Prijava
   

Izlizati opanke

Dobar deo života provesti pokušavajući iste zameniti za kožne, lakirane cipele i gradsku kaldrmu. Patiti od krize identiteta; jer opanke smatra malograđanskim, dok ga kožne cipele žuljaju i udaraju u vrh palca.

Samo izlizivanje je ništa više od praznog hoda stazama koje, pored sve želje da ih savladaš, su ništa više no predvorje zamaskirano nekom opskurnom lepotom. Iako toga svestan, on i dalje gaji odbojnost prema manjku noćnih svetala, betona i gledanja krompira sa one strane motike. Sve mu to fali ne bi li sebe repozicionirao kao bitnijeg od običnog seljaka, onog čija je jedina briga da paradajz bude rumen a patlidžan modar.

Za tog istog opanak je smrt. U njemu života nema. Izlizani opanci predstavljaju fazu između cenjkanja i depresije, koja na samom kraju vodi ka konačnom prihvatanja opanka kao životnog saputnika. Ipak, on opanke želi napustiti... po svaku cenu. Pobeći od njih što dalje. Zaboraviti dedine njive i livade. Jelek zameniti puloverom. Zaboraviti bezbrižan život i trampiti ga za nerviranje oko banalnih stvari. Sve to zameniti za svakodnevni prolazak pored "Kolarca" koji nikad posetiti neće. Prodati vola za ručak u "Maderi".

Izlizati opanke znači protraćiti život, ili barem najbolje godine, tražeći sebe tamo gde ti nije mesto. Verovati da gradska beda predstavlja manji jad od ruralne samo iz razloga što veštačko svetlo gradsku bedu nekad obasja. Nekad i obasja, ali uglavnom bije u leđa i ne obasjava put pred kojim je zaslepljen čovek.

Komentari

opet ne spavas, nesreco...
zanimljivo vidjenje, svidja mi se, zemljace. +++

I ovo je mnogo valjano. Biće veselo.

Evo zasluženog plusa
+++

Potpuno različita defka od Miletove, sa drugačijom tematikom, poentom i na drugačiji način napisana. Obe defke su odlične.
+

Hehe, nafilozofirao si za sve pare. Plus

Urbano! Toliko slična defka onoj koju je tvoj polufinalni protivnik napisao, a opet toliko različita. Obe opisuju nas same do tačnina.

Ипак ова боља за врх опанка.. Браво, плус..

ova je mozda najbolja na cijelom turniru.

ovom defkom si prevazišao sam sebe
+++ alal vera

Moram da pohvalim i plusiram, mada cu da vote for the other guy...

Гуги, желиш рећи да је дефиниција надмашила мој ретардирани стил? Велиш да не умем писати и да ни сам не верујеш како си ми дао плус? Сарказам је приметан.

proviron

Гуги, желиш рећи да је дефиниција надмашила мој ретардирани стил? Велиш да не умем писати и да ни сам не верујеш како си ми дао плус? Сарказам је приметан.

od mog komentara nema ni s od sarkazma... e sad je na tebi da li ćeš da veruješ ili ne... tvoja defka mi se učinila boljom od protivničke i zato sam tebi dao glas

Preći ći preko toga što me ne poštuješ, ali kako da pređem preko toga što misliš da sam glup? :/

e sad me već zajebavaš :)