Prijava
   

Kosmičko jaje vs crna rupa

Vreme ne teče unapred kao što vam vaši stereotipi nalažu ili kao što vaš sat pokazuje. Istina je zapravo da vreme teče unazad!

E sada ste spremni i zainteresovani da čitate dalje jer velika je to i neviđena zajebancija.
Svakom sekundom koju naši satovi otkucavaju bližimo se jednom trenutku, a to je trenutak kada će se vreme “potrošiti”, kada će stati i kada će kosmička štoperica otkucait t=0. Singularitet. Nešto slično kao odbrojavanje za doček nove godine, pa onda sledi Veliki prasak odnosno novogodišnji vatromet. Prosto je neverovatno kako su stvari ponekada smešno slične.

Sad se normalno pitate, kakve veze sve to ima sa Kosmičkim jajetom. Pa ima, Kosmičkim jajetom zovemo stanje čitave Vasione pre velikog praska. To je stanje bez prostora i vremena i upravo ovo “nepodnošljivo” stanje postojanja materije u ničemu i u bezvremenosti dovodi do njenog oslobadjanja u Velikom prasku. Kosmička štoperica se po ko zna koji put ponovo startuje, ali ne na klasičan način tipa t=0 pa t=1s pa t=2s itd. Upravo suprotno, u erupciji Velikog praska Kosmička štoperica “zadaje sebi” neku, nama nepoznatu, enormnu vrednost vremena (n), a dalji vremenski tok se odvija po tipu t=n-1s pa t=n-2s itd. Oduzimajući sekunde od vremena Velikog praska stigosmo do danas. Kad sve sekunde budu oduzete i kad svo vreme ISCURI opet će se desiti t=0, pa Jovo nanovo.

Još niste videli vezu crne rupe sa Kosmičkim jajetom? I nećete. To je samo jedan od stereotipa i zabluda da je Kosmičko jaje u stvari velika ili master crna rupa, kao i stereotip da vreme teče unapred. Jasno vam je zbog čega. Ma kurac vam je jasno, ali evo objašnjenja: Crne rupe su okružene materijom i prostorom i zakrivljuju ga. Vreme u crnoj rupu teče sporo kao kretanje paralizovanog puža – ali teče. Materija u crnoj rupi je blizu stanja singulariteta ali nije u singularitetu. Svega ovoga nema u Kosmičkom jajetu. I najvažnije, crne rupe egzistiraju u vremenu i prostoru, dok Kosmičko jaje ne egzistira ni u prostoru ni u vremenu jer u njemu i oko njega nema ni vremena ni prostora. Svrha postojaja Kosmičkog jajeta je resetovanje vasionske štoperice i recikliranje vasionske materije koju crne rupe prikupljaju i ujedinjuju kao poslušni djubretari dok vreme teče unazad prema t=0.

Nemojte biti zbunjeni zbog toga što vreme teče unazad, to i nije tako teško shvatljivo ako na život pogledamo kao na kretanje prema našem t=0 odnosno prema momentu kada ćemo vratiti prirodi pozajmljene atome od kojih smo satkani.

Postoje i banalnijih primeri. Proizvedena konzerva nečega ima utisnut žig roka trajanja i od tog momenta za nju vreme teče unazad do dana kada će joj rok isteći i kada će biti neupotrebljiva ali i reciklirana. Taj dan je konzervinih t=0.

Prosto je neverovatno kako su stvari ponekad zajebano i smešno slične.

Singularitet

Veliki prasak

Crna rupa

Vreme je relativno

Komentari

Nema sanse da ovo citam, kako ti nije mrsko da ovoliko pises jadan jadan, minus u slast.

Svaka čast, ko da čitam Hokinga

Sad procitah, i moradoh sebe fizicki da kaznim.

Neko je načitan :-D

Ima ovde i onih kojima je to zanimljivo. Trolovi neka preskoce i neka idu dalje.

@Mladenq

Koga zabole za tvoje misljenje.

Ti mora da si virtuelni srbin koi zna za termin trol? Koje jos termine znas?

necu da ti kazem sta stvarno milim, banovace me, ali vec si shvatio

lupio si minus posle 30 sekundi i ne procitavsi

Cepac, da naucis da linkujes definicije. Ako znas da cepas atome, to nece biti problem. Pogledaj na forumu.
Od mene +

lupio si minus posle 30 sekundi i ne procitavsi

Naravno da jesam.

turi Crna umesto Srna rupa...

Jel ovo opet onaj sto cepa atome?

Mani se ti pisanja o astrofizici. Nije to za svakoga.

Zanimljivo,vrlo,ali je defka kao defka 0.Treba procitati sve ovo i malo si nejasno i gramaticki nepravilno napisao.Nije lepo sazeto i pregledno.Tako da bih ti dao plus na zanimljivost,ali bi to bilo subjektivno. -

Fascinantno i vrlo pismeno napisano. Ako neko vidi neku gresku, valjda bi trebao da je prijavi i ukaze na nju.

Ovako sve ostaje zaludni hejt ljubomornih tipova.

ja uz vuku ucim fiziku! :D +

ma da u pocetku nije bilo nista pa je to puklo...do kurca...+

samo ti nama definisi ove komplikovane stvari na ovako jednostavan nacin a ovi sto se osecaju malo inferiorno ... pa njihov problem

rezultat kaze sve: 30:22, uz 11 omiljneih, to znaci dobio si 3 -, a ipak su je omiljenovali.

Bravo, treba se potruditi da se ovako prosto laicima prikaže zamršena stvar. +

bravo, majke mi nisam znao da idem unazad. sta sve covek nece nauciti

Cepaču atoma, pročitao sam sve one tvoje ranije pseudo-fizičke defke, dopale su mi se, šta više, većinu sam poomiljenio. Ova najnovija mi se iskreno ne sviđa, što zboh načina na koji je napisana (nesistematično, za razliku od ostalih) što zboh upotrebe velikih slova, a ponajviše jer me je neodoljivo podsetila na ovu legendarnu:

http://vukajlija.com/mobilni/11004

To je naravno posve subjektivno mišljenje, ovde ide minus, a tebi svako dobro želim, dotakao si se interesantne tematike.

@techamape
Rec pseudo oznacava laz ili obmanu (Grcki). Mislim da si nenamerno upotrebio prefiks pseudo u svom komentaru.

Ovaj tekst je takav kakav je. Tesko je pomenuti teoriju reverznog toka vremena i komaparaciju singulariteta i crne rupe u nekoliko pasusa. Ipak je razumljivo ako se pazljivo cita. Mislim i da je dobro sistematizovano. Dobro. Pokusacu da bude jos bolje.

Medjutim, nije poenta ni u fizici niti u astronomiji. Teskst bi trebao da podstakne razmisljanje i raspravu o sasvim obicnim zivotnim stvarima. Izostala je rasprava o tome da li vreme zaista tece unazad ili rasprava o tome kakav bi nas zivot bio kada bi godine brojali unazad tj. kada bi smo znali datum naseg t=0 (datum smrti).

Svaki od tekstova sadrzi barem desetak iskri koje bi mogle potpaliti intelektualnu i filozofsku raspravu. Primarni cilj ovih tekstova nije objasnjavanje astro-fizike (kako neko rece) jer koga zabole za to, vec nesto drugo.

Ovo je sajt intelektualaca, i koliko se secam vodile su se zestoke i lepe intelektualne i filozofske rasprave na bezbroj tema. Inicijalna kapisla za raspravu je nekada bila vest sa televizije, nekada vic, a nekada politika pa i fizika.

kakav bi nas zivot bio kada bi godine brojali unazad tj. kada bi smo znali datum naseg t=0 (datum smrti).

to bi bio pakao od zivota. imas pravo neznanje je blazeno.

Cim vido naslov jasno mi je ko stoji iza.

Sad cu polako da procitam pa da ocenim.

aaaaaaaaaa, da'l sam normalan?

Salu na stranu cuo sam vec ovu teoriju o vremenu koje u stvari ide unazad. Kad ti kazes da tu mozda ima nesto, malo se zamislim. A imam i nekoliko pitanja za tebe?

1. Da nisi kupio pokvareni sat kod kineza pa ide unazad.

2. Ako takvim satom meris nesto tamo gde cepas atome pazi nemoj da sjebes nesto, odosmo svi u pizdu lepu materinu.

3. Ako hoces poslacu ti boj mobilnog na pvt, pa kad dodjes da mi se javis. Ima jedna dobra riba kresnula bi se sa naucnikom samo da te slusa kako pricas o vremenu koje ide unazad.

4. A posle seksa sa doticnom da napises definiciju (tekst) o tome u kom pravcu ide vreme. ((((U poverenju meni je islo na sve strane.))))

Kao i uvek + za tebe. Zanimljiv si lik.

Pročitao sve, zanimljivo je. A sad da ti obajsnim jednu stvar: ovo je V U K A J L I J A, rečnik S L E N G A, i uopšte sajt za defijnisanje zanimljjjivih pojmova. I sviđa mis e šta si napisao ali svejedno -, nije definicija.

Neoprezni moj "Kiboz", pazi sat si rekao:

sajt za definisanje zanimljivih pojmova. I svidja mi se sta si napisao ali svejdno -,

Ako ti se nesto svidja podrazumeva se da ti je zanimljivo. Nema veze za -. Meni su + i - samo protoni i elektroni. Salim se, nije vazno sta si dao vazno je da ti se svidja na sajtu zanimljivih pojmova.

dobra plus...ima smisla i logike..ali nešto me zabole sa taj kraj..i moj a i kraj vremena...:) +

Paralela sa Hokingom je... priblizna ovome. Dadoh plus, ali da li je "Vuka" pravo mesto za iznosenje teorija nuklearne i kvantne fizike? Brate, imas kefalo za ovo. Evo tebi jedna PLUSCINA i omiljeno.

Цепаш ти атоме, ал' цепаш још нешто, изгледа. 'Оћу и јаааааааааааааааааааа! :)

jebem ti zivot!
ja cu morati ovo da procitam jos koji put, nista ne kotam :))
sifra: plavusa ;))

Hvala javio, znaci od majstora poput tebe.

Sve ovo je zbog onih koji zele ovo da procitaju, a vidm sada ih je najmanje 24, a verovatno i vise. I da sam samo malo ucinio vas svet necim bogatijim i zanimljivijim smatram uspehom. Dakle, ne radimo nista ovde zbog sebe jer mi to znamo, vec zbog drugih. Tako se zove ta igra.

Kao sto rekoh ovde nije samo fizika u pitanju ima tu i zivotnih, jednostavnih svakodnevnih pitanja.

@Poon Moon

Nemam kineski sat i necu nista da sjebem kako ti kazes.

A za sve ostalo, neka. Srecno sam ozenjen.

Jebo te, gledao sam tvoj profil i vidim da ti je svaka defka ovakva, tj dugačka, i sve preskačem da ih čitam iako vidim da ti je prosjek velik... Odlična defka, omiljeno... Nadam se da su i ostale ovako dobre, možda se čak i nakanim sad da ih pročitam.

E a primio si se zesce na gluposti, veliki prasak, singularitet, jaje ovo, jaje ono, vreme tamo, pa crne rupe...
Nista od toga brale ne postoji, a bolje ti je da umesto atoma cepas drva, em stices kondiciju em odmaras mozak od savremenih M teorija, teorija struna, jedanaestodimezionalnih membrana i ostalih savremeno-vladajucih gluposti.

ovo što rekao SMarko...pročitao sam 3...onaj singularitet nikako da pročitam..počnem pa odustanem..treba se skoncetrišem...:))

Ako vec hoces intelektualan razgovor,evo ti i moje misljenje,pravo na Vuki.
Voleo bih i ja to sve tako da moze,al tolike knjige za sada pokazuju suprotno.
Osnovni razlog je Entropija.
Ukupna energija i izolovanog i ne izolovanog sistema i u ireverzibilnom procesu je veca od nule.
Ne bih ovde dalje razradjivao...

imas od mene + ,sve je to lepo sto pokusavas da priblizis,al evo i zamerke:
pises cime su okruzene crne rupe,aj dobro,al da pises sta se desava u njima,e tu vec stavljam zamerku,
jer si mnogo siguran u stvari koje nisu ni dokazane.
I Hoking je slicno pretpostavio,pa je zakljucio da je vrlo malo u pravu.
Pises o stvarima iznad Jajeta i mislim da malo sebe potires sa ranijim tekstovima o dimenzijama

pitanja:
Zar ona nece u tvom slucaju da ide ispod nule entropija?
Zar mislis da su zakoni termodinamike netacni?
Dal onda znaci i da dimenzije pulsiraju,vracaju se sve u jednu tacku...
I ako ce to da se dogodi,otkud znas da se nije vec desilo ?

Ljudi ovo mozda nije za Vukajliju, ali je pisana rec, cenim ga strucna i pismena. Neka stoji neko ce da procita i nauci nesto, kao ja npr. I oni u Aleksandrija nekad imadose najbolju svetsku zbirkku radova i knjiga i nekako izgubise u pozaru sve to. Cak se prica da su se neki razbesneli i namerno spalili. Tu su bili radovi mnogih antickih pisaca. Sada od svih tih dela imaju dva tri kupusa jedva citljivog papira i cuvaju ga u muzeju. I zale neizmerno za izgubljenim.

Otvori temu na forumu pa ajde u raspravu, a sto se same definicije tice, text je za wikipediu, ne za vukajliju...

Ovu teoriju da vrijeme ide unazad sam poceo razradjivati jos kao klinac. Jednostavno smatram da sve ima rok trajanja, samo nije na svemu utisnut. Nekako mi se ne ulazi u raspravu ovdje, vise bi to volio uzivo... Jer imam neke svoje teorije koje bih volio razraditi sa nekim strucnijim i intelektualnijim od mene. Svaka cast, tekst je odlican!

@LudiMilojko

Ranije sam cepao i drva, sada samo atome. ali nije mi mrsko da cepam drva ponovo ako treba.

----------------------------------------------------------------------

@Javio

Ako singularitet ipak zamišljate kao malu, okruglu petardu koja “visi” negde u prostoru i “čeka” da prasne velikim praskom i podari vam radost postojanja u Vasioni, opet ste se zajebali. Izvan singulariteta PROSTOR NE POSTOJI, nema ničega, jednostavno petarda nema gde da “visi”, nema čak ni vas koji čekate da vidite vatromet jer ste vi produkt velikog praska i deo Vasione koja još uvek “čeka” da nastane i “kreira” prostor za posmatrače. Da, pomenusmo glagol čekati … opet kvaka, nema čekanja u singularitetu jer u njemu vreme ne da ne teče - VREME NE POSTOJI.

Treba ti samo ovaj pasus. Sve je u njemu, a on nije nigde bas zbog toga sto je sve u njemu. Jednostavno, u njemu je sve ono gde bi moago da bude, zato i nema gde da bude. Zatvoris oci i pokusas da zamislis.
---------------------------------------------------------------------
@Џаггернаут

U singularitetu nijedan zakon ne vazi, sve prestaje da postoji i prostor i vreme, pa i termodinamika. Ako si mislio na to.

Dal onda znaci i da dimenzije pulsiraju,vracaju se sve u jednu tacku...
I ako ce to da se dogodi,otkud znas da se nije vec desilo ?

CIATA
Oduzimajući sekunde od vremena Velikog praska stigosmo do danas. Kad sve sekunde budu oduzete i kad svo vreme ISCURI opet će se desiti t=0, pa Jovo nanovo.
TATIC

Po ovoj teoriji dimenzije (prostor) pulsiraju, ne znamo da li se vec desilo jer se vreme RESETUJE. Uporedi to sa formatiranjem HD-a.

Ostalima kojima nije jasno neka procitaju samo deo teksta o konzervi i roku trajanja i bice jasnije.

Druže, ko si da si, pocepao si Vukajliju.

Sto bi reko MNF: "cepas ti nesto drugo!" :)
A sad, vreme tece samo u jednom pravcu, onako kako ga svi opazamo, iz proslosti u buducnost.
Crna rupa ne postoji, ne moze kubni metar gvozdja da se sabije u kubni milimetar pa da mu jebes majku, a kamoli milijardu zvezda u kubni nanometar.
Veliki prasak, kosmicko jaje i sl su samo nacini da se nauka ucini neverovatnijom od religije.
Kako ne postoje crne rupe, ne postoje ni neutronske zvezde, ni magnetari, niti su supernove i nove eksplozije zvezda, pa niti se zvezde radjaju, zive i umiru kako to objasnjava nauka. Cak ni galaksije nisu ostrva materije u praznom prostoru, vec nesto sasvim drugo.
Elem, sve je brale, ako to nisi znao jebanje u mozak onih koji misle da su pametni kao ti...
Toliko od mene na tu temu.

Jbt, koliko sve ovo ima smisla. Do jaja!

@Ludi:
Ljudi su mislili da je Zemlja ploca,zar ne?
I da,kubni metar gvozdja je moguce sabiti u kubni milimetar,ali samo u teoriji,jer jos uvek na planeti ne postoji dovoljno jaka sila koja ce jos vise sabiti elektrone.
Ima vremena i za to.

ma ja mislim da se milojko zajebava, zna on dobro neke stvari

posto vreme tece unazad to znaci da sam ja ovu definiciju vec ocenio? jel tako? pa sta sam joj dao onda? :)

ok jasno da si ti verovatno obrazovan po tom pitanju, da li mi nazivali to jajetom ili orahovom ljuskom ne menja stvar. sve ostalo je tu, i tema je fascinanta vecini, a ti strucni nazivi + malo matematike cine da se ljudi naloze i da kazu kako je bas sve super objasnjeno. nemoj da svatis pogresno, cenim sto pises o necemu zanimljivom kao sto je ovo, cak je i ova definicija ima odlicna poredjenja, al mislim da nisam bas nasao nekakvo objasnjenje, niti zanimljivost, niti poentu u ovome osim fascinacije svemirom, crnim rupama, i sl., sto jeste zanimljivo...

Nemojte biti zbunjeni zbog toga što VREME TEČE UNAZAD

Pa ti si tu valjda da nam razjasnis stvari, da nas ne ostavis zbunjenima, jel ako mi i dalje budemo zbunjeni onda nema neke svrhe :))

Pa znaš kako, iz pesrpektive nas ljudi, pojedinaca, vreme može da teče samo unapred jer ne znamo datum smrti. A gledano tako kako si ti predstavio takođe ima smisla. Dakle tok vremena je relativan, zavisno od perspektive iz koje se gleda?

+ , i čisto informativno: da li je Dejvid Brin (Uzdizanje) imao uticaja na nastanak ove definicije?

@uzemljivač

Ne, Stiven Hoking je glavni odgovorni.