

Trebalo bi da je napustim i ja posle ovoga, al ne mogu :(

I počelo je! Imamo i prvi rezultat, Griščuk pobedio na poslednjoj tabli u rusko-nigerijskom meču jer se njegov nigerijski protivnik nije pojavio, a na olimpijadi, ako ne stigneš na početak partije, automatski si izgubio. Eh koliko sam samo puta video Karlsena, svetskog prvaka, da kasni na početak partije par minuta, pa mu samo sat krene, i on se pojavi u nekom trenutku, odigra potez i to je to. Sad će valjda da stiže na vreme.

Sad mi je jasno zašto muškarci i žene ne igraju šah jedni protiv drugih. Ja bih samo ovu Ljilju gledao, jebeš tablu

Amin. Inače žene lepo krenule, manje-više nadigravaju Trinidadice i Tobadžinke, ali dobro, tek je otvaranje, ima još dosta da se igra. Sa druge strane, naši šahisti koji imaju bele figure već imaju jako lepe pozicije, ali ovi sa crnima i ne toliko, što je možda i logično, ali možda je Sedlak malo preterao sa rizičnim otvaranjem. Najveći problem je možda što njegov rival nije potrošio ni malo vremena, što možda govori da je još u svojoj pripremi, ili samo da se njegova pozicija lako igra, sa nekim prirodnim potezima, a Sedlak je već spiskao pola sata i ima dosta slabosti. No kao što rekoh, tek je početak.

Od nekih interesantnih partija, izdvojio bih kineskog vunderkinda Vei Jia (o kome već pričaju kao o mogućem nasledniku Magnusa Karlsena, iako ima samo 17 godina) koji na četvrtoj tabli već ima dobijenu poziciju protiv šahiste iz izmišljene države Kosovo.

опуштено, добијамо 4:0.

и, мраве, није лепо да на тако леп гест веснем одговориш качењем слика наших шахисткиња. колики год да си фан. треба да се лепо захвалиш и понудиш помоћ у разумевању шаха, шаховске олимпијаде и др.

Haha kako sam nevaspitan. Nisam siguran, dobro Markuš na prvoj tabli deluje izjednačeno, ali ok mi je poziciono, mada crni možda ima malo bolje figure trenutno, ali sve je još na stolu tako da verujem da će ga nadigrati. Inđić ima pešaka fore i dva lovca, a protivnik nema, tako da je ovo već, što se kaže, matematički dobijena pozicija, sad je sve stvar tehnike. I Marković polako kreće u kontru, sad će lagano da sruši labav centar protivnika. Ali Sedlak je u malo nezgodnoj poziciji. Imao je remi, ponavljanje, ali nije hteo, naravno, a sad deluje slabije, figure mu uopšte nisu razvijene i kralj je malo na vetrometini. Ali ako uspe da se stabilizuje u narednih par poteza, ući će u izjednačenu završnicu gde, obično, bolji igrači imaju veliku prednost u znanju.

Kod žena, Jovana Raport već dobija sa nimalo potrošenog vremena na satu, Andrea Velikić ima pešaka fore i dva lovca, Jovana Erić manje-više izjednačena sa svim figurama na tabli, a naša Ljilja ima opasan napad u solidno poodmakloj fazi.

ок, можда неће 4:0, али добијамо две врло брзо и онда ће неко можда ремизирати. мењам процену на 3.5:0.5.

I ajde da objasnim, svaki tim ima 5 takmičara, za 4 table i jednu rezervu. Za svaki meč se odaberu četvoro, a ima 11 kola. U prvom kolu, uvek se postave najjači da igraju sa nekim autsajderima, odnosno gleda se da timovi slični po rejtingu ne igraju jedni sa drugima. E onda, u drugom kolu, pobednici iz prvog kola igraju protiv pobednika, poraženi protiv poraženih, obično opet oni sa većim rejtingom protiv onih sa slabijim. E već od trećeg obično igraju ovi najjači jedni protiv drugih. Suština je - ako si posle trećeg, četvrtog kola prvi na listi, igraš protiv drugog, treći protiv četvrtog i tako dalje, da bi do kraja igrali jedni protiv drugih ovi najjači, i jedni protiv drugih najslabiji. I tako je u svakom kolu do kraja. Tako da, ako hoćeš da budeš dobro plasiran, sve vreme ćeš da igraš protiv jakih protivnika i moraćeš da budeš dobar protiv njih. Recimo Kina, koja je osvojila prošlu olimpijadu i sve vreme bila u vrhu, posle svakog kola, na kraju prvenstva je igrala protiv tipa 7 reprezentacija iz prvih 10 ili tako nešto i nije nijednu izgubila. U stvari, od tih 11 mečeva reprezentacija x 4 table = 44 pojedinačna meča, Kina je izgubila samo jednu partiju. Najbolji sistem od svih sportova. Ako je ovo sport uopšte.