Prijava

Cace, javi se na PM ako ti treba pedala. Double muff je ok ako sviras neki blues npr., metal za metal, a ova mega distorsion i dan danas ne znam cemu sluzi...

https://www.youtube.com/channel/UCbA-Tt8ELg8v0d7RdieeZyA

Odlican kanal za one koji hoce da se bave muzikom malo "dublje". Lik nevidjeno mnogo prica i to ume da smori, ali se navikne relativno brzo. Preporuka.

Pitanje: trebaju mi akordi za "Karavan" od EKV-a, vrbovali me za neki ekv tribjut bend ovde na Novom Zelandu, znači sviram klavijature i pevam, ali moram da budem i "muzički direktor", što će reći da raspisujem i ostale instrumente, uključujući tu i gitaru, na kojoj mi je najveće dostignuće dumem dodsviram "mor den vrds", znači noob par ekselons... LM, kapiram da je strofa A/Em, ali jebe me refren, gugl izbacuje neke nebulozne tablature, refren iz Dm, ŠKK!? Cenim da je prvi akord Em, ali drugi je sporan, ono kada ide "mesec"... po meni je D sus, premda na djitri bi bio recimo običan otvoreni D dur, sa Fis u basu, ono bas E žica palcem a la Džoni Štulić, ali bih cenio mišljenje nekog ko se razume, kao i ostatak refrena, blagodarim unapred :)

I oni akordi tipa "Em D C H" stop, hoću elaboraciju! :)

Ustvari, sad kad poslušam, prva dva takta su Em/ E sus, ili Em/Em7... pijan sam...

Evo preslušah ovlaš, radiće ti posao:

Em Cmaj7 C H
Em D C H

Mada probaj umesto Cmaj7 da sviraš Cmaj7b5, ta snižena kvinta mu daje po SABLASNOSTI, moguće da je i Milanče odsvirao ovaj akord, ali nema tog sniženog tona u melodiji, pa me mrzi da provaljujem kontekst sad. xD

Elem, kakva naprcanost od gitare, ja se raspametio kako izgleda.
https://www.youtube.com/watch?v=en9ezXPNuuo

Hvala Radjarde, Cmaj7 ima smisla, ali mi je malo sumnjiv. Cmaj7b5 mislim da nije. Džimi mi je juče rekao da on misli da je Dsus2, sa Fis u basu, taj mi do sada najbolje zvuči:

http://nubeat.org/FSB/Chords/dsus2slhfshp.gif

Naravno, pošto Milan svira i peva u isto vreme, a EKV koliko ja znam ne koristi overdabing, cenim da ovo Fis u basu ne hvata gitarista palcem leve oko vrata, jer tu notu ionako svira bas gitara.

Premda sam regrutovao malog prsta da iscima Zeljčeka, da vidimo šta on misli.

Msm, kakva leđa imam, a? ;)

Evo sad sam preslušao, jes fis u basu, ne znam kako to nisam snimio, kako ti leži ovaj akord
http://vocaroo.com/i/s1v7KdPKwmMt

http://i.imgur.com/yIqPwdQ.png

Ne zvuči loše, ali običan C mi nikako ne leži posle ovoga. Možda i jeste ovaj akord, ali ne iz ove pozicije?

Uuuu jebote, ne - zvuči do jaja običan C posle ovoga, ali otvoreni, iz osnovne pozicije, a ne šabanski bar-hvat koji sam ja pokušavao :) Svaka čast, ova ideja za sada vodi!

Milo mi je, ispade da je poenta da B i E žice ostanu otvorene. :)

Da, da - da mogu da se onako zvoneći razlažu još par puta nakon što ga prvobitno okineš! I naravno, komotno može bez bas Fisa da se svira, jer to ionako svira bas gitara, a lakše je za nubove poput mene i gitariste iz ovog benda :)

Premda sam regrutovao malog prsta da iscima Zeljčeka, da vidimo šta on misli.

Msm, kakva leđa imam, a? ;)

Prvi dio: A, Em
- karakteristični rif se svira na sedmom i osmom pragu uz korišćenje otvorenih A i E
- refren, prema onome što ja čujem je:

Em, F#sus4addb11 (dakle F# major u suštini samo sa otvorenom H žicom), C i H7
Em, D, C, H7

Možda se i varam, ali tako mi zvuči na ovom unplugged snimku, gdje se jasnije čuje gitara pa još i akustična:

https://www.youtube.com/watch?v=SGp7lPM68jI

E ljudi od gitare, zna li neko dobar i detaljan tutorijal za ovu pjesmu na akustičnoj gitari: https://www.youtube.com/watch?v=sZTpLvsYYHw

Ja sam do sada od svega naišao na ovog lika kao najrazumljivijeg:
https://www.youtube.com/watch?v=QdThtpTB2WQ
u pratnji sa ovim setom akorda:
http://tabs.ultimate-guitar.com/k/killers/all_these_things_that_ive_done_ver5_crd.htm
ali džaba, kad ne mogu da se snađem, prosto mi je prebrzo (još sam nubara jebena).

Znam da kaže da ritam za glavni dio ide D DGDGDG, ali on svira duplo duže akorde, što bi onda reklo da je ili svaki akord udvostručen (ili u slučaju E akorda onda kao da je učetvorostručen u nekim dijelovima) ili je pravi ritam D DGDGDGDGDGDGDG. Ne znam jebem liga

sviraj barre akorde... inace ti treba kapodaster.
f#, b, d#m

tj, turi prste ko za F akord sto udaras, pa kaziprst preko 2. praga, pa preko 7. pa preko 6. al spusti ostale prste od kaziprsta nize za jednu zicu.

jebo mater ako sebe razumem sta sam reko.

E imam kapo, Celte, tako da koristim navedeni set akorda u prvom postu

EDIT: Nisu problem akordi, to jest jesu, ali ne kako da ih sviram, nego koliko. Dakle, ritam zapravo.

mrzi me sad da probam, al sto cujem od ovog lika, ide dole-gore-dole, a kad je refren onda duplo brze dole-dole-dole...
one fore kod i got soul but im not a soldier su ti samo prvo udaraj samo gornje zice a na prelazu donje, pa otvori zice, pa jos jednom pa opet gornje. to u pocetku i ne moras, uvezbaj samo da lepo zvuci, a onda ce ovo doci samo od sebe nakon 15. sviranja :)

sta da ti kazem, uzmi lupaj nogom u pod, klimaj glavu, uhvati ritam, unesi se malo pa lakse ide nakon sto probas vise puta. retko kad oce iz prve da zvuci bas onako kako si naumio, a jos je zajebanije kad pokusavas da razmisljas dal sad bese dole ili gore treba.

Otprilike šta sam do sada ukapirao:
Ovaj intro do

If you can hold on, hold on.

sve do ovog A akorda, uključujući i njega ide 16xD po akordu ili 8xDG. Onda od ovog E koji dolazi na hold on počinje sa D DGDGDG po akordu i tako tera sve do I've got a soul but I'm not a soldier. Taj segment isto sviram D DGDGDG, ali prigušeno, pri čemu otvorim tek kad se bliži kraj stiha i/ili promjena akorda.

Jedino što još ima je I need direction to perfection, no no no no, gdje negdje na "perfection" ide prelaz na E akord sa brzim izmjenama sa samo D i sve je to OK.

Ali mene izjeba što ne znam tačno da izbrojim koliko ima onih beats in the bar, jel je 4 ili 8 po akordu, recimo u ovom dijelu

I want to stand up, I want to let go
You know you know - no, you don't, you don't.
I want to shine on in the hearts of men.
I want a meaning from the back of my broken hand.