Prijava
   

Klasična muzika

Još jedna sintagma koja je izmenila značenje pogrešnom upotrebom. Do nedavno se u knjigama govorilo(uz plačljiv prizvuk) da ljudi pogrešno koriste termin "klasična muzika" za ozbiljnu muziku, ali se sada sve češće koristi (opet plačnim glasom izgovorena) rečenica: "Izraz klasična muzika nije uvek značio ono što znači danas..." Naime, klasično je značilo "savršenstvo oblika i sadržaja", a odnosilo se na sonatni oblik koji je sadržan u prvom stavu svih klasičnih oblika(vrsta kompozicija koje su tada nastale) napisanih u periodu klasicizma(kraj XVIII,početak XIX veka), prvenstveno od strane Mocarta, Betovena i Hajdna.

Do nedavno:

Osoba1:"Destebra opet slušaš slušaš klasiku, a?"
Ja:"Ne, slušam Mađarsku fantaziju br.(ne bitno koji)"
Osoba1:"To neka elektronika?"
Ja:"To neki List!"
Osoba1:"Metalac?"
Ja:"Pijanista!"
Osoba1:"Pa to je klasika buzgo!"
Ja ostajem bez reči

Od nedavno:

Osoba2:"Destebra opet slušaš slušaš klasiku, a?"
Ja(uz plačljiv prizvuk):"Da..." (uzdah)

Komentari

Muzika klasicizma je klasicistička, proveri pre nego što počneš da držiš litanije, ili se drži slenga. Jbg, uzmi enciklopediju...

@jelena1109 tačno jedno je muzika iz perioda klasicizma (Bečka škola: Hajdn, Mocart i djelimično Betoven) a drugo je klasična muzika koja obuhvata i klasicističku, ali i svu umjetničku muziku stvaranu u Evropi od kraja renesanse do danas. Termin "klasična muzika" jeste pomalo nezgrapan i ja bih preporučio termin "umjetnička muzika", ali bi se onda moglu uvrijediti neki poštovaoci drugih muzičkih pravaca jer bi ispalo da njihova muzika nije umjetnost.

Ništa bez francuskog Baroka!

Мораш да издвојиш Баха и Листа пре него што похвалиш било кога другог, Убицо :D