Prijava

Odličan izbor, Kurde. Dinu sam upijala, gledala bezbroj puta kad sam bila mlađa...

Ubiti pticu rugalicu
Kum
Rebeka
Šta se dogodilo sa Bebi Džejn
Let iznad kukavičjeg gnezda
Dobro da bolje ne može biti
Balkanski špijun (malo domaćih...)
Njuškalo (iz 1972.g)

Marijana, osim što se pojavljuje u "Night on Earth", glumi i u "Down by Law" i "Coffee and Cigarettes", čini mi se...

То ваљда значи да га Џармуш цени :)

Pošto vidim da se tema malo uozbiljila,da i ja kažem nešto pametno:-)))
...Recimo da ja mislim da je ovo najbolji film koji je ikada igde snimljen i da je,ukoliko nekako uporedite kinematografiju sa književnošću,ovaj je film za kinematografiju ono što je za književnost "Zločin i kazna" ili "Braća Karamazovi"...
(oprostite mi na mojoj očiglednoj pristrasnosti prema ruskim klasicima)
Tarkovski i njegov "Andrej Rubljov":

http://www.youtube.com/watch?v=OxpbwPmXeAI&feature=related

Savetujem svakom,iole svesnijem,da ga obavezno pogleda i garantujem da će se na kraju filma osećati makar malo drugačije... :-)

Tarkovski je legendaran, to se razume.

A ja pereporučujem "The Cook, the Thief, his Wife and her Lover" od Peter-a Greenaway-a. Poput Danteovog "Pakla" u jednom restoranu. Igraju Michael Gambon i Helen Mirren.

http://www.youtube.com/watch?v=ToT0yAM2WU4&feature=related

meni su ovih dana/meseci dobri sledeći filmovi:

verovatno jedan od najboljih filmova ikada:
Ordet

a tu su i:
la jetee
pierrot le fou

od novijih:
Adrift in Tokyo (negde se pominje i nativ "tenten")
whisper of the heart
water lillies (svidelo bi se jtu-u sigurno)(u originalu: Naissance des pieuvres)
eureka
---

rekoh to mi je ovih dana nekako dobro. od tarkovskog su mi draži ivanovo detinjstvo i ogeldalo od rubljova i ostalih...

što reče che-vu waking life... linklater mi je jedan od omiljenih :)

a i iz nekog razloga mnogo volim filmove camerona crowa, naročito almost famous. nekako su lepi i zabavni.

nije mi ni ova nova navala komedija iz produkcijske kuće juda appatowa loša, 40 year old virgin, knocked up, superbad, forgeting sarah marshal etc...

Jos par sto mi padose na pamet:

-Buffalo 66, film koji je rezirao, napisao i odglumeo genijalni Vincent Gallo, (takodje neponovljiv u filmovima "LA without a map" i Kustinom "Arizona Dream"). Ovaj film mnogi vole da mrze, a mene je izmedju ostalog osvojio zato sto je kao soundtrack stavio album "Fragile" moje omiljene grupe - "Yes", koju isto mnogi vole da mrze.

-Hard Candy - veoma provokativan, tabu-tematican film.

-A very long engagement - film o Prvom svetskom ratu, sjajna kinematografija, a radili su ga isti likovi koji su pravili reklame za Stella Artois. Takodje, dobra prilika da vidite Jodie Foster kako glumi na Francuskom.

Forest Gump,The Shawshank redemption, flight over a cuckoo's nest,Pulp Fiction,Waterland,Fisher king,Trainspotting,Spider,Dead ringers,The big lebowski,Apocalypse now,The doors,The last of the mohicans,Raging bull,The godfather I i II,Usual suspects,Carlito's way,Once upon a time in America.. itd itd..za mene je dobar film onaj kojeg svaki sledeci put gledas sa vecim odusevljenjem .

The big lebowski је стварно одличан филм, Суперхик, али је, чини ми се некако прошао баш незапажено. Штета...

Mare,prave stvari su uvijek u manjini,rekao bih srecom,mada cini mi se da je bio u konkurenciji za oskara al eto ove godine braca Coen ga dobise za losiji film.Imali su oni dobrih filmova,onaj sa tim robbinsom kad ga postave za direktora kompanije,kako li se zvase (*Superhik se ceska po glavi ) Pa jedan sa john turthurom i john goodmanom kad je ovaj prvi pisac scenarija,pa i brother where are you sa george cloonyem.Nimalo holivudski filmovi.

I american beauty mi je kick (american) ass film,spacey je tu genijalan...kao i nicolas cage u leaving las vegas,moj favorit iz dana kad opravdavah svoj nick.U kini jedu pse zar ne je simpa.Last tango in paris bertolucijev provokativni klasik sa ludim brandom .Shunka shunka bigasa lune,totalno napaljiv film ..kao i njegova bambola..zjb pornice pri tome =D Meet tge parrents od povrsnih komedija..There's something about marry,tu sam probudio ukucane mislili su da sam pusio joint.Seven i fight club,fincherova remek djela .Uh toliko toga ima..

Ja tek sad videh ovu temu i oduševila me je DLZ! Ako ti je Strangelove omiljeni film, ja te molim da se udaš za mene!!!

evo malo preporuka (većina nije preterano poznata, neki jesu, uglavnom ovi noviji, ali je svaki mnogo dobar, barem meni, na neki poseban način):
Eureka (ovo je verovatno jedan od top 10 filmova ikada snimlejnih)
Mauvais Sang
Winter Passing
Throw Away Your Books, Rally In The Streets
Straw Dogs
Still Life
The Pineapple Express
Trouble Every Day
Happy-Go-Lucky
La Promesse

Storm of the century
Rekvijem za snove
Diary of Elen Rimbauer
Hot Fuzz
Shaun of the dead
The Last Unicorn-crtani :)
Secret Window
Svi Pajtonovci

Ima ih još, ali sada mi samo ovo pada na pamet...

Jos malo preporuka...

Sa obzirom na to da mi je naglo porasla zainteresovanost za animirane filmove, mogu preporučim crtane filmove Ralph-a Bakshi-ja (Hey Good Lookin', American Pop, Heavy Traffic, Coonskin, pa čak i Fritz the Cat - prvi crtani zabranjen za mladje od 18 godina, ali zato ne preporučujem Wizards i Lord of the Rings).

Ja bih svima toplo preporučimo da na FEST-u ovog februarija pogledaju film Aleksandar Nevski. Nemam pojma ništa o filmu ali kapiram da će biti pišanja i kenjanja po Mongolima od strane brata Rusa koji ima crkvaju na Ćordolu tako da to realno ne treba propustiti.

Aleksandar Nevski!!?? Ako misliš na onaj iz tridesetih godina, to je bio jedan oda najboljih filmova koje sam gledao.... ikad!
Sa sve Nemcima koji spaljuju decu i Rusima koji pevajući idu u rat... pišao sam se živ... A tek borba na zaleđenom jezeru na kraju filma!! :) :) :)

The Wall
Ludilo - jednom sam ga negde gledala, a sad nigde ne mogu da ga nadjem. O nekoj ludnici i de Sadu i svashta nesto - odlichan je. Ako neko zna o chemu pricham, nek se javi :)
Kill Bill
Coffee and cigaretts
Pijanista
Sjaj
Blistavi um
Bird
Maratonci :D
Underground
.. pih, ne znam dalje, ali ima josh dosta..

Obaveznao pogledajte Butterfly on a Wheel!