Prijava
   

Kako sam proveo ljetni raspust

Ne volim zimu. Ruke mi se lede kao da ne primaju krv, na smalaksalu dušu se obavije neka mrena i tugaljivo, sjetno nebo kao da hoće da se sruči na mene. Ne volim ni jesen, šarenoliku i podmuklu. Hladan vjetar odere mi radost sa lica, sloj po sloj...

Ljeto, ah ljeto. Zamiriše probuđena zemlja, nebo se razvije u beskonačnost i probude se najtananiji damri u čovjeku. Završi se škola, razlete se dječji osmjesi svuda po sokacima i podsjete me na ljeta, ona prava ljeta mog djetinjstva. Onda kada sam čuvao bezbrižnost u džepovima prljavih pantalona, iskru slobode u hodu i čitavu jednu vasionu u grudima. Čitav svijet bio je tu, pod nogama, magičan i napravljen samo za mene.

Danas volim ljeto više nego ikada. I u svaku zimu zamišljam ljeto, ispunjeno i čisto, najljepše do sada. Svaki put kada me oduzme tugaljivost i nemirna sjeta, odagnam misli, sanjajući ljeto. Sve će biti ljepše kada me ogrije sunce - govorim sam sebi. I smišljam planove, zamijesim iluzije umornim sinapsama i smirim se. Ih, kada dođe ljeto...

Dođe i ljeto, dovuče se na usijanim kočijama i zagospodari brdima. I ne radim ništa, ne mičem se. Stojim tu, kao ukopan pred svim blagostanjima kojima me obasipa, puštajući da mi najljepša četvrtina mog života prolazi bez cilja. Sakrijem se u sjenke sopstvene bezidejnosti i nerada, ne uživam, ne živim. Ipak, sanjam ona ljeta, dječja i nevina, ispunjavajući svakodnevnicu prašnjavim uspomenama i odsanjanim snovima. Tako, novo ljeto se provuče kraj mene, a da to nisam ni shvatio. Tek onda, kada se prošara nebo i šuma zazlati, shvatam da je najljepše prošlo, i da je još jedan raspust moga života, nepovratno izgubljen.

Takav sam. Moje zime su moje tuge. A ljeto, ma koliko da ga volim, uvijek učinim da besciljno prođe, puštajuću ga da odleti dole, daleko, na jug...

Definicija je pisana za takmičenje "Pačija škola".

Komentari

Mislim da ti mogu unapred čestitati prolaz u naredno kolo ... Školski, nema dalje ... :)

+++

Не бих се сложио. Биће тијесно.

Ovo cu da bukmarkujem da bih mogao da ga koristim u skoli na pismenima ;) ++

ovo si prepisao od nekog štrebera lolo
+++

Јебига, ја сам штребер ;)

Interesantno, vrlo interesatno. Nije ti ovakva forma retkost, voliš ti uvek da se raspišeš na dugo i na široko, to ti je donekle i prednost jer imaš raskošne tekstove, na drugu stranu i i ozbiljna mana na ovom sajtu jer baš odstupa od klasične forme definicija. Znam, pratim te. ;-) Najbolje bi bilo kad bi se više trudio da spojiš svoj literatni talenat, koji svakako imaš, sa standardnom formom definicija koje viđamo na sajtu. Inače, rekao bih nešto da ne čitaš mnogo inače definicije, nego guliš ovako po svom nahođenju i talentu. Prometaniši malo o ovome što sam ti rekao.

Ма дааај... Ово промашена тема скроз.

Najbolje bi bilo kad bi se više trudio da spojiš svoj literatni talenat, koji svakako imaš, sa standardnom formom definicija koje viđamo na sajtu. Inače, rekao bih nešto da ne čitaš mnogo inače definicije, nego guliš ovako po svom nahođenju i talentu. Prometaniši malo o ovome što sam ti rekao.

Hvala na sugestiji. Djelimicno si u pravu, osim da ne citam mnogo definicija. Vise pisem tako jer mi je potrebno da se negdje izrazim onako kako zelim. Jeste da je to cesto drugačije od forme uokvirene na ovom sajtu, ali barem je autohtono :)