Prijava
   

Kolonizacija

Period od 1945 pa sve do 50-tih godina proslog veka kad je komunisticka vlast, nesto milom, a negde bogami i silom, naseljavala vojvodjanska mesta sa celim porodicama iz Like,Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Vecina tih ljudi nikad do tada nije cula za pojmove kao sto su elektricna struja, traktor, kombajn itd, tako da je taj period pun tragikomicnih dogodovstina sa tim ljudima. Vecina njih otrgnuta od svog zavicaja, nikako nije mogla da se prilagodi novom podneblju, pa su na sve moguce nacine pokusali da prilagode situaciju prema svojim prilikama. Mladji narastaji su se lako privikavali, ali stariji su imali prilicno muka i jada...

Primer I

Cuje se ogromna buka i lupanje iz kuce teg pristiglog koloniste. Naravno, starosedelac, znatizeljan da vidi kakve su mu komsije, ide da vidi o cemu se radi. Ulazi kod komsije u kucu i vec sa ulaznih vrata u kucu ostaje zatecen i zabezeknut. Novopeceni komsija razbija plocice na podu u kupatilu,koje je jos nemacki domacin pre njega postavio.
- Komsija sta to radis???
- Ma nocas sam ovde ostavio jarca i kozu, pa se polomise po ovome, pa reko, da se resim ovoga da mi marva ne izgine...

Primer II

Ulazi kolonista, zadihan i crven ko rak u prostorije mesnog odbora u selu. Pokusava nesto da kaze, ali nikako nemoze da dodje do vazduha. Presednik odbora ga slusa ali ovaj nikako da prozbori neku razumljivu. Napokon mu uspeva.
- Precednice dolazi i pomagaj ako znas za boga!!!
- Sta je sad Obrade?
- Ma dolazi odma kod mene u kucu, bojim se ono cudo ce mi pogusiti celjad...
Covek ustaje i ide, a nista mu nije jasno. Ulazi u kucu kod domacina, a ovaj mu pokazuje sijalicu na plafonu.
- Ima vec sat vremena kako duvam u ovo cudo i nikako da ga ugasim.
- Obrade, covece, jel se ti samnom salis il si ozbiljan?!?
- Ali sat vremena....
Presednik, videci da je ovaj mrtav ozbiljan, prilazi zidu i pokazuje mu prekidac pokusavajuci da mu objasni sta je struja i sijalica, ali ne vredi....Na kraju se penje na stolicu i odvrce sijalicu. Tek tada se domacin smiruje.

Komentari

iz Like,Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i drugih pičkih materina :)

Plus +

Један професор ми причао о тим временима (спада међу те дивљаке који су сишли у цивилизацију у то време):
- Ја када сам дошао овде, они су (говори о "староседеоцима") живели у кућама, влага до плафона. Данас кад прођем тим крајем, ти исти људи и даље живе на исти начин, у истим кућама, са влагом до плафона.
Немој бити рођени. Неки људи нису били те среће да се роде у богатим срединама, али су својим трудом ипак успели да напредују. А неки могу да се 10 пута роде у много важном селу, па опет неће схватити да не морају да стављају + испред "Plus". А и са мењањем пички могу имати проблема. Завист је зајебана ствар.

GM, nisam te razumeo ama nista :P Inace, defka je ziva ziva istina, znam ja 10+ takvih prica o ovima iz Bosne sto su dosli...jbg, kad nisu imali srece da i njih austrougari "oslobode" na vreme xD

joj gm kako spušta na finjaka.. plus + za defku :DDD samo zbog gm-a plus + :D

GM,imaš usmeno omiljeno za komentar :)

Jbg, moji su bili oficiri JNA i profesori, trebalo je "očistiti" te "pičke materine" od Srba još tada da bi se posao lakše završio devedesetih. Sve je to ćopavi bravar zakuvao još onda... +