Prijava
   

Jurij Gagarin

Lik koji je pre 50 i kusur godina negde u dubini kazahstanske pustinje seo na 350.000 kilograma gvožđa i raznih visoko-eksplozivnih materija proizvedenih po raznim pripizdinama Sibira i na tome svemu 'ladno odleteo u kosmos, umesto da prema svim očekivanjima mrskog zapada lepo i elegantno odmah eksplodira tu na licu mesta.

Nije imao bilo kakav upravljač na tom svom Vostoku 1.
Drugovi rukovodioci leta iz svemirskog centra u Bajkonuru su mu ga zaključali, jer nisu imali pojma kako će bestežinsko stanje uopšte i da deluje na mozak i telo homo sapiensa.
Doduše, ostavljena je opcija da može da mu se i otključa, ali samo u situaciji kada je već očigledno da će drug Jurij orden Heroja SSSR-a da dobije posthumno.

Svima je poznat samo kao prvi čovek u svemiru, mada ima i još dve veoma bitne pionirske uloge.

Vlasnik je prvih reči izgovorenih iz kosmosa , koje očigledno niko zadužen za propagandu nije smišljao kao kolegama Amerikancima one filozofske izjave, o malim koracima za čoveka a velikim za čovečanstvo.
Gagarinovo "Poehali!" u slobodnom prevodu je nešto najbliže do „Vozi Miško!“ ili čak možda i "’Ajmo, jebiga!"(sudeći po intonaciji glasa).

Takođe, on je neko zbog koga se začula i prva muzika u kosmosu.
Ta, njegova omiljena melodija, „Podmoskovnыe Večera“ mu je sa radija puštena negde oko polovine tog leta od 108 minuta, verovatno da ga malo smiri i odvrati od misli na to kako će da bude živ izdinstan pri ulasku u atmosferu, zato što je možda neki pijani komsomolac u tajnoj fabrici još tajnijeg grada Krasnojarsk-26 zaboravio da lepo ošmirgla zakivke na kapsuli.

Bilo kako bilo, prvo što je beskrajni i prastari svemir čuo od samog svog nastanka naovamo, bio je neki razgovor na ruskom jeziku, pun cifri i podataka, a za manje od sata je zasvirala i prva muzika u njegovim prostranstvima.
Bila je to pesma koja je počinjala nostalgičnim zvucima takozvane male ruske harmonike, a malo zatim se začuo i glas Zaslužnog narodnog umetnika SSSR-a, druga Vladimira Konstantinoviča Trošina:
♪♫ "Ne slыšnы v sadu daže šorohi,
Vse zdesь zamerlo do utra.
Esli b znali vы, kak mne dorogi
Podmoskovnыe večera...."
♪♫♪♫
...........

Komentari

I ništa...samo sam hteo da napišem fakt o tome koja je prva muzika u kosmosu, pošto sam video da su Ameri napisali da je to bilo 1965, kad su oni leteli...a ja čitao Gagarinove memoare, pa sam to zapamtio. :-)

Verovatno nikada nećemo saznati:)

Je l' ceniš da će ikada ova naša sirota Srbija da pošalje nekog/nešto gore?

Pa poslali smo jednom neki satelit, zar ne?
...Onaj što ničemu ne služi a još plaćamo troškove. :-)))

Ma mi ne možemo po Zemlji da se snađemo, kakav kosmos...

Je l' ceniš da će ikada ova naša sirota Srbija da
pošalje nekog/nešto gore?

Gore je naše prirodno stanište, mi smo nebeski narod. Zato nam je sve gore!

Jebote, kako bi mogao da se napravi do jaja film o tome...Kao, tipa, Srbija u bliskoj budućnosti, svemirska misija i tako dalje na tu temu...Već vidim i nastavke lololo :)

Jebote, kako bi mogao da se napravi do jaja film o tome...

Гига Моравац да води екскурзију на Венеру. Може!

Sranje, al mnogo mi se sviđa. +++

Наравно да Србија може, жели и МОРА да пошаље некога горе у свемир. Примарни циљ је да то буде Скупштина Србије у пуном сазиву, натрпана политичким талогом и муљем нашег народа (ах, што нису туђи, мање би болело). Или да сваком појединачно забодемо патрону динамита у буљу, па да их аутономно аутономирамо пут независног Космоса.
Ево, већ чујем да ме неко пита где да приложи донације и динамит.

Jos jedna zrtva stereotipa o Rusiji i Rusima.

Kot

Jos jedna zrtva stereotipa o Rusiji i Rusima.

O čemu li ti pričaš, majke ti? :-D

Lepo i nekako dirljivo. A, opet, provejava humorom, da nije patetično.
"Ko daleko leta s ovog tužnog sveta, danas je tu, a i sutra je tu". :)

Jos jedna zrtva stereotipa o Rusiji i Rusima.

Molim te nas prosvetli o kojim je stereotipima reč.

Ето зашто ванземаљци увек слећу у Америке, руси их сморили и сада неће више да се друже са њима.

Pozdrav Kurde. Svojevremeno su u istraživačkoj stanici u selu Petnica, nadomak Valjeva, spremali da pošalju u svemir nešto iz Srbije. Evropska svemirska agencija naplaćuje transport kilograma materijala u orbitu nekih 10.000 evara. Nisam siguran da li su poslali nešto trivijalno tipa pločicu sa 4s ili nešto što zaista radi. Čini mi se da u tu cenu, tvoj uređaj na lansiranom satelitu dobija napajanje, sa solarne ploče, komunikaciju sa satelitskim centrom na zemlji i još po neku garanciju nešto.
Posle svemirske trke, između mrčno umovskih natovaca i bratske sssr svemir se osvaja na nivou planete. Ameri daju šatlove, rusi rakete, kazastanci pistu. Tako je najjeftinije.
Satelit za koji dodjemo Izraelskom Mosadu Boga i bradu, smo samo pozajmili na par meseci da snima kosovo. Nisam siguran koji je pametnjaković, samoinicijativno tražio takvu uslugu od Izraela, ali sam siguran da će oni svoj dug naplatiti.

Fino ovo, Kurdistanac, a i poučno.

Satelit za koji dodjemo Izraelskom Mosadu Boga i bradu, smo samo pozajmili na par meseci da snima kosovo. Nisam siguran koji je pametnjaković, samoinicijativno tražio takvu uslugu od Izraela, ali sam siguran da će oni svoj dug naplatiti.

E meni je smešna činjenica da neko snima nešto iz kosmosa čemu zna svaki jebeni kamen, kao što je Kosovo. A i ako se nešto napravi, ima zilion načina da se na jeftinije načine(i kvalitetnije) sazna šta je i kakvo je to što se pravi.

Koje li su im pare tutnuli Jevreji za to pojma nemam. Pa nije Kosovo Severna Koreja pa da pojma nemamo šta tamo ima.... :-))

Кад будете слали у космос некога, јавите нам да пошаљемо мила и читави дпс тамо аман за аман.
+ иначе

Brao, cenjeni autore.

Nije ti ovo Wikipedia, stoga minus. Samo si izneo informacije o njemu.

Hvala ti na savetu, neću više da iznosim šture informacije. :-))

Veliki Kurd prima savete od mene! Polaskan sam!

Vrteo se skoro neki dokumentarac o njemu. Sudbina mu i nije bila baš naklonjena.
Meni tnjegov život liči na PER ASPERA AD ASTRA i nazad.

Kako koji stereotipi? Uopsteno govoreci, odakle nama, i na samo nama, dolazi saznanje o tome kako je u Rusiji, kakvi su Rusi, kako se tamo zivi, mentalitet itd?

Valjda je to svima jasno, iz filmova i serija. Gde se mahom proizvode filmovi i serije koji se ovde prikazuju? SAD i Velika Britanija.

Kako oni prikazuju Ruse i Rusiju, u kom svetlu? Vrlo negativnom, naravno. Valjda je ocigledno odakle i kako se formira misljenje poput ovog u defki, humor na stranu.

Istim mehanizmom se postize pozitivno misljenje koje neki imaju o zemljama iz kojih poticu doticna filmska ostvarenja, i o njima saznajemo odatle.

Da li se neko zapitao kako to da se u americkim filmovima snimljenim negde do oko kraja osamdesetih mogu videti ruzne ulice, beda, lose kancelarije u policijksim stanicama itd a od tada naovamo se sve volsebno sredilo. Crno-beli stereotipi. Ko je rekao Borat? Primera ima na pretek a vec dosta godina se desava da smo i mi meta.

Zanimljiva je i ne tako retka pojava da autori, cak i tamo gde radnja nema nikakve veze sa nekom odredjenom nacionalnoscu i mentalitetom iste, ne propustaju priliku da onako usput opljunu po Rusiji i Rusima - bez ikakvog razloga i povoda.

Da, u SAD postoji i vojna(!) komisija koja visokobudzetna filmska ostvarenja pregleda pre pustanja u javnost i "ako nisu dovoljno patriotska", salje na doradu. Otkud onoliko americkih zastava u njihovim filmovima? Sada se to uzima zdravo za gotovo. Da neko natrpa toliko zastava u srpski film ili da ih toliko ima u nasem stvarnom zivotu koliko ih ima tamo, mnogima bi se, mozda i sa pravom, povracalo od muke zbog preterivanja.

Kakva kata jbt! :-))

Aj malo podrobnije objasni to tvoje mišljenje!?

Nekima se ne moze objasniti u dve reci pa moram da pokusam sa dugackim.

Ma ja samo pokušavam da provalim gde si ti video nekakav stereotip? :-D

Pa ko ga ne vidi u filmovima ne vidi ga ni ovde.

*i+
Vredi pročitati...

Koliko moraš da popizdiš na sve u svom selu da bi seo u neku gvoždjuriju iz koje možda živ nećeš izaći :)