Prijava

I Slavko, pošto jedeš, prilegni malo...

Za mršavljenje:

Doručak mora da bude jak, eventualno neki sendvič sa šunkom i kojekakvim dodacima ili pržena jaja sa kobasicom, ni slučajno sa slaninom. Uz jelo ne piti nikakvu tečnost, da se ne bi remetilo varenje. Izbegavati hladne napitke jer sprečavaju pravilno varenje, pa nije isključeno da hrana istruli. Ako baš volite hladno, pijte na prazan stomak. Konzumiranje sladoleda svesti na minimum. Jedna čokoladica od 50g dnevno je dovoljna. Izbegavati čips, krekere i smoki. Umesto toga grickati semenke bundeve, pečeni kikiriki, orahe, bademe, lešnike (ovo nije preporučljivo za one koje imaju povišen loš holesterol). Izbegavati supu iz kesice. Voće i povrće dnevno jedite koliko možete a ne koliko mora. Skidanje sa loše hrane će u početku biti teško, kao kod narkomana koji se skida sa droge. Razlog je mononatrijum glutaminat i dinatrijum glutaminat (pojačivači ukusa nalaze se u čipsiju, klipsiju, supama iz kesice, gotovoj hrani, paštetama i salamama) koji izazivaju glad i pojačanu želju za istim proizvodom. Za večeru jesti nesoljeni paradajz i mladog sira ili lubenicu jer čiste organizam od otrova.

Ко год има проблема са килограмима треба да се сети концентрационих логора и да избаци из главе "генетику" због које не може да смрша или "хормонске поремећаје". Једем шта стигнем, кад стигнем, и колико стигнем и никада немам проблема са обимом бојлера јер сам активан. Док сам баш активно тренирао јео сам скоро 2 киле хране дневно и нисам се мако са 78 кила.
Једем искључиво масну храну, врло масну, протеине кад налетим, све пржим на масти (сем кад нема масти, па морам да ментнем на јебено уље...). Од среће сам скакао кад сам видео млеко од 3.8% масти, а надам се да ће изаћи оно право домаће од 4.2%. Уз сву ту маст волим да јем свеже поврће у неограниченим количинама и доста соли. Где је со ту је и 34364636 литара воде дневно тако да ми је све супер.

ЕДИТ:
Ало људи... зајебите дијете ако имат имало мозга. Изађите напоље и трчите, скачите и једите ко стоке. За 6 до 8 месеци ће вам се телесна тежина свести на идеалну, а после тога ће вам требати много времена да се угојите.

Kako kome. Naravno da genetika nema mnogo uticaja kao ni hormonski poremećaji, ali sve zavisi od metabolizma. Meni je metabolizam poremećen i gojim se kao majmun. Koliko god da sam fizički aktivan ne mogu da smršam. Nekad sam išao na kik boks treninge i imao sam izražene mišiće i pločice. Sada odkako ne treniram sve mi se popunilo oko struka, vrata i grudi. Ovo gore napisano, je moja žena sprovela u delo na meni, i mogu reći da pradajz i lubenica rade posao. Pa zato takvu dijetu preporučujem svima koji ne mogu da smršaju a rade fizički zahtevan posao, naravno i umerene vežbe da ne bi srce stradalo ako se pretera. Nema svako aktivan metabolizam kao ti.

Добро ако ти тако кажеш. Ево ти замена за лубеницу и парадајз која ради доста боље и невероватно је јефтина. Пре сваког јела, али баш пре сваког оброка, узми зрно грашка (свеже) и прогутај са две чаше воде и одмах крени да једеш. Нећеш веровати како ћеш да смршаш. Сам сам овај начин за губљење килограма смислио и свако ко је пробао је направио невероватне резултате.

Princeza na zrnu graška.
Nerviraju me likovi koji kažu ne mogu da se udebljaju, a kad se treba jest svi do jednog ko tice jedu i pri tom većina njih ne voli slatko ne pije gazirano i ne jede grickalice. Ručak im traje 4 minuta i poslije imaju obraza da kukaju kako se ne mogu udebljat. I na kraju krajeva ne vole ležat, većina. Ja da jedem kolko mogu i šta oću umro bi za po godine. Kako neko može pojest pleh pite zalivat kolom i da se ne udeblja, nikako. Oni uzmu 2 komadića i viču ne mogu više. Sram vas bilo. Odo pojest nešta pa zapalit iznerviro sam se.

Какве везе има принцеза на зрну грашка са овим што сам ја написао ако је мени упућено? Давно је било када сам то читао, а и не сећам се ничега. А, да. Ја не могу да се угојим већ 2 године. Неће да пређе 83 да јебе рак рака у Холандији легално. Само зато што сам престао да тренирам "скочило" ми сало за 5 кила и неј да макне, а једем ко човек (не као животиња јер остале животиње једу колико им је довољно, а човек једе да би јео најчешће).

Idi u teretanu i žderi. Ona princeza na zrnu graška je moj naziv za tu tvoju djetu, bzz. A šta će meni pomoć jedno zrno poslije kilo mesa flaše kole i kila voćne salate sa porodičnim sladoledom. Došo sam sa 78 od 2003 do 98 2009 sad sam na 89 a ideala bi bila oko 85. Al da jedem kako želim došo bi do po tone. Znao sam za 3 dana 3 kile se ugojit. Normalno da kad se gojiš sve ode u dupe i stomak ako ne treniraš.

Hvala na savetu. Ne volim grašak, al zato pasulj derem. Za proterivanje je efikasna kaisija i šljiva (lično iskustvo) a i prošlogodišnji sladoled. :)

Ниси ме разумео. ПРЕ јеле узмеш зрно грашка сас 2 чаше воде.

Зато што ће ти по киле воде направити довољан притисак у желуцу да активира барорецепторе који такође одређују ситост. Зрно грашка је ту да буде плацебо.

Ma razumeo sam te, ali ne volim grasak u bilo kakvom obilku. Hvala ti puno na savetu. Ipak cu ja da se drzim ovoga sto mi zena sprema i gore pomenutih vockica i naravno trbusnjaka. Pa koliko izgubim, videcu za dva meseca. Srdacan pozdrav.

e drugari, naidjoh na ovo, zanimljivi saveti za ishranu... :)

Za ova dva meseca, smršao sam 7 kilograma, tako da sam sa 96 spao na 89 kilograma. Razlika nije toliko uočljiva. E sad kako dolaze hladniji dani čisto sumnjam da ću uspeti da izgubim još koji kilogram :), ali daću sve od sebe. Preporodio me post, tako da mi je lakše da se suzdržim od večere.

U zimskom i u ljetnom periodu idem kući i uživam u maminoj kuhinji. Jedem 6 obroka dnevno i nabacim 4-5 kilograma za 3 sedmice(zimi), a ljeti za mjesec i po 7-8 kilograma.
Da mi je biti kod kuće 5-6 mjeseci, udebljeo bih se taman.

Kod mene je apetit mahom regulisan hormonima. Postoje dani u mesecu kada apsolutno nemam zelju za hranom. U pocetku mi je to kao bilo kul, jer za ceo dan pojedem samo bonzitu ili bananu i to mi bude dovoljno. Medjutim, to je pocelo da mi narusava zdravlje i oslabio mi je imunitet. Zato sada kada dodju ti dani, trudim se da jedem na silu, sto vise voca i povrca, jer samo to mi prija. Takodje, na zalost, dodju i ti dani, kad imam ogroman apetit. Ali naucila sam i time da vladam. Potpuno sam izbacila hleb. Trudim se da jedem vise mesa i sira, jer su to proteini, koji duze stvaraju osecaj sitosi. Od slatkisa sam zavisna, ali sam i to svela na neku meru, koja je normalna. Opet, trudim se da jedem voce, ali ipak, onu bambi cokoladicu sa lesnicima mi nista ne moze zameniti :)
Jedino sto mi smeta je sto ne unosim dovoljno tecnosti. Sad primenjujem taktiku da imam uvek 3 flase vode u sobi. I gde god se okrenem, pri ruci mi je. I deluje, moram priznati. U sustini nemam problema sa kilazom, cak sta vise, mogla bih par kilograma nabaciti. Ali, opterecena sam ishranom. Ipak, moj najveci problem je sto sam fizicki neaktivna.

:) izgubila sam zelju da veceram :)

evo ja pojeo red pite sa sirom, sad krećem na drugi, a ona se žuti od jaja :))

Što se tiče ishrane, evo do kojih zaključaka sam ja došao.

Naravno, nisam se uvijek svega toga pridržavao i zbog toga sam često i imao problema sa viškom kilograma. Međutim, skino sam kile bez pretjerane muke i sad sam na idealnoj kilaži. Imam 178 cm i 71 kg. To je za moju visinu otprilike idealno.

Ujak mi je nutricionista po struci, a i mene je sve oko hrane vazda zanimalo, pa sam tako pokupio dosta informacija i mogu da kažem da mi je to jedno od jačih područja.
Zato koga interesuje, može pročitati neke moje opaske iliti savjete.

1. Treba se hraniti raznovrsno, i to ne samo zbog toga da bi se unijeli svi potrebni hranljivi sastojci (što se može učiniti i stalnom konzumacijom svega nekoliko pažljivo odabranih vrsta jela), već zato što je SVAKA VRSTA HRANE OTROV AKO SE PREKOMJERNO KONZUMIRA. Danas je sve puno pesticida, kontaminanata, a i u prirodnom sastavu nekih namirnica postoje toksične komponente. Zato ishrana treba biti što raznovrsnija da ne bismo unijeli preveliku količinu ni jedne pojedinačne vrste hrane i time izazvali predoziranje otrovima koji se nalaze u njoj. Mnogo je manje štetno unijeti male količine raznih otrova - što se postiže raznovrsnom ishranom, (jer u tako malim količinama dejstvo otrova je zanemarljivo), nego malo veće količine jednog ili nekoliko otrova (koji onda postaju opasni).

Na primjer, tunjevina u konzervi je zdrava, jer ima dosta proteina i omega-3 masnih kiselina, ali pretjerivanje sa tunjevinom može dovesti do nagomilavanja toksične žive u organizmu. Za razliku od omega-3 masnih kiselina koje su dobre za mozak, živa upravo ima neurodegenerativno dejstvo. Tako da, od viška tunjevine (koja je uglavnom blago kontaminirana živom) može mozak da strada, ali je umjerena količina te iste tunjevine dobra za mozak.

Za gotovo svaku namirnicu moglo bi se pronaći neko toksično ili neželjeno dejstvo ako se konzumira preko mjere. Zato fokus treba da bude na raznovrsnosti.

2. Treba smanjiti unos ugljenih hidrata, naročito ako neko ima problema sa viškom kila. Ne zagovaram Atkinsovu dijetu (osim za teže slučajeve), ali bi svima mogao preporučiti smanjenje unosa ugljenih hidrata. Višak ugljenih hidrata, čak i lakše nego višak masti doprinosi debljanju, povećava rizik za srčana oboljenja, povisuje nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi, povećava šanse da dobijete dijabetes itd.
Zato po meni, treba smanjiti unos slatkiša (možete se počastiti nečim jednom-dvaput sedmično, u vrh glave) osim crne čokolade, koja je dobra, a ima i nizak glikemijski indeks. Takođe, hljeb ne treba jesti poslije 3 popodne. Najbolje jedna šnita uz doručak i jedna uz ručak i to crnog ili integralnog hljeba. Takođe, izbjegavati makarone, rižu, i sl.

Najbolji ugljeni hidrati su oni iz sočnog voća (mada ni sa voćem ne treba pretjerivati, i od lubenice se možeš udebljat ako pojedeš 3 kile dnevno), povrća, integralnih žitarica, krompira, orašastih plodova, leguminoza (pasulj, grašak).

Sokove, bijeli hljeb i pekarske proizvode, slatkiše, kekse i slično svesti na minimum.

3. Nastojati pojesti bar 2 kvalitetna proteinska (a može i 3-4) obroka dnevno - dakle piletina, riba, jaja, meso, sir, itd.

4. Koristiti svinjsku mast za prženje, a maslinovo ulje kao dodatak salati. Time se postiže optimalna kombinacija zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Osim toga svinjska mast u maloj količini uopšte nije nezdrava, a i otpornija je na temperaturu od biljnog ulja, tako da je zdravija za prženje. Maslinovo ulje se dosta brzo razlaže na visokoj temperaturi, naročito ono djevičansko i bolje ga je koristiti samo za salatu. Umjesto masti za prženje se može koristiti i RAFINISANO maslinovo ulje - ono je otpornije na toplotu, manjeg je kvaliteta od djevičanskog maslinovog ulja, ali je jednako zdravo kao i djevičansko, samo što nije toliko ukusno, i zato mu je niža cijena. Suncokretovo ulje i nije baš zdravo jer ima previše polinezasićenih masnih kiselina, a malo mononezasićenih.

5. Jesti što više povrća.

6. Jesti orašaste plodove. Naročito orahe, lješnike i bademe, bolje nepečene, jer se pri pečenju donekle sjebavaju masti koje su u njima prisutne. Orašasti plodovi su puni omega-3 masnih kiselina, a ne sadrže živu. Takođe, zasitljivi su i relativno dugo se vare, tako da predstavljaju odličan izvor energije, a uprkos izuzetno visokoj kalorijskoj vrijednosti, izuzetno teško dovode do debljanja. Mogu čak da budu odličan saveznik u mršanju.

7. Voće je zdravo, ali nije esencijalno. I bez voća, uz raznovrsnu ishranu se mogu unijeti svi hranljivi sastojci. Zato se ne treba prežderavati voćem svaki dan uz izgovor da je to zdravo, jer to samo može dovesti do debljanja. Jedna do dvije kvalitetne voćke dnevno je više nego dovoljno (do pola kile). Ako se neki dan unese puno povrća, voće se može i preskočiti.

8. Hranu kuvati i termički obrađivati što kraće. Tek onoliko koliko je dovoljno da ne bude "živo". Kombinovati termički obrađene i sirove namirnice. Pretjerano kuvanje i iskuhavanje eliminiše sve što vrijedi u hrani. To naročito važi za običaj naših majki i baba da dinstaju meso i povrće dok se ne počne raspadati, a onda to proglašavaju "čistim zdravljem". U suštini, to zdravlje bi bilo mnogo zdravije da se malo kraće krčkalo.

9. Muškarci da izbjegavaju pretjerivanje sa sojom. Soja sadrži biljne estrogene koji mogu da poremete hormonski sistem muškaraca i čak da dovedu do smanjenja plodnosti i kvaliteta sperme, kao i do opadanja libida. Soju danas i onako trpaju u sve i svašta, tako da i bez konzumiranja same soje, unijećete je i više nego što treba.

10. Generalno, izbjegavati industrijske prehrambene proizvode koji su prošli kroz pozamašnu obradu - dakle, paštete, kobasice, viršle, keksi, konditorski proizvodi, itd.
Zdravija je slanina od parizera. (bez obzira na mast)

11. Izbjegavati hidrogenizovanu biljnu mast! Ona sadrži trans masne kiseline, i može se komotno smatrati jednom od najnezdravijih namirnica uopšte. Hidrogenizovana biljna mast nalazi se u margarinu, gotovo svakom keksu, mnogim drugim konditorskim proizvodima, jeftinijim čokoladama, itd.

12. Alkohol nije problem (čak je i zdrav donekle) ako se pije umjereno - do 2 pića dnevno za muškarce, i do jednog pića dnevno za žene. Međutim, to ne znači da ako cijele sedmice niste ništa pili da u subotu možete popiti 7x2= 14 piva. Svaki dan se računa nezavisno od ostalih. Mnogo je zdravije svaki dan stuć 2 piva, nego jednom sedmično 5, 7 ili čak 14. Najbolja pića: pivo, suvo crno vino (može i bijelo, ali crno je bolje), votka (ne one šarene voćne zajebancije, već čista prozirna votka od 40% alkohola - Smirnoff Red - moj favorit), kvalitetna rakija, kvalitetan viski. Likeri imaju previše šećera, ostala obojena pića imaju dosta štetnih sastojaka. Loša rakija je vrlo opasna zbog metanola.

13. Zaboravite na onaj savjet da treba jesti 5 manjih obroka dnevno. Iako je tačno da manji, a češći obroci ubrzavaju metabolizam, ljudi koji se fokusiraju na 5 obroka dnevno, uglavnom pojedu 5 ne-tako-malih obroka, pa u krajnjem računu pretjeraju sa jelom. Osim toga jesti 5 obroka dnevno znači stalno biti fokusiran na hranu. Jebeš to. Jede se da bi se živjelo, a ne živi se da bi se jelo. Nismo ovce pa da cijeli dan nešto pasemo. 3 obroka dnevno su sasvim dovoljna. Čak i 2 obroka su dovoljna ako u njima ima sve što treba. A ni ta dva obroka ne moraju biti količinski prevelika. Ako hoćete nešto da prezalogajite između obroka, to nije nikakav problem, uzmite neko voće, salatu ili malo oraha, lješnika, itd... Uglavnom, satnica, redovnost i broj obroka nisu toliko bitni i mogu djelovati opterećujuće. Bitno je samo da u toku dana unesete dovoljno hranjljivih materija, a možete ih rasporediti kako hoćete. Nije naš organizam tako naivan. Bez obzira na to kad mu date hranu, on će naći načina da je iskoristi. Isto tako, ne mora svaki obrok da bude potpun. Bitno je samo da bude zdrav i koristan, a da se u roku dana ili sedmice unose svi potrebni sastojci.

Kako ljudi zdravo da se hranim kad su cijene hrane bogate proteinima digli u nebesa? Za te pare kupim krompira i brašna i živim deset dana. Ja mislim da se seljaci ubjedljivo najzdravije hrane, samo meni daleko selo moje.
Ne razumijem ljude koji paze na svoju ishranu, na nekim su dijetama stalno, a imaju jedan dan u sedmici, ili u dvije sedmice, kad se razvale od nezdrave hrane. Po meni bi bilo logičnije da rasporede i tu nezdravu hranu svakodnevno jedu, u manjim količinama.

Volim da jedem jela sa puno jaja i masno mlijeko da pijem. I onaj kajmak odozgo da pokupim. Uuuuuu, smrt za ljude na dijetama. I volim nekad prženice da jedem sa 4-5-6 jaja unutra. Ali ne volim previše masnu hranu. :D Ne volim da pretjerujem sa hljebom u obrocima. To sam smanjio mnogo. Ali zato kad se dočepam kvalitetne pite, poderem je. Pice jedem samo kad nemam alternativu, a jela sa roštilja sam izbacio iz upotrebe. Nekad ljeti nabacim nešto na roštilj, ali to je uglavnom samo piletina. Nađe se i prošarane slanine :)) Prestao sam da uzimam peciva i ostale zajebancije u pekarama.
Voće jedem kad mi doleti pod ruku. Slatkiše jedem samo kad mi opadne šećer. To se riješi lišavanjem života neke čokolade od 300grama ili plane 100-200 grama ratluka sa orasima.
Uvijek pekmez, nikad marmelada.
Ajvar forever, one love :))